Barsel
SPONSORERET indhold

Barsel: Sæt lige mor på pause, tak!

Har du glemt, hvordan det føles at sove igennem og få neglelak på tæerne – og i det hele taget hvad du gjorde for dig selv, inden du blev MOR? Få ni gode råd til at tanke energi midt i din babyboble-barsel.

Af:: Rikke Dinnetz Foto: Nimastock
10. sep. 2014 | Børn | Vores Børn

1. Plej din krop med nærende mad

‘Gud, jeg har hverken fået morgenmad eller kaffe!’ slår det dig midt på formiddagen, efter at du har været oppe i fem stive timer og sidder og glipper med øjnene. Eller måske klarer du dig igennem dagen på en plade Marabou og resterne af din babys rugbrødshapsere. Hvorefter du runder aftenen af med en portion kold aftensmad, fordi baby skulle ammes, bedst som I satte jer til bords.

Dit behov: Din krop higer efter vitaminer og mineraler, især nu hvor du ammer og sandsynligvis sover alt for lidt.

Sådan opfylder du behovet: Skriv en liste med de sunde lækkerier, du har lyst til at byde dig selv. Hvis du (helt forståeligt!) ikke kan overskue indkøb med barnevognen, så bed din kæreste om at handle, eller få varerne bragt til døren ved at købe ind på nettet. Gør det let for dig selv! Und også jer selv lidt lækker takeaway, eller spørg et af jeres forhåbentlig omsorgsfulde familiemedlemmer, om han eller hun vil komme forbi med aftensmad. Det er helt okay at række ud efter hjælp.

LÆS OGSÅ: Barsel: “De første to måneder var ren undtagelsestilstand”

2. Prioriter at sove, når din baby bobler

Selv om din krop er spækket med hormoner, der skal få dig helskindet igennem massiv søvnmangel, er det benhårdt at blive vækket klokken 5.17 (for fjerde dag i træk) af en frisk baby, som har været vågen hver anden time natten igennem. Barsel er et krævende – og alt for lidt anerkendt – heltidsjob.

Dit behov: Din krop skriger på søvn med alle sine celler, men det kan føles som spild af tid at sove, når baby sover.

Sådan opfylder du behovet: Indrømmet, det kan føles kedeligt at lægge sig til at sove, når baby bobler, og du endelig har en stund for dig selv. Men det er guld værd for dit overskud, og din krop vil takke dig for det. Planlæg aktiviteter før eller efter lur, så du selv kan få sovet. Lad desuden din kæreste tage nogle ‘vagter’, hvor du kan slå alarmberedskabet helt fra.

3. Tag dig tid alene

Barsel er et halvt eller et helt år helt og aldeles på din babys præmisser. 24 timer i døgnet. Uafbrudt. Hver dag. Midt i den altoverskyggende kærlighed til din lille guldklump kan det derfor alligevel føles som noget af en mundfuld aldrig at være alene.

Dit behov: Dit barn er det bedste, der er sket for dig, helt sikkert, men du føler dig også temmelig omklamret.

Sådan opfylder du behovet: Er du endnu ikke klar til at give din øjesten fra dig, så vent. Det er normalt at føle, at din mor (og svigermor) gør alt forkert. Men er du parat, så giv din mor klare og venlige instrukser om at gå en tur med den lille eller blot være der, mens du tager et bad, sover eller går en tur. It takes a village to raise a child lyder et afrikansk ordsprog, og af det kan vi lære noget. Vi er ikke gode til at bede om hjælp. Alle har travlt, og du vil nødig belemre nogen. Men prøv, for det er win-win. For din familie og dine venner giver det mening at få lov at gøre en forskel for dig.

LÆS OGSÅ: Barsel: Bedre familieliv nu, tak!

4. Kom ud af hyggebuksen

Barsel bærer præg af joggingbukser, T-shirts med mælkeskjolder og sjældne bade. Du kan ikke presse dig ned i dine jeans, og du er øm i hele kroppen, fordi du slæber rundt på kalorius, ammer i skæve stillinger og falder i søvn med baby i armhulen.Dit behov: Det er dejligt og meningsfuldt at give, især til dit eget barn, men lige nu føler du dig nærmest gammel og har brug for at mærke, at du også kan være en laber lækkerbisken.Sådan opfylder du behovet: Bestil en tid til massage, få lakeret røde sommernegle, eller tag en tur i svømmehallens kurbad. Eller gå blot en tur, så du får luft i kinderne og pulsen op. Koordiner med din bedre halvdel, så han tager sig af baby. Nogle gange kan det også hjælpe på selvfølelsen at forkæle dig selv med et enkelt stykke nyt tøj eller komme af sted til frisør.

5. Slip (nogle af ) dine forpligtelser

Før du blev mor, skulle du formentlig udelukkende tænke på dig selv. Nu har du ansvaret for et forsvarsløst liv, og det kan føles ganske overvældende konstant at være på stikkerne over for glohede kaffekopper, ikke-spiselige genstande og farlige trapper.

Dit behov: Du har et instinktivt behov for at passe på dit barn, men føler dig tynget og overvældet af ansvar og har også virkelig brug for at slappe heeelt af. Bare for en stund.

