Giv et blad i julegave. Eller forkæl dig selv med en skøn julegave. Priser fra 149 kr.

Kræsne børn
Dit barn kan sagtens være med i køkkenet, selvom han ikke er særlig gammel. Ud over at være hyggeligt modvirker det også kræsenhed. Foto: Nimastock

Børn med i køkkenet: Hvad kan de lave hvornår?

Er du klar til at tage dit barn med i køkkenet – og på at give køkkengulvet en tur med kosten bagefter? Se, hvad du kan forvente af dit barn, og få gode ideer til, hvad I kan lave sammen.

Faktaboks

… 26 procent mener, at det er for tidskrævende at have børnene med i køkkenet. Samme undersøgelse viser, at kun fire procent af de danske børn mellem tre og 18 år deltager i den daglige madlavning på hverdagsaftener.

Kilde: Coop Analyse, 2012.

0-1 år

Når barnet er stor nok til at sidde i en højstol, kan man oplagt placere barnet ved siden af sig, imens man laver mad. Giv barnet en grydeske, en skål og lidt fingermad, som barnet kan smatte rundt med, imens han observerer mor eller far lave mad. Husk at tale om maden undervejs, og lad meget gerne barnet smage.

LÆS OGSÅ: Derfor er dit barns stol så vigtig

Når barnet kan stå selv, kan han få sin egen køkkenskuffe med ufarlige køkkenredskaber i. Så er han tæt på mor og far, og han får følelsen af at være med.

1-2 år

Små børn elsker at lege med vand, så lige så snart de kan stå på en skammel, kan du sætte dem til at skylle grønsager i vasken. Giv barnet en gulerod, et par tomater eller en agurk, og vis ham hvordan.

Børn kan meget mere, end man tror. Man skal bare huske, at de helt små ofte ikke vil være med ret længe ad gangen, så man skal ikke sætte dem i gang med store projekter.

2-3 år

Ved toårsalderen kan barnet pludselig meget mere, og derfor kan man inddrage barnet i den faktiske madlavning. Lad for eksempel barnet skylle og rive grønsager, skylle frugt, hælde vand og mad i gryden, bælge ærter, putte pålæg på brødet eller ælte dej.

Det er sanseligt, og de fleste børn elsker det. Hvis barnet har et legekøkken, så stil det i nærheden af køkkenet, så barnet kan lave mad i sit eget køkken, imens du laver mad.

Sørg for at have børnevenligt køkkenudstyr som for eksempel en børnekniv, for nu kan barnet også hjælpe med at skære ting ud. Gerne bløde ting såsom bananer, kiwier, agurker, salat etc. Han kan også hjælpe med at skrælle kartofler eller gulerødder. Lad barnet mose ting med en gaffel, for eksempel kartoffelmos eller bananmos til morgengrøden.

3-4 år

Nu kan barnet pille ægget til sin æggemad, eller piske æggemassen til æggekagen. Han kan også forme bøffer eller krydre og marinere kød. Det er som regel et hit at lave tærte, fordi barnet nu kan hjælpe med at lave hele tærten: dejen, æggemassen samt pynte tærten.

5-6 år

I denne alder begynder barnet at få en mere markant mening om smag. Spørg barnet, hvad han synes smager godt, og begynd at give barnet medbestemmelse. Spørg for eksempel ’synes du, vi skal prøve at putte revet selleri i kødsovsen i dag i stedet for gulerod?’

I denne alder er det godt at begynde at lære barnet lidt mere om at holde fokus på at lave én ret færdig ad gangen. For nu kan barnet sagtens stå for flere retter til aftensmaden. Den ene ret kan for eksempel være grøn salat med granatæbler.

Den anden ret kan være at riste rugbrødet eller franskbrødet til suppen. Lær barnet, hvad de forskellige måleenheder er. Hvordan ser man, hvad 1 dl er i et målebæger etc. Herudover hænger madlavningen også sammen med oprydning og borddækning. Det er barnet også stort nok til at kunne deltage i nu.

Kilder: Kok og børnekogebogsforfatter Katrine Klinken og ernæringsformidler til småbørn og stifter af Babybite.dk Charlotte Seeger.

LÆS OGSÅ: Kræsen: Sådan får I madglæden tilbage i familien

LÆS OGSÅ: Madvaner: Derfor er dit barn kræsent

LÆS OGSÅ: 9 grunde til at tage dit barn med i køkkenet

Se, hvad vi ellers skriver om: Kærlighed, Tumling og Familieliv