At lege med børn
Foto: Getty Slap du bare af, og lad børnene lege selv. De (og du) har godt af det, så drop bare dårlig samvittighed.

At lege med børn

Gider du ikke lege? Så lad være!

Orker du (heller) ikke at lege med ungerne, hver gang de spørger? Her er 5 grunde til at droppe leg - og dårlig samvittighed.

Du har sikkert oplevet den mere end én gang. Måske oplever du den hver dag. Den dårlige samvittighed, der slår dig i hovedet, når du fraværende leger med din søn på gulvet.

Måske sniger den sig ind på dig, mens du lægger tøj sammen, fordi du føler, at du burde sætte dig med din datter og kommentere undervejs i den film, du har sat hende til at se.

LÆS OGSÅ: Kend dit barns 12 lege

– Den dårlige samvittighed kender alle mødre til. Jeg kalder den for ”neurotisk skyld”, fordi det er som om, vi har skyldfølelsen fra det øjeblik, vi bliver mødre, siger psykoterapeut Fie Hørby.

Men du behøver faktisk ikke lege med dit barn eller aktivere ham eller hende, hver gang barnet har en ledig stund på gulvet. Det mener både Fie Hørby og familievejleder Lola Jensen.

De to eksperter giver dig her 5 grunde til, at du sagtens kan droppe den dårlige samvittighed – og rydde op, slappe af eller noget helt tredje, mens junior leger med klodser ved siden af dig. Uden at du deltager i legen. 

1. Det fysiske samvær er ofte nok

Samvær kan sagtens være fint, selv om I laver hver jeres ting: Du folder endnu en bunke vasketøj, mens din søn laver lange bilkøer på gulvet. Det vigtige er, at dit barn kan mærke din fysiske og psykiske tilstedeværelse.

Dit barn har brug for, at du svarer med det samme, når det spørger dig om noget, så det ikke oplever dig som fraværende. Hop derfor ikke op på motionscyklen med musik i ørerne, mens dit barn bygger med klodser i rummet ved siden af. Du kan til gengæld sagtens cykle derudaf, hvis sønnike leger på gulvet ved siden af cyklen.

2. Dit barn kan lære meget af dit kropssprog

Dit barn kan lære meget af at aflæse dit kropssprog. Op til omkring midten af forrige århundrede var der ikke tradition for, at forældrene tog sig tid til at lege med deres børn, men børnene løb ofte rundt mellem de voksne og lærte en vigtig ting ved at se på mor, far og andre voksne: Nemlig hvad det vil sige at være voksen, og hvordan man får et liv til at fungere.

Så dit barn kan lære meget af at iagttage din gøren og laden. Det er selvfølgelig også fint at inddrage dit barn i de daglige gøremål i hjemmet, når du hænger tøj på snor eller snitter grøntsager til suppen, for det vil også give jer anledning til nogle hyggelige samtaler, mens i arbejder.

3. Din stress er irrationel

Det er især en kvindeting, at vi stresser over hele tiden at burde lave noget med vores børn. Det er et led i, at vi vil være perfekte i alle henseender. Og når vi ikke kan leve op til vores egne umulige krav, så breder den dårlige samvittighed sig langsomt til alle områder.

Det kan derfor være en lettelse at skrue ned for perfektionismen, der er skyld i din dårlige samvittighed, for ellers ender du med at blive meget udmattet i morrollen, og i værste fald kan den blive en byrde.

Øv dig i at sige: ’mindre kan gøre det’. Har du ikke tid til at sy fastelavnskostumerne selv? Så køb et færdigfabrikeret i stedet. Dit barn er ligeglad. Til gengæld er dit barn ikke ligeglad med, om du er glad.

4. Dit barn kan mærke din dårlige samvittighed

Børn samarbejder med, hvordan du som mor har det indeni. Så hvis dit barn kan mærke, at du leger med det ud af ren og skær dårlig samvittighed, vil barnet opfange det og underbevidst føle, at du skylder barnet noget, og ergo at det, du giver dit barn, ikke er godt nok. Så han eller hun vil kræve mere. Og det har ikke noget at gøre med, om du rent faktisk leger fint med dit barn og giver det rigelig opmærksomhed. Men dit barn reagerer på dine følelser og bliver usikker på, hvem du er.

Så hvis du ikke orker at sætte dig ned og lege, kan du for eksempel foreslå dit barn, at I læser en bog i stedet for eller tegner, hvis det passer bedre til dit humør og temperament?

5. Dit barn kan sagtens lege alene

Når dit barn leger fint på gulvet, så beslut dig for ikke at have dårlig samvittighed. Kig på ham. Han har det fint! Mærk efter i dig selv: Hvad har du mest lyst til lige nu? At lege med dit barn eller læse et blad på sofaen? Hvis det er det sidste, så gør det.

Du skal huske også at tage dig af dine egne behov, for ellers får du ikke ladet dig selv op. Men selvfølgelig skal det være afstemt efter dine børns behov, så der er balance på familiefronten.

LÆS OGSÅ: Leg med børn: "Den her ting giver mig dårlig samvittighed som mor"

LÆS OGSÅ: Fri leg: Hjælp dit barn til at lege bedre selv

LÆS OGSÅ: Tissemanden – min søns sjoveste legetøj

Se, hvad vi ellers skriver om: Mor og Familieliv