David Mandel
SPONSORERET indhold

David Mandel: "Det har overrasket mig, at sund fornuft og kærlighed ikke altid er nok"

David Mandel lever efter devisen "learning by doing" og øver sig på at blive en mere tålmodig far. Det går ikke ubetinget godt. Og så har han et særligt råd til alle kommende fædre.

Af:: Maria Bruun-Schmidt Foto: Privat
14. jan. 2022 | Børn | Vores Børn

Hvad husker du bedst fra fødslen af din yngste?
"Min kone fødte hjemme på sofaen. Hun vækkede mig om natten 22. september 2020 omkring kl. 00.30 og sagde helt roligt, at hun havde veer, så der nok var ved at ske noget. Jeg begyndte at tage tid på veerne, og vi besluttede, at vi nok skulle ringe efter jordmoderen. Hun kom en halv time efter. Fødslen af vores førstefødte tog 36 timer, så jeg tænkte, at vi bare var i en tidlig del af forløbet, og jeg begyndte at tænke på vores søn, der skulle i børnehave og sådan nogle ting.

Jordemoderen kunne så fortælle, at fødslen var i fuld sving og kl. 02.00 var vores datter kommet til verden. Jeg havde forberedt mig på en lang fødsel, så det gik uvirkeligt stærkt. Jeg var jo bare en praktisk gris og mental støtte, men det var fuldstændig fantastisk at kunne sidde i mit eget hjem med vores nyfødte datter på armen et par timer efter at være blevet vækket."

LÆS OGSÅ: Far på barsel: "Jeg blev sådan lidt Sofie Linde-paf"

Hvad var den største overraskelse for dig ved at blive far?
"Hvor sindssygt interessant det er hver gang, de lærer en ny lillebitte ting, som at holde fast i noget eller at rulle om på maven. Når de bliver lidt ældre, og man skal begynde at være sådan en pædagogisk forælder, har det overrasket mig, at sund fornuft og kærlighed ikke altid er nok, som jeg troede, fordi børn en gang imellem reagerer fuldstændig uden for den logik, vi som voksne har tillært os.

Det kan være absurd frustrerende, men også en god reminder om, at man ikke kan sætte alting på formel. Så overraskede det mig også, hvor mange ting man kan, fordi det skal man jo bare."

Hvordan rustede du dig selv til at blive far?
"Jeg gjorde faktisk ikke noget specielt. Jeg glædede mig. Jeg er ikke sådan en, der har læst alt mulig litteratur og forberedt mig på den måde. Min kone sendte mig en gang imellem artikler, hun gerne ville have, jeg læste, og en gang imellem fik jeg det gjort, mange gange ikke. Det har været meget learning by doing."

Var der noget, der hindrede dig i at blive den far, du gerne ville være?
"Alle mine fejl som menneske forhindrer mig vel i en eller anden grad i at blive den far, jeg gerne vil være. Jeg er for eksempel utålmodig. Det er ikke en god egenskab at have, når man har børn. Så hver uge øver jeg mig på at blive bedre til at tage min utålmodighed og putte den ned i en lille pose, som jeg gemmer i et skab, så jeg kan tage den frem, når ungerne er puttet. Det går ikke ubetinget godt."

LÆS OGSÅ: Far og frustreret: ”Søvn med små børn i dobbeltsengen kan være decideret frygteligt”

Hvad er dit bedste råd til andre og kommende fædre?
"Alting kommer i faser. De gode tider, hvor de sover godt og er i drømmehumør. Og de dårlige tider med ingen søvn og gråd i timevis. Vid det, og sæt pris på de gode tider, og vær stærk igennem de svære. Det skal nok gå over."

Anbefalet til dig