Nyfødt på en skala fra 0-10

Nyfødt på en skala fra 0-10

Lige når barnet er født, giver jordemoderen en hurtig vurdering af, hvordan den nyfødte har det. Barnet får en såkaldt apgar score, som viser den overordnede sundhedstilstand fra 0-10. Læs her, hvad der egentlig måles, og hvornår jordemoderen bliver bekymret.

Som nybagte forældre er man ofte helt overvældede af at se sin nyfødte baby. Efter ni måneder i maven og en sej fødsel kommer verdens bedste gave, og man er nysgerrig efter at se, om alt er, som det skal være.

Dreng eller pige? Sund og rask? Som forældre ser man på de ydre ting, udforsker babys ansigtstræk og indsnuser duften. Imens tjekker de professionelle hjælpere på fødestuen barnets sundhedstilstand.

Lige efter fødslen vurderer jordemoderen, om de fem mest essentielle ting er i orden ved barnet.

Der gives nul, et eller to point i den såkaldte apgar score til puls, vejrtrækning, muskelspænding, refleks er og babyens farve.

Systemet skal i gang Jordemoder Cecilie Jarløv Busch fra Glostrup Hospital fortæller, at der sker en stor omstilling for barnet i det øje blik, det fødes. Fra at have ligget i vand og fået mad og ilt gennem navlestrengen, skal hele systemet i gang i den lille krop.

Apgar scoren er en vurdering af, hvor godt systemet fungerer, og den danner grundlag for, om der skal gives ekstra hjælp, eller om barnet selv kan klare det.

„Man skal huske, at selv nyfødte babyer har enorme resurser. Selv om de kan virke lidt medtagede efter fødslen, kommer de fleste sig hurtigt,” siger hun.

Så det er sjældent, man behøver at hjælpe den lilles system i gang.

„Langt de fleste kommer sig hurtigt. Hvis barnet er lidt anstrengt, for eksempel hiver efter vejret, så hjælper det ofte at komme op på morens bryst,” fortæller hun.

Jordemoderen ser apgar som et udtryk for babys overordnede velbefindende. Og når det kommer til fødsler, er fem minutter relativ lang tid. Så der kan være stor forskel på vurderingen lige efter fødslen og den, de foretager fem minutter senere.

10 spørgsmål om apgarHvilke fem ting måles?

Hjerteaktion (puls)

Vejrtrækning

Tonus (er barnet slapt, eller spænder det i musklerne)

Reflekser (reagerer barnet, når man løfter det op)

Farve (er barnet lyserødt, som det skal være, eller mere blåligt eller blegt)

Hvornår vurderer jordemoderen barnet?

Apgar tjekkes altid et minut efter fødslen og igen efter fem minutter. Hvis der ikke er ”fuld apgar”, bliver man ved med at tjekke, indtil barnet har fået 10 i score – som betyder, at barnets system er kommet ordentligt i gang udenfor livmoderen.

Hvad er mest alvorligt?

Det er, hvis barnet ikke har nogen puls eller vejrtrækning. Men alle forholdene hænger sammen. Hvis barnet har en anstrengt vejrtrækning, men en fin puls, tonus og er lyserødt, som det skal være, så forventer man som oftest, at barnet nok skal komme sig og få en ordentlig vejrtrækning.

Hvad er mindre vigtigt?

Babyen kan godt få lidt dårlig ”score” i farve, det vil sige, det er lidt blåt efter et minut. Eller et point i tonus efter et minut. Det er helt ok. Den skal nok bare lige komme sig efter fødslen.

Hvornår skal barnet helst have 10 point?

Det er svært at svare på. Helst efter fem minutter. Ved nogle svære forløb kan der godt gå længere tid, men det behøver ikke betyde, at barnet får problemer af den grund.

Hvad betyder nul i apgar?

At barnet ikke lever. Man kan godt få nul i apgar efter et minut, men alligevel en ok apgar efter fem minutter. Også uden at få mén af det. Det sker selvfølgelig meget sjældent.

Gør det ondt på babyen at blive tjekket?

Nej, det er en vurdering, hvor man primært observerer barnet.

Hvor lang tid tager det?

Det er en observation, hvor man måske lytter hjerteaktion med et stetoskop. Det hele tager et øjeblik.

Hvem foretager vurderingen?

Enten jordemoderen eller børnelægen, hvis denne er til stede ved fødslen.

Er apgar altid nok til at vurdere barnet?

På nogle hospitaler supplerer man den subjektive apgar-vurdering med en medicinsk, som er en pH-måling af navlestrengen. Syreindholdet i blodet kan sige noget om hvor mange resurser, barnet har brugt under fødslen.

Kilde: Jordemoder Cecilie Jarløv Busch