Sådan opfylder du behovet: Dit barn er kommet for at blive og ligeledes følelsen af ansvar. Den gode nyhed er, at du vænner dig til følelsen af forpligtelse og finder ro og glæde ved den. Indtil det sker, så giv slip på andre af dine forpligtelser: Hvad med at få en rengøringshjælp? Eller lade din far købe ind eller hænge vasketøj op, mens du hygger med baby?

LÆS OGSÅ: Test: Hvilken rolle har du i din mødregruppe?

6. Kys på din kæreste

Før I blev forældre, var I på dates, havde masser af sex og gik hånd i hånd. Nu er dine hænder solidt plantet på barnevognens håndtag, dine bryster tilhører eksklusivt baby, og det dersens sex er i meget skarp konkurrence med din bløde hovedpude.

Dit behov: Du elsker din kæreste, men er drøntræt. Med al den nærhed, du uafladeligt giver din baby, har du bare ikke det samme overskud til sex. Du vil egentlig gerne have fred.

Sådan opfylder du behovet: Accepter, at jeres behov for kærestetid har ændret sig. Ikke til det værre, men til noget andet. Tal åbent om, hvad I har lyst til, og hvad der er muligt lige nu. Måske kan I spise en middag, når baby sover. Eller glemme alt om to lys på et bord og bare smide jer på sofaen, ligge i ske og se en god film. Hvis sex ikke er sagen lige nu, så bevar nærværet med kram og kys hver dag. Pas på hinanden, nu hvor I begge er i gul zone, så I ikke ender med at hvæse hvert et ord. Ros hinanden, rør ved hinanden. Du bliver glad, når du føler, at du har værdi for din partner – og omvendt.

7. Kom ud med veninderne

Har du lyst til at skråle ‘tag mig meeed!’, når dine veninder skal hjem efter at have været på barselsvisit? Savner du at snakke om andet end søvn, ømme brystvorter og bleindhold? Så kan venindetid på den anden side af hjemmets fire vægge gøre underværker.

Dit behov: Du elsker dit barn højere end noget andet, men føler dig interneret og savner dit gamle udadvendte liv.

Sådan får du dit behov opfyldt: Aftal med veninderne, hvordan I kan ses på dine præmisser. Er det lettest for dig at mødes om dagen på en børnevenlig café i nærheden? Eller vil du hellere af sted uden baby om aftenen, når der er ro i lejren, og din mand holder skansen? Dine behov afhænger af dit barns alder samt spise- og sovevaner. Aftal med babys far, hvordan I gør; om du skal være lige om hjørnet, så han kan ringe dig hjem i en ruf, eller om du kan udvide din radius.

LÆS OGSÅ: Er du trist i din barsel?

8. Skynd dig langsomt

Endelig sover baby. Og nu står du under bruseren og nyder et aldeles tiltrængt og temmelig sjældent bad. Og så: Wraaa! Midt i det hele begynder babyalarmen, og febrilsk styrter du drivvåd ud af badet for at tage din lille elskling op.Dit behov: Du savner at tage det roligt, ikke at gå i panik hele tiden og at kunne sænke det evige alarmberedskab.Sådan opfylder du behovet: Prøv at lade være med at blive febrilsk, når din baby græder. Det er svært, ja. Men hemmeligheden er at skynde sig langsomt. Babygråd går til marv og ben, og du vil vise dit barn, at du er der – men fortæl dig selv, at din baby blot kalder på dig. Sig roligt ‘mor er på vej’, og giv dig selv lov til at skylle balsammen ud. Det er rarere at blive taget op af en mor i balance end en panisk én. Øv dig desuden i at tage lange bade og give dig god tid på toilettet, når din babys far er hjemme. Du har fortjent at lade op.

9. Slet ordet ‘burde’, og nyd stilheden

Endelig er der ro; baby sover tungt. Du synker udmattet sammen på sofaen – men ovre fra køkkenet stirrer opvasken på dig. Og hvad med al rodet, du gerne vil have væk, inden kæresten kommer hjem? For slet ikke at tale om de mails, der venter på at blive besvaret.

Dit behov: Du er på barsel og har jo ‘fri’, så du har en fornemmelse af, at du bør udrette noget. Men du har egentlig bare behov for at lave absolut ingenting, når baby tillader det.

Sådan opfylder du behovet: Din barsel er en chance for at komme tættere på dig selv og lære at komme ned i gear. Hvis du tænker ‘ej, jeg har jo ingenting nået i dag!’, så mind dig selv om, at det lige nu handler om at være og ikke at gøre. Slet ordet ‘burde’ fra dit vokabularium en gang for alle. Du producerer måske endda mælk til din baby i døgndrift, og det kræver hvile. Du skal altså ikke præstere andet end at være der for dig selv og dit barn, og nok er det en kliché, men ikke desto mindre er det sandt: Inden du når at blinke, er dit barn pludselig en stor pige eller dreng, og du skal tilbage på job. Så nyd det, mens du kan.

LÆS OGSÅ: 7 skønne aktiviteter i din barsel