Kan slik give sukkersyge?
SPONSORERET indhold

Kan slik give sukkersyge?

Af: Redaktionen
24. feb. 2010 | Børn | Vores Børn

Spørgsmål:

Kære Liselotte,

Hjemme hos os er vi blevet meget opmærksomme på problemet med børn og sukker. Vi forsøger at begrænse det i hverdagen, men vi har mange kampe om alt fra frugtstænger i madkassen over saftevand til maden og ‘et lille stykke slik’ om aftenen på hverdage, og det bliver ikke bedre af, at vi selv er ret slikne og derfor nok lidt nemme at lokke.

Vi – især jeg – frygter selvfølgelig, at vores børn skal blive overvægtige, få dårlige tænder eller svært ved at koncentrere sig af det overflødige sukker, og allermest at de skal få sukkersyge, som man læser så meget om. Det har jeg faktisk brugt som argument over for børnene, altså at de kunne få sukkersyge af at spise slik i tide og utide – men er det rigtigt?

Kan børn få sukkersyge udelukkende af at spise for meget slik og sukker? Eller spiller der også andre ting ind? Og hvad, hvis det værste skulle ske, og de fik sukkersyge – ville det så kunne helbredes igen, eller skulle de så tage insulin resten af livet?

Håber, du kan afklare begreberne lidt for mig – på forhånd tak.

Med venlig hilsen

Iben

Læs svaret på næste side>>

Svar:

Kære Iben,

Det er rigtig godt, at I er opmærksomme på, hvor meget sukker der er i jeres børns hverdag, men det er klart, at børnene vil slå sig i tøjret, når I begynder at ændre på vanerne. Især når de mærker, at I selv er lette at lokke.

Ingen af os har godt af at spise kager og slik og drikke sodavand som en del af den daglige kost. Sukkeret giver os alt for mange kalorier og tager appetitten fra den sunde mad. Når vi spiser søde sager, får vi en lynhurtig sukkerstigning i blodet, som kan give en umiddelbar mæthedsfølelse, men da sukkerstofferne er hurtigt forbrændte, falder blodsukkeret hurtigt igen, og sulten vender tilbage. En rugbrødsmad, en gang havregrød eller pasta giver en mere langtidsholdbar mæthedsfølelse og et mere stabilt blodsukker. Derudover bliver mange af os nærmest ’sukker-narkomaner’. Vi vænner os til, at der skal noget sødt til, når vi er trætte.

Det er svært at ændre de vaner, for man skal ernæringsfaglig gå imod, hvad kroppen er vant til. Men det kan lade sig gøre, og I giver jeres børn en kæmpe gave, hvis I hjælper dem til at vælge det sunde frem for det søde.

Flere typer sukkersyge
På dit spørgsmål om, hvorvidt man kan spise sig til en sukkersyge, er svaret både ja og nej. Den type sukkersyge, som typisk opstår i barndommen, kaldes type 1 diabetes. Det er en sygdom, hvor bugspytkirtlen holder helt op med at danne insulin. Denne type har intet at gøre med, hvad man spiser.

Den anden type sukkersyge, type 2 diabetes er en livsstilssygdom, der skyldes, at man i alt for lang tid har haft alt for meget sukker i sit blod, så bugspytkirtlen bliver træt og ikke kan danne tilstrækkeligt med insulin. Det er denne type, du tænker på, når du bruger sukkersyge som argument over for dine børn. Men børn har meget svært ved at tænke langsigtet og forebygge en sygdom, der engang måtte komme. Så det handler meget mere om at vælge en sund livsstil sammen. Ikke som en trussel for at undgå sukkersyge, men som en gevinst.

Fjern alle de ting, der ikke hører til i en normal hverdag. Find sunde alternativer som frugt, nødder eller en frugtstang, når trangen melder sig, og lad vand eller mælk være deres daglige væske. Lav en aftale om en ugentlig slikdag, og lav portionsanrettede slikskåle. Og mand jer så op til, at de vil brokke sig, for det vil de! Men de vil også acceptere jeres holdning, hvis I er enige om niveauet og selv fører an. God kamp!

Venlig hilsen Liselotte Hergel