Barsel: “Det kræver rutiner at få barslen til at fungere”
Foto: Frederikke Heiberg Det er først nu, et halvt år inde i barslen, at Line har lært at slappe af, når hun går tur med barnevognen.

Barsel: “Det kræver rutiner at få barslen til at fungere”

Line forestillede sig rolige gåture med barnevognen og hyggemiddage for venner. I hvert fald inden hun fødte Molly.

Faktaboks

Mor: Line Prasz, 36 år, journalist.

Baby: Molly, 6 mdr.

“Jeg var spændt på at se, hvor hårdt det ville blive at være på barsel, selv om jeg ville ønske, der fandtes et andet ord end ‘hårdt’, for det er jo ikke hårdt på samme måde som at få en lorteopgave på arbejdet, som tager al ens tid. Det er jo fyldt med kærlighed, spænding og heldigvis også succesoplevelser,” siger Line.

Faktaboks

  • Skab faste rutiner.

  • Kom ud af dit hjem.

  • Husk at nyde nuet.

Før hun gik på barsel, forestillede hun sig selv slentre rundt i gaderne med barnevogn og latte. Hun havde bare ikke lige taget højde for, hvor stressende det faktisk kan føles at gå rundt med lille bitte baby i en virkelighed, der er noget mere larmende, osende og forstyrrende, end hun havde forestillet sig.

LÆS OGSÅ: Barsel: “Jeg er mere pylret, end jeg havde forestillet mig”

LÆS OGSÅ: Barsel: “De to første måneder var ren undtagelsestilstand”

“Det er nærmest først nu, et halvt år inde i barslen, at mine hænder ikke er helt knyttede om barnevognsstyret, og jeg har fået mine skuldre ned fra ørerne, når vi er ude at gå. Det er så anstrengende med alskens lyde, og jeg har sendt mange onde øjne af sted mod biler, der gassede op eller dyttede lige ved siden af sovende Molly i barnevognen.”

Nej tak til besøg

Før Line blev mor, forestillede hun sig også, at det ville være hyggeligt, at venner gerne ville komme og lave mad og spise sammen, men der havde hun forregnet sig.

“Helt i starten myldrede det ind med mennesker, men det blev for meget, og jeg endte med ikke at ville se nogen i en hel uge. For at få hverdagen til at fungere godt for os, kræver det rutiner og meget faste ritualer, og der skal ikke rokkes særlig meget ved båden, før den tipper. Jeg har da været afsted med venner i sommerhus og været hos mine forældre og overnattet, men det har været sjældnere, end jeg forestillede mig og havde lyst til,” siger hun.

Alligevel vil Line anbefale, at man gør det, så meget, man kan overskue uden at blive stresset, for man kan lidt mere, når man kommer hjem igen.

“Samtidig med, at man finder rutiner, så prøv også at slippe kontrollen lidt. For eksempel hvis Molly har været vågen en time længere end normalt, har jeg puttet og puttet og puttet i stedet for at se på hende og tænke: ‘Hun er jo ikke træt’. Det stresser meget mere at lade tankerne løbe af med ‘åh nej, hvornår vågner hun så, og hvad så med morgenluren’.”

LÆS OGSÅ: Barsel: Danske mænd ligger helt i bund

Et andet tip fra Line er at nyde hver dag og hvert udviklingstrin.

“Fra jeg blev gravid, har jeg hele tiden hørt: ‘Nyd nu, at du har den store mave, nyd det nu, mens du kan sove, nyd det nu’. Tingene skifter så hurtigt, det gælder om at nyde det der, hvor du er.”

LÆS OGSÅ: Thomas Skov: Barsel lærer voksen mand at skide

LÆS OGSÅ: Den store guide til barselsorlov

LÆS OGSÅ: Barselsaktiviteter: Popcorn, vandhunde og salmesang

Se, hvad vi ellers skriver om: Baby, Barsel, Familieliv, Kærlighed og Mor