Caroline Bille Brahe

Foto: Olivia Frølich / Billedbehandling: WERKSTETTE Caroline Bille Brahe og datteren Sonya i lejligheden på tredje sal i Indre By i København.

Model Caroline Bille Brahe: ”Du er den bedste mor for netop DIT barn”

Caroline Bille Brahe, 26, blev mor til Sonya for lidt over et år siden, og moderskabet blev alt andet end det, hun havde regnet med. De første tre måneder var voldsomme og handlede om at finde ud af at leve på ny. Og til december skal hun være mor for anden gang.

Den lille familie bor oppe på tredje. Moren Caroline, faren Frederik og barnet Sonya. Caroline og Sonya har Crocs på. Carolines er lyserøde, Sonyas er grå. Det ser hverken dumt eller alt for smart ud. Det ser bare ud, som om de har siddet på de fødder altid, uden at nogen rigtigt har taget stilling til dem. Ligesom de blomstrede gamacher, leopardnederdelen og den store sweater, Caroline har på. Hendes pandehår deler sig på midten som sommerhusgardiner. Sonyas hår slår en krølle i nakken. Lejligheden ligger midt inde i det gamle København, og der har den ligget så længe, at gulvene bølger og knirker. Der står stabler af grønne plastikkasser. En af dem er fyldt med malerbøtter, familien har nemlig lige malet væggene. I en anden ligger en pastamaskine og en riskoger med japanske eller kinesiske tegn, eller hvad det nu er.

LÆS OGSÅ: Hella Joof: ”Mit morselvværd var helt fucked”

I vinduet dingler en kæmpe buket tulipaner. Den har solet sig i minimum et par dage. Køkkenet med de farvede skabslåger er nyt. Det er nok mest Frederiks. Han lever af at lave mad, og han er god til det. Han har caféen Atelier September. Den ligger lige rundt om hjørnet. Caroline kan ikke lave mad. Det siger hun selv. Sonya har også et køkken. Det er lavet af træ. Hun har også en knallert og en gåvogn i træ og futter rundt med en tandbørste i hånden og vil op på Carolines skød. Nej, ikke alligevel. Højttaleren synger børnesange, noget med en krokodille og en søløve, og i den pakkede reol står Camilla Plums Grønt, Japanese Art, en kogebog fra L.A.-restauranten Gjelina og Den store Halfdan for de små. Der er faktisk ting og sager de fleste steder. Suttesnore, gamle aviser, bittesmå Reebok-sko, glaskarafler, lamper med blomsterskærme, forlængerledninger og opladere, krukker med kuglepenne, papirblokke, håndsprit. 

Hvad er kommet mest bag på dig ved at blive mor? 

“Alt er kommet bag på mig. Intet er, som jeg havde forestillet mig. Jeg troede, at det ville blive vildt hyggeligt, og at jeg bare ville kunne tage Sonya med alle steder. At det blev det samme liv, bare med en baby. Men det er Sonya, der sætter dagsordenen. Der skal være rutiner og puttes og spises på bestemte tidspunkter. Det er på hendes præmisser, og det skal det også være. Jeg nyder det.”

Caroline Bille Brahe4.jpg

“Før klædte jeg mig på for at se smart ud. Nu handler det om at hoppe i noget nemt, som der må spildes mælk og mad på”.

Hvordan har du forandret dig, efter du blev mor? 

“Du bliver selv født igen, når du bliver mor. Jeg havde forventet, at jeg ville blive den mest afslappede mor, men jeg blev en tiger. Jeg kunne finde på at give fuckfinger til folk på gaden. Det er voldsomt at opleve. Når du bliver mor, oplever du alle livets følelser på én gang. I starten turde jeg ikke gå en tur mere end fem minutter væk fra lejligheden. Jeg skulle kunne være hjemme med det samme, hvis hun græd.” 

Hvilket råd vil du give nybage mødre? 

“At det er rimeligt normalt at have bragende angst de første tre måneder. Jeg oplevede lige pludselig, at hele verden var farlig, og jeg var bange for, om jeg gjorde det rigtigt. “Hvornår kommer der en voksen og hjælper mig?” Sådan havde jeg det. Da jeg kom mig over min angst, kunne jeg begynde at nyde det. Hvis du kan, er det en god idé at slappe lidt af. Alle skal nok overleve.”

Hvad vil du gerne give videre til Sonya? 

“Jeg håber, at hun vil få en afslappet tilgang til livet, og at hun vil gøre, hvad hun har lyst til. Hun skal ikke have for store forventninger til sig selv og livet. Hun skal være lige præcis, som hun har lyst til at være. Og det er totalt okay, uanset hvad hun vælger.” 

LÆS OGSÅ: Her tænker jeg link til de andre mor-artikler; Joof, Dicte mm.

Hvad håber du, Sonya vil sige om dig som mor, når hun bliver ældre? 

“Når du er mor, tænker du alle mulige scenarier igennem – fra det bedste til det værste. Lige i de her dage tænker jeg meget på, hvor skrækkeligt det vil være, hvis hun vokser op og ikke kan lide mig … Jeg håber, hun vil synes, at jeg er en kærlig og omsorgsfuld mor, som støtter hende i alt, hun har lyst til at gøre.”

