Tænder baby
Foto: Nima Stock De første tænder er spændende, men kan også genere baby.

De første tænder kan gøre ondt

Den første tand kan gøre meget ondt. Her får du viden om tandfrembrud og gode råd til, hvordan du dulmer smerterne, når baby har ondt på grund af tænder.

Ligeså stort det kan opleves for os som forældre, når den første tand viser sig i munden på vores baby, ligeså irriterende kan det føles for den lille, når tanden bryder frem af gummerne. Baby savler, hun vil putte ting i munden hele tiden, og af og til kan hun også have problemer med at spise.

De første mælketænder viser sig som regel i seks-syvmånedersalderen, men for nogen går der længere tid, og tænderne gemmer sig helt indtil barnet når etårsalderen.

LÆS OGSÅ: 7 råd om børn og smertestillende

De to midterste fortænder i undermunden kommer som regel først, mens de sidste mælketænder, der dukker op, er de bagerste kindtænder. De viser sig oftest mellem barnets et og tre års fødselsdag. Mælketandsættet består i alt af 20 tænder, og det er meget sjældent, at børn mangler nogle af dem.

Tegn på at tanden er på vej

Lige før en tand bryder frem, bliver gummen normalt hvid og føles lidt hård, og ved kindtænderne kan gummen også blive lidt knudret. En rød, hævet og irriteret gumme kan også være tegn på, at en tand er ved at bryde frem.

Nogle læger mener, at det skyldes en lokal betændelsestilstand, når gummerne og tandkødet omkring den kommende tand bliver rødt og irriteret. Andre hælder til, at det er bakterier fra mundhulen, der trænger ind gennem den lille frembrudsåbning og kan være medvirkende til barnets symptomer.

Som sagt er det ikke altid nemt at være baby med tandfrembrud. Og udover spisebesvær og kløe på gummerne, kan irritabilitet, søvnløshed, diaré og rød numse være tegn på ondt for tænder, som man kalder det.

Barnet kan også få let feber, men er temperaturen over 38 grader i mere end ét døgn, skyldes det aldrig tandfrembrud. Så er det tegn på anden sygdom, og I bør konsultere lægen.

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan gør du, når dit barn har feber

Gode råd mod smerter ved de første tænder

Når dit barn græder og pylrer, fordi det er ved at få tænder, bør du selvfølgelig trøste lidt mere end sædvanligt og pusle det oftere, hvis generne består i rød numse og diarré. Hvis du kan få barnet til at drikke lidt kamillete, for eksempel i sutteflasken, kan det også virke beroligende.

Kløe og irritation af gummerne kan til dels afhjælpes med en bidering, som virker bedst, hvis den har ligget i køleskabet. Og også køleskabskolde agurker kan være gode for barnet, når de ømme gummer skal gnubbes. Men husk, at du ikke må give det lille barn mad eller ting, der har ligget i fryseren.

Hvis ingen af delene virker, og generne plager barnet meget, kan du overveje at give det lokalbedøvende salve eller gel, som fås i håndkøb, og kan smøres på gummerne for at dulme. Du bør dog aldrig give smertestillende til et barn under to år uden at have talt med lægen først.

Faktaboks

  • En bidering kan være god at gnubbe mod gummerne. Den virker bedst, hvis den har ligget i køleskabet, men læg den ALDRIG i fryseren.
  • Kamillete kan virke beroligende.
  • Også køleskabskolde agurker kan være gode mod ømme gummer.
  • Lokalbedøvende salve eller gel til at smøre på gummerne kan fås i håndkøb. Men giv aldrig smertestillende til børn under to år uden at have talt med lægen.
Se, hvad vi ellers skriver om: Baby, Udvikling, Børnepsykologi og Tumling