Babys søvn
SPONSORERET indhold

15 typiske spørgsmål om babys søvn

Babyer har brug for deres søvn. Men hvordan sørger du bedst for, at den lille kan boble derudaf uden forstyrrelser? Sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen giver svar på de vigtigste spørgsmål om babys søvn.

Af: Rikke Kokholm Foto: Getty Images
01. nov. 2020 | Børn | Vores Børn

Denne artikel er oprindeligt udgivet d. 17. juni 2011. Efter aftale med sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen er artiklen opdateret af Lea Holdgaard Hansen.

1. Hvordan reagerer jeg på babys gråd, når det er puttetid?

Det er en fornemmelse. Kig på barnet, fornem, og prøv dig frem. Hvis barnet græder hjerteskærende, skal det op og er sandsynligvis ikke parat til at blive puttet.

Hvis baby småklynker og pylrer, kan det derimod være tegn på, at den lille er overtræt og netop har brug for hjælp til at sove. Her kan du berolige med kærtegn, mens baby ligger i sin seng.

2. Hvorfor vågner baby, når jeg går i en butik eller stiller barnevognen?

Når små børn sover, skifter de mellem at sove let og dybt. I deres underbevidsthed registrerer de, at alt er, som da de faldt i søvn, og er det tilfældet, sover de roligt videre.

Baby kan derfor godt vågne op og have svært ved at sove videre, hvis I pludselig er i et center med masser af lys og støj – eller hvis barnevognen står bomstille, når den nu var i bevægelse, da barnet faldt i søvn.

LÆS OGSÅ: Søvnbehov: Så meget skal dit barn sove

3. Skal baby sove i mørke eller med natlampe?

Vi har alle et indre ur, som styrer, hvornår vi er vågne, sover, er sultne, mætte, aktive og så videre. Vi forbinder naturligt mørke med at sove og lys med skulle stå op. Hos voksne kører dette indre ur normalt meget fast, men hos spædbørn skal det hjælpes på vej.

Det er derfor en god idé at fastholde ro om natten og lade aktiviteter og leg høre dagen til. Det er dog udmærket at have en lille natlampe, som giver en svag og dæmpet blød belysning, så kan du lettere orientere dig, når du skal amme eller skifte ble eller bare lige vil tjekke, om baby er okay og har det godt i løbet af natten.

4. Hvor sover baby bedst – i soveværelset eller på eget værelse?

Det anbefales, at små børn under seks måneder sover i samme rum som forældrene. Der er nemlig noget, der tyder på, at jeres ‘støj’ kan være med til at forebygge vuggedød.

Af samme årsag lyder anbefalingen, at barnet skal sove i sin egen seng eller vugge gerne tæt på jeres seng. Efter 6 måneders-alderen kan baby flyttes på eget værelse, når det virker som det rette tidspunkt for både jer forældre og jeres barn.

5. Må baby sove i samme seng som mor og far?

Det sikreste sted for et spædbarn at sove er i egen seng, men i samme rum som sine forældre. Især de første 3 måneder er riskoen for vuggedød øget ved samsovning.

Hvis man vælger at sove i samme seng med sit barn, så er det vigtigt, at barnet har mindst lige så meget plads at sove på, som hvis det lå i egen seng, og barnet skal også sove med sin egen babydyne. Barnet bør ikke sove mellem forældrene, og det er bedst, hvis sengen er mindst 180 cm bred.

6. Hvor tidligt kan jeg indføre et putteritual?

Allerede i tomånedersalderen vil det være rigtig godt med små ritualer, som bleskift, mælk, sut (evt koblet til en klud), hver gang barnet skal sove. Når du putter dit barn på samme måde hver gang, vil det give genkendelighed og på sigt virke trygt og forberede baby på, at det er sovetid.

Sovebamser og lignende substitutter vil de fleste børn tage til sig i 12-18-måneders-alderen, men du kan godt introducere dem før.

7. Hvornår kommer der en rytme i søvnen?

I tre-fire-måneders-alderen vil de fleste børn begynde at få en mere fast rytme, hvor de ofte sover tre lure i løbet af dagen. Rytmen bliver mere og mere fast i takt med at barnet bliver ældre, og især i takt med at den lille begynder at få skemad.

8. Hvornår kan jeg forvente, at baby sover igennem?

Inden du bliver for utålmodig efter din nattesøvn, må du gøre dig klart, hvad det betyder at sove igennem. Børn under et halvt år skal have mælk om natten. Omkring seksmånedersalderen har de fleste børn brug for mælk klokken otte om aftenen, omkring midnat og igen klokken seks om morgenen.

At sove igennem i denne alder betyder, at barnet kan springe et måltid over midt på natten og dermed sove fem-seks timer uden mælk. Det er dog ikke lig med, at du ikke hører baby. Den lille vil sikkert stadig have brug for hjælp til stillingsskift og til at få dynen lagt omkring sig.