Hvornår er det allerdejligst at være mor? 

“Når jeg kan mærke, at Sonya har brug for min omsorg.”

Hvornår er det allerhårdest at være mor? 

“Det er sådan en dag, hvor jeg føler, at jeg ikke kan stille hende tilfreds, hvor hun er pjevset, uanset hvad jeg gør, og intet er godt nok. Eller de dage, hvor jeg ikke selv har overskud til at sætte mig ned og lege med hende, og jeg sætter hende foran fjernsynet. Det er en hård opgave at være mor, og jeg har tit følt mig utilstrækkelig.”

Caroline Bille Brahe6.jpg

Caroline Bille Brahe8.jpg

Hvad er det bedste råd om moderskabet, du har fået? 

“Min mor har lært mig, at du kun kan gøre dit bedste, og at det er godt nok. Jeg har også en veninde, der siger: “DU er den bedste mor for Sonya. DU er lige præcis den mor, Sonya skal have.” Det, tror jeg, er rigtigt. Du er den bedste mor for netop DIT barn.”

Hvordan er jeres familieliv? 

“Vi har virkelig hygget os i den her coronatid. Vi er stået op og har lavet morgenmad og taget det roligt. Vi får alle havregrød. Sonya får bananer og bær på, og jeg får kanelsukker på. Normalt skynder vi os ud ad døren. Atelier September har været lukket de sidste par måneder, så vi er gået ned til Coffee Collective i Torvehallerne med Sonya i barnevogn og har drukket kaffe og appelsinjuice. Atelier September er heldigvis åbnet igen, så nu starter vi dagen med at drikke kaffe der hver morgen. Vi har også lejet en Christianiacykel og er cyklet til vandet. Sonya er begyndt i Bonzai, en Rudolph Steiner-skovbørnehave i Charlottenlund, så normalt står vi op halv syv, og en af os afleverer hende i vuggestuen. Det var meningen, at jeg skulle begynde at arbejde igen nu, men jeg tror, udsigten til at arbejde i udlandet igen er langt væk.” 

Hvad er jeres dårligste vane som familie? 

“At vi har for travlt. Vi har virkelig nydt at gøre alting sammen i den her tid. Normalt deler vi os op for at nå det hele.” 

Hvad skal der ske i sommerferien? 

“Vi har lejet et sommerhus i Tisvilde i to måneder. Vi skal cykle til stranden og invitere venner, som kan bo i det lille anneks.”

LÆS OGSÅ: Jeanette Ottesen: ”Man har da ikke sagt op, bare fordi man bliver gravid”

Hvad spiser I herhjemme? 

“Frederik laver det lækreste mad, ofte vegetariske retter og lækre pastaer. Han er god til at lave sund mad, som også passer til min diæt, uden at vi sidder og stikker i de samme grøntsager hver dag. Sonya elsker kødboller i tomatsauce og pasta. Hun får det gerne ud over alting. Vi spiser med kroppen herhjemme.”

Hvad har I i glasset? 

“Vi drikker vand … Og cola zero.”

Caroline Bille Brahe2.jpg

Familien Bille Brahe i deres køkken. “Vi spiser med kroppen herhjemme”.

Hvordan er morstilen? 

“Jeg står ikke i flere timer og kigger ind i skabet. Før klædte jeg mig på for at se smart ud. Nu handler det om at hoppe i noget nemt, som der må spildes mælk og mad på. Lige nu er uniformen et par Liberty-bukser, en stor sweater og et par Vans. Når jeg ligner udskidt æblegrød, tager jeg en perlekæde fra Sophie (Bille Brahe, Frederiks søster, red.) på. Så kan jeg slippe afsted med meget.”

Hvad har overlevet længst tid i garderoben? 

“De ting, jeg havde på, da jeg var gravid, gider jeg decideret ikke at gå i. Med undtagelse af en stribet sweatshirt fra Balenciaga. Den er både rar og smart og så gammel, at det er okay, hvis der kommer pletter på den.” 

Hvor køber du sager til garderoben? 

“Jeg køber ikke så meget tøj for tiden. Det er oftest vintage. Jeg køber på Ebay og Vestiaires vintage-afdeling. Indimellem får jeg et flip og bliver træt af at være så praktisk og har brug for at gøre noget godt for mig selv. Så går jeg ned i Holly Golightly og køber noget.”

Caroline Bille Brahe11.jpg

Caroline Bille Brahe3.jpg

Hvem er din yndlingsdesigner? 

“Lige nu er det et mærke, der hedder Bode, som laver quiltede jakker og bukser. Hvis jeg havde råd til at udskifte hele min garderobe, skulle det være med tøj derfra.”

Hvem har virkelig god stil? 

“Emma Rosenzweig klæder sig altid smart.”

Hvad bliver dit næste køb? 

“Jeg vil gerne have et par lyserøde Chanel-gummisandaler. Hver gang, jeg er gået forbi Chanel-butikken, har der været lang coronakø, så det er ikke lykkedes mig at få fingre i dem endnu. Men dem skal jeg have til sommeren.” 

Denne artikel er udgivet i magasinet Eurowoman i august 2020.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kvinder du skal kende, Mor, Forældre, Interview, Familieliv og Livsstil