9. måned - Tag baby ud i naturen
SPONSORERET indhold

9. måned - Tag baby ud i naturen

Hvis årstiden er til det, så forsøg at komme ud i naturen med jeres barn. Har I en have, er det jo rigelig natur på dette tidspunkt i barnets liv. Tal om, snus til og leg med græsset, jorden, bladene og blomsterne. Peg på fugle og insekter. Det vil være en kæmpeoplevelse. Barnet tager i øvrigt ikke skade af at spise lidt græs.

Af: Uddrag fra bogen Babykalenderen, 6. udgave, 2009
17. feb. 2009 | Børn | Vores Børn

UGE 34:
Sikkerhed for kravlebørn:
I og med at jeres barn nærmer sig kravlealderen, er det også tid til at begynde at indrette hjemmet, så ulykker undgås. Nogle få børn er så småt i gang med at kravle på dette tidspunkt. Andre er tæt på, og for andre igen varer det endnu nogle måneder, før de begynder at bevæge sig omkring.

Når det kravler, er der næsten ingen grænser for, hvad jeres nysgerrige barn kan vælte, rive ned, falde ned fra og stikke fingrene i. Enten skal inventaret sikres, og alt farligt flyttes uden for rækkevidde, eller også skal I afgrænse det område, hvor jeres barn kan komme.

Prøv selv at kravle omkring og se, fra barnets højde, hvad det er, man kan åbne, få fingrene i og læne sig op ad. Trapper skal gøres utilgængelige, og kemikalier, rengøringsmidler, medicin, plastikposer med mere skal anbringes langt væk på en høj hylde. Løse ledninger skal sikres eller fjernes, reoler skal skrues fast i væggen. De lave køkkenskabe skal have babysikringer, giftige planter skal uden for rækkevidde, og døre skal have ”stopklodser,” så fingrene ikke kommer i klemme.

Farlige gåstole: Lad jer ikke friste til at anskaffe en såkaldt gåstol. Gåstole er årsag til mange ulykker, og især styrt ned ad trapper kan være meget farlige. Desuden er gåstole uhensigtsmæssige for både ryg og fødder.


UGE 35:

I otte-nimånedersalderen, når jeres barn kan sidde med rank ryg uden at svaje og falde sammen, er han/hun også klar til at komme med på cykeltur.

Start med ganske korte ture, da det let bliver en stor og trættende oplevelse for barnet. Man kan få børnestole til montering på stangen eller bagpå. Det er lidt mindre bekvemt for forældrene at have barnet foran på stangen, men for barnet er der meget bedre udsyn, og det risikerer ikke at blive mast af din rygsæk.

For forældrene er det også en dejlig fornemmelse at have sit barn siddende foran mellem armene, hvor man kan snakke sammen. Omvendt sidder barnet mere ubeskyttet for regn og blæst. Vælg det, I selv har det bedst med. Når barnet bliver større, skal det dog om på ”bagsædet.”

Cykelstol- og hjelm: I skal gå efter en cykelstol med god støtte, sikkerhedssele og justérbare fodstøtter med remme. Vælg en stol, der er DS-mærket, og tjek, at den passer med dit barns vægt. Frakkeskånere på cyklen vil sikre mod, at fødder, tøj eller snører kommer ind i hjulene.

Cykelhjelmen skal være godkendt og bære CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078. Tag jeres barn med, så det kan prøve hjelmen, inden I køber den. Hjelmen skal dække panden og sidde så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken.


UGE 36:

Leg borte-tit-tit med jeres barn. Læg en stofble over barnets ansigt og sig ”bøh,” når I tager den væk, eller gem jer bag bordet og kom frem.

Barnet nyder at få ”uha-oplevelser.” Variér legen ved at spørge ”Hvor er (navn) henne?,” mens ansigtet er dækket, og så udbryde ”Dér er (navn).” Med tiden kan I bytte roller, så du dækker dit eget ansigt og spørger ”Hvor er mor/far henne?”.

I starten kan du selv løfte sløret, men med tiden vil barnet trække stofbleen væk og have glæden ved at have fundet dig og forstået legen. På puslebordet kan I også lege ”Nu kommer der en lille mus.” Jeres barn vil nyde at blive kildet.

Rigtig mad: Tyggefunktionen er nu efterhånden rigtig god (også uden tænder). Gummerne er hårde, og I kan langsomt begynde at vænne jeres barn til at spise den samme mad, som I selv får. Bliv ved med at servere mange nye og forskellige slags mad med forskellig smag for barnet.

I skal foreløbig undgå at servere røget, særligt saltet, paneret eller hårdt stegt mad. Mælkeprodukterne skal holdes inden for en halv til trekvart liter om dagen. Maden behøver ikke være moset mere, men den skal altid være findelt i små bidder og blød nok til at kunne sluges.

Mindre behov for bryst og flaske:
Jeres barn spiser nu flere måltider skemad og drikker af kop. For at barnet skal have appetit til varieret kost, behøver det kun at blive ammet eller få flaske et par gange i døgnet. Det er også et godt tidspunkt at stoppe med natamning/ flaske, hvis det ikke allerede er sket. Barnets mavesæk er som nævnt nu så stor, at den kan fyldes godt op, og barnet vil føle sig mæt i længere tid. Det er ofte lettere, hvis det er faren, som giver sut eller vand, end moren, der stadig lugter så godt af mælk. Hvis I deler værelse med barnet, kan det være nødvendigt, at moren flytter ud af soveværelset et par dage.

UGE 37:
Jeres barn varierer sikkert hele tiden sin pludren. Snart vil det begynde at komme med små stavelser som ”mama – dada.” Det vil synes, at det er sjovt, hvis I også siger de samme lyde. På den måde kan I få en god samtale. Men det er selvfølgelig meget vigtigt, at I også husker at sige rigtige ord til barnet og ikke kun taler babysprog.

Pincetgreb: Det er sjovt for jeres barn at øve sit pincetgreb. Giv det eventuelt nogle rosiner eller små frugtstykker, som det kan samle op med tommel- og pegefinger.

Søvn: Omkring otte-timånedersalderen kommer nogle børn ind i en periode med adskillelsesangst. Det kan betyde, at jeres barn får svært ved at falde i søvn om aftenen og ikke vil have, at I går. Sid lidt ved barnet, til det falder til ro, syng en sang og hav eventuelt en bog eller et blad at fordrive tiden med selv.

Barnet kan også pludselig begynde at sove mere uroligt om natten. Det kan vågne op, græde voldsomt og rejse sig op i tremmesengen. Barnet er bange for, at mor og far er væk, så ofte hjælper det at tale og røre ved barnet. I denne alder kan drømmene også vække jeres barn; bevidstheden slår til, og drømmene bliver tydeligere. Ferie og flytninger kan i denne periode give længerevarende søvnbesvær.

babykalenderBabykalenderen 9. udgave 2015 giver dig løbende den viden, du som nybagt forælder har brug for det første år med din baby. Du får fakta, inspiration, barnets bog, dagbog, scrapbog, kalender og meget mere – alt samlet i én bog.