I timånedersalderen vil barnet ofte kunne nøjes med mælk klokken otte og ved midnat og dernæst sove til tidlig morgen. Eller få mælk klokken otte og igen klokken fire – og det er at sove igennem.

Først når dit barn er over et år, vil du kunne forvente, at den lille bliver puttet klokken otte og sover til næste morgen uden at få mælk – men naturligvis stadig med hjælp til at finde sutten eller få dynen på eller en beroligende hånd.

LÆS OGSÅ: Derfor vågner din 2-årige stadig om natten

9. Hvornår må baby sove ude?

Dit spædbarn må sove ude, når fødselsvægten er genvundet, og vægten er over 3000 gram – dog aldrig hvis temperaturen er under minus ti grader. Børn med astmatisk bronkitis, hjertefejl eller kronisk mellemørebetændelse bør ikke sove ude i koldt og tåget vejr.

Det kræver for meget at få den kolde, fugtige luft ned i lungerne, få den varmet op og sendt ud i systemet.

10. Kan baby sove for meget eller for lidt?

Ja, børn kan godt sove både for meget og for lidt. Når du skal vurdere, hvordan dit barn sover, skal du se på flere faktorer: Hvor meget sover barnet samlet – både om dagen og om natten? Hvordan trives barnet? Virker baby glad, udvikler barnet sig godt og har overskud til at lege? Hvordan virker barnet, når det vågner? Er den lille frisk og i hopla, eller virker baby ked af det, som om han eller hun stadig har brug for at sove?

Du skal også huske at justere dine forventninger efter alder og udvikling. Det er for eksempel meget normalt, at et barn på seks måneder kun sover en formiddagslur på 45 minutter. Til gengæld sover barnet så ofte en længere middagslur og får en god nattesøvn.

11. Er det o.k. at lade baby græde sig i søvn?

Børn skal ikke græde sig i søvn. Børn, der er ulykkelige og gør alt, hvad de kan, for at du ikke skal gå fra dem, skal du ikke bare lade græde. En baby, der græder, har brug for trøst, og det handler ikke om, at barnet er beregnende og vil have sin vilje.

En baby, der klynger sig til dig for at kunne sove, er inde i en periode med et særligt behov, og kun ved at give barnet den kontakt, det beder om, kan du få barnet til at slappe af. Det giver på sigt langt bedre sovevaner, end hvis du lader baby ligge og græde.

LÆS OGSÅ: Søvn: 7 trin til et godt putteritual

12. Skal baby altid sove på ryggen?

Spædbørn skal altid sove på ryggen med hovedet drejet til siden. Det er vigtigt for at undgå vuggedød. Når barnet er i stand til selv at vende sig, er det fint at lade barnet selv finde en stilling, som er rar at sove i.

De fleste børn vil omkring seksmånedersalderen motorisk være så godt i gang, at du ikke behøver være urolig, hvis de triller om på siden, når de sover.

13. Er det o.k. at amme baby i søvn?

Ja, det er helt okay og helt naturligt, at børn skal have mælk, inden de puttes. Hvis barnet konsekvent falder i søvn med brystet i munden, flyttes til sin egen seng og derefter sover, som man må forvente, så er det helt fint og ikke noget, du skal ændre på.

Det er kun, hvis dit barn begynder at få en uhensigtsmæssig afhængighed af brystet, som gør, at det vågner en gang i timen eller mere og vil have brystet for at kunne sove videre, at du behøver ændre noget.

14. Baby vågner, når jeg lægger ham over i sin egen seng, hvad gør jeg?

Det kan være en god idé at svøbe dit barn, så skiftet mellem favn og seng ikke føles så stort. Det er dog naturligt, at barnet protesterer, når det flyttes og mærker forskellen mellem favn og seng.

Men det handler ofte om, at dit barn lige skal nå at registrere, at det bliver flyttet. At barnet lige misser med øjnene og fornemmer, at det nu ligger i sin seng og derefter falder i søvn.

15. Hvad stiller jeg op med en overtræt, grædende baby?

Søvn er ligesom et tog – det gælder om at springe på det, når det holder ved perronen. Det er frustrerende at komme både for tidligt og for sent til toget, for i begge tilfælde skal du vente.

Ingen kan sove på kommando, og forsøger du at få dit barn til at sove, når den lille ikke er klar, bliver barnet frustreret og ked af det og vægrer sig ved at blive lagt til at sove.

Du får intet ud af at kæmpe, så gå i stedet tilbage til stuen med barnet, giv det lidt at spise og drikke, leg lidt, få ro på, og vent så, til næste søvntog kommer forbi, og put barnet der. Søvntoget kører ofte med 20 eller 40 minutters mellemrum.

Anbefalet til dig