Klar til at smide bleen?
SPONSORERET indhold

Bye bye ble - 3 trin til at smide bleen

Få sundhedsplejersken guide til trin for trin at smide bleen, og se, hvilke signaler I skal være opmærksomme på.

Af:: F. Paustian og C. Theisen
22. jan. 2009 | Børn | Vores Børn

Selv om rækken af bleskift kan synes uendelig, bliver også jeres barn klar til at smide bleen en dag. Hvornår tiden er inde, er forskelligt fra barn til barn. Som forældre er det bedste, I kan gøre at tage det roligt og støtte barnet undervejs i processen.

Der er ingen grund til at gå for tidligt i gang. Hvis afskeden med bleen skal være en succes, kræver det, at barnet er klar til det. Det er det først, når det kan kontrollere, at det tisser. Og det kræver en modning i hjernen.

LÆS OGSÅ: Projekt blestop – er I klar?

– Først kan barnet mærke, at det tisser, og først lidt senere kan barnet kontrollere det. Derfor giver det ingen mening at træne renlighed, før barnet er modent til det, fortæller sundhedsplejerske Dorte Fischer.

1. trin – opmærksomhed

Det første spæde tegn er, at barnet giver udtryk for, at det tisser. Det kan for eksempel være, at barnet siger ”tis.” Her skal man som forældre ikke foretage sig noget, blot notere sig at det første skridt er taget. Nogle børn kan godt vise kort interesse for projektet, og så kan interessen gå i sig selv igen.– Sker det, må man igen bare følge barnets signaler og vente lidt, siger sundhedsplejersken. LÆS OGSÅ: Stor pige nægter at smide bleen om nattenDet er helt individuelt fra barn til barn, hvornår de første tegn viser sig, men normalt vil det tidligst ske i 18 måneders alderen og senest i fireårsalderen. De fleste børn når dog at smide bleen – i hvert fald i dagtimerne – inden eller omkring børnehavestart.

2. trin – øvelse gør mester

– Næste skridt er, at barnet kan mærke det, lige inden det tisser. Og det signal, skal forældre handle på, siger Dorte Fischer.Så snart barnet siger, at det skal tisse, skal potten frem, eller barnet skal sættes på toilettet. Nogle gange vil I nå det, andre gange ikke. I kan også prøve at sætte jeres barn på potten med jævne mellemrum i løbet af dagen.– Det er held, hvis der kommer noget i potten og ikke et tegn på, at barnet reelt har fornemmelse for det endnu. Men det er en god øvelse, som hjælper barnet med at blive bevidst om potten eller toilettet, forklarer Dorte Fischer.LÆS OGSÅ: Terrible twos: Overlevelsesguide til trodsalderMange forældre vil sikkert hurtigt opdage, at bare dét at få barnet til at blive siddende på potten, er en kunst i sig selv. For selv om barnet ikke skal tvinges til det, så har mange børn brug for lidt hjælp. Derfor kan det være en god idé at gøre pottetræningen til en hyggelig stund, for eksempel ved at læse en bog samtidig, synge sammen eller sætte potten ind foran fjernsynet, når der er børnetime.– Det kan generelt være en god idé at sætte potten et hyggeligt sted i huset, når den er i brug. Men så snart den ikke længere er i brug, skal den have sin faste plads på toilettet, lyder rådet fra sundhedsplejersken.

3. trin – ingen vej tilbage

Det sidste, og måske mest krævende skridt, er, når bleen skal helt af. Det kan man gøre, når barnet kan mærke det et stykke tid, inden det skal tisse.– Oftest vil barnet selv bede om at få bleen af. Ellers kan du foreslå, at bleen skal af, når du har oplevet, at dit barn har sagt til i tide nogle gange, siger Dorte Fischer. Og har man først taget bleen af, så skal den IKKE på igen. Dog med to undtagelser: 1) hvis barnet ikke kan lide at lave afføring i potten, 2) om natten.LÆS OGSÅ: Renlighed: Slip den lille numse løs i varmenCirka 20 procent af alle børn har svært ved at vænne sig til at lave afføring, når de ikke har ble på. Derfor beder de ofte om at få ble på, når de skal lave stort. Det skal man acceptere og være forberedt på, og det kan sagtens vare helt, til barnet er omkring firefem år. Når det gælder natten, skal man give sit barn ble på, indtil man har oplevet tørre natbleer i 14 dage. Tjek bleen, lige når barnet vågner, så det ikke når at tisse i bleen, efter det er vågnet.LÆS OGSÅ: Vi tester bleer– Det er de to eneste grunde til at give sit barn ble på igen. Udover det er der ingen vej tilbage. At skulle ud til bryllup eller på besøg i et hjem med nogle fine hvide sofaer er ingen undskyldning. Her må man bare være endnu mere opmærksom på sit barn og jævnligt spørge, om barnet skal på toilettet, fastslår Dorte Fischer.Det samme gælder i øvrigt, når I kan se, at barnet er optaget af en leg. Barnet gider måske ikke slippe legen, og så er det en god idé at være ekstra opmærksom som forældre og sørge for, at barnet kommer på toilettet indimellem.– Hvor lang tid, det tager at blive renlig, er svært at sige. Det er meget individuelt, så man må indstille sig på alt lige fra et par uger til et år, understreger Dorte Fischer.

Farvel til ble – trin for trin

1. Dit barn bliver bevidst om, at det tisser. Gør ikke noget, men notér dig, at første skridt er taget.

2. Dit barn siger til lige inden, det tisser. Vis barnet potten, og lær barnet at sidde på den.

3. Dit barn siger til et stykke tid inden, det tisser. Tag bleen af, når du har oplevet, at barnet har sagt til i tide nogle gange.

Det er uden betydning, om I bruger potte eller toilet. Vælg det, barnet bedst kan lide.