Familieliv
SPONSORERET indhold

Anne-Kathrine: Jeg dyrker min karriere

“Vi er bedre forældre, når vi bruger tid på det, vi brænder for”

Af: Eline Holm, Vores Børn Plus, juni 2014.
19. sep. 2014 | Børn | Vores Børn

Om familien
Mor: Anne-Kathrine Primdahl, 26 år, landbrugsrådgiver i Nordea.
Far: Anders Primdahl, 33 år, selvstændig landmand.
Børn: Simon, 6 mdr., lige startet i dagpleje, og Sophia, 4 år, går i børnehave 43-45 timer om ugen.

Mit arbejde gør mig til en god mor

Min mand er selvstændig, og jeg kunne sagtens vælge at gå hjemme og hjælpe til i hans virksomhed. Men jeg er typen, der bliver glad og motiveret af at skabe resultater og opleve succes på arbejdsmarkedet. Det giver mig energi, som mine børn får glæde af. Efter en god dag på arbejdet er jeg i balance og har masser af overskud til at lege med mine børn.

På barsel har jeg oplevet, hvordan jeg bliver mere negativ og fokuserer meget på små irritationer i dagligdagen, fordi jeg ikke bliver stimuleret udefra. Vi oplever også langt færre konflikter i parforholdet, når vi begge er ude at arbejde og har noget interessant at fortælle om, når vi kommer hjem. Det giver god stemning, som smitter af på vores børn. Jeg er en bedre mor, når jeg bruger tid på det, jeg brænder for.

LÆS OGSÅ: Barsel: Danske mænd ligger helt i bund

Vi kigger på vores liv som en helhed

Vi tror ikke på, at man kan trække institutionen ud og sige ‘de er der mange timer, det er ikke godt’. Vi har oplevet, at pædagogerne i vores datters børnehave har bemærket, at hun har lange dage – men det er sagt i en kontekst, hvor de fortæller om, hvor glad og velfungerende hun er. Det er, som om de skal sige det.

Vi mener, at man skal kigge på, hvordan familien fungerer som helhed – bliver børnene overladt til sig selv, når de kommer hjem? Det gør de ikke hos os. Meget tid derhjemme er ikke nødvendigvis ensbetydende med meget fokus på børnene.

LÆS OGSÅ: Vi vidste alt om børn … indtil vi fik dem!

Kvalitetstid er vigtigt for børn

Fordi vi arbejder meget, har vi mulighed for at udlicitere visse praktiske opgaver. Vi har valgt at have au pair, så aftenerne ikke går med oprydning og vasketøj. Tiden fra 17 til 19 er hellig – telefonen er slukket, og vi har hundrede procent fokus på vores børn. Det tror vi er vigtigere, end at de bliver hentet tidligt og placeret foran en ipad. Der er meget snak om betydningen af kvantitetstid, men jeg kan kun se på mine egne børn – og for dem fungerer det at have et tidsrum, hvor samværet er prioriteret.Børn skal se, at man kan udleve sine drømme. Som barn var jeg selv i institution fra 7.30 til 16.30, og jeg husker det som en fest. Jeg havde masser af gode venner, og selv om mine forældre arbejdede meget, var jeg ofte med. Det er vores børn også. Vores datter cykler rundt, mens vi arbejder, og begge børn er med ude at køre traktor. De er med i det, vi laver. Vi viser dem, at hvis der er noget, de gerne vil i livet, så er det muligt med hårdt arbejde. Det giver dem en god styrke at bygge videre på.

Læs hvad eksperterne mener, hér!

Forskellige børn har forskellige behov

Vi bliver irriterede, når ‘eksperter’ siger, at børn kun bør være i institution fem-seks timer. Sådan er det sikkert for nogle børn, men ikke alle. Vi er eksperter på vores egne børn, og vi er gode til at kigge på dem og spørge ‘kan vi leve med det her? Fungerer det?’. Vi ville aldrig sende dem i en institution, der ikke havde god stemning, og hvor de ikke trivedes.

Selvfølgelig elsker pædagogerne ikke vores børn, men de holder af dem. Børnene er trætte, når de kommer hjem, men grundlæggende er de glade. Kan vi mærke, at der i en periode er for meget pres på, laver vi noget om.

Vi ville ikke køre det her show, hvis vi kunne se, at vores børn ikke kunne klare det, og det savner vi noget respekt omkring. Mediebilledet i øjeblikket levner ikke plads til, at forskellige måder at indrette familielivet på kan være lige gode. Det synes vi er forkert.

LÆS OGSÅ: Janni: Jeg er hjemmegående

Tilbage til: Debat: Karrieremor eller hjemmegående – hvad er lykken?