Familieliv
Foto: Istockphoto

Derfor har dit barn brug for bedste

Det betyder ikke så meget, hvor meget slik bedste har i lommen, eller om hun har en fast passedag. For næsten alle bedsteforældre har noget værdifuldt at give et barnebarn, mener familieterapeut Jesper Juul.

Faktaboks

Hvis du selv har gode og stærke minder om dine egne bedsteforældre, vil du sikkert ønske det samme for dit eget barn. Prøv at knytte en anden person i eller uden for familien til barnet. Husk dog, at fordi noget – for eksempel bedsteforældre – er godt for børn, betyder det ikke, at det er skidt ikke at have nogen.

Ro, kærlighed og traditioner. Det er ifølge familieterapeut og forfatter Jesper Juul noget af det, dine egne forældre eller svigerforældre kan give dit barn.

FÅ LØSNINGEN PÅ SEKS BEDSTE-KRISER I BOKSEN TIL HØJRE>>

“Noget af det bedste ved bedsteforældre er deres tempo. Med alderen får vi en vis ro, og bedsteforældre har ofte bedre tid til at sidde på alle trappestenene på vej hjem fra dagplejen,” siger familieterapeut og forfatter Jesper Juul, der selv er farfar.

Bedsteforældrene behøver jo heller ikke tænke på vasketøj, indkøb og madplan til næste uge, mens de er sammen med barnet. Samværet med bedsterne bliver et pusterum for barnet – også fra dig. Uanset hvor sjældent eller tit dit barns bedsteforældre har mulighed for at se barnet, er tiden sammen værdifuld, blandt andet fordi den som regel går lidt langsommere.

Der er dog stor forskel på, hvilken rolle forskellige bedsteforældre vælger at udfylde over for barnet. Nogle bedsteforældre kaster alt til side, når de får et barnebarn, stopper med at arbejde eller holder fri en gang om ugen for at være sammen med den lille, laver faste aftaler om at hente børnebørn, og passer dem, når de er syge. Og børnene elsker dem for det.

“Det er dejligt for børn at være sammen med nogen, der tydeligvis elsker dem så højt, og børn er desuden vilde med traditioner og gentagelser. Men børn elsker altså også de bedsteforældre, der ikke kan finde ud af at smide sig på gulvet og lege dagen lang,” understreger Jesper Juul.

Børn kan for eksempel også lide at få en indføring i, hvordan man passer en tomatplante eller maler et sommerhus. De elsker at være på opdagelse i verden, og det er kun en fordel, hvis der er en varm og kærlig hånd at holde i på ‘rejsen’.

LÆS MERE OM HVAD DET GIVER DIT BARN AT KENDE FORSKELLIGE MILJØER PÅ NÆSTE SIDE>>

Her gør vi sådan!
Måske har du en forventning om, at dine forældre skal deltage i alt omkring barnet, men ifølge Jesper Juul må du ikke forveksle bedsteforældre med ekstra-forældre. På ét vigtigt punkt adskiller de sig nemlig fra dig: De er ikke en del af opdragelsen.

FÅ LØSNINGEN PÅ SEKS BEDSTE-KRISER I BOKSEN TIL HØJRE>>

“Det er forældrene, der opdrager børnene, og resten af verden, der socialiserer dem,” slår Jesper Juul fast.

Ifølge familieterapeuten er det vigtigt for barnet, at det bliver mødt på flere forskellige måder, og at det lærer at tilpasse sig og begå sig i forskellige miljøer – sådan som det kommer til resten af livet.

Her kan bedsteforældrene spille en stor rolle ved at træde i karakter og vise barnet, hvem de er, og hvordan tingene skal foregå hjemme hos dem. Mormor eller farfar kan for eksempel sige ‘her hos mig skal man vaske hænder, før man spiser et æble’, men ikke ‘du skal altid vaske hænder, før du spiser’. Bedsteforældre kan også have den indstilling, at hjemme hos dem må man gerne spise slik før aftensmaden. Den er du som forælder nødt til at sluge – altså tanken om slikket.

Hvis dit barns bedsteforældre gør tingene på en anden måde, end du ville gøre, er det kun en fordel for dit barn, at han møder et voksent alternativ til dig, og du skal ikke sende den lille af sted til bedste med en seddel om, hvordan tingene skal foregå. Så får dit barn jo ikke øvet sig i at tilpasse sig fremmede miljøer.

En hånd i historien
Når dit barn bliver lidt ældre, kan det også have fornøjelse af, at bedsteforældrene fortæller lidt om ‘gamle dage’. Ud over at det ofte er sjove og spændende historier, giver det også barnet en forbindelse med historien. Og selv om det måske ikke siger den lille tumling så meget nu, så er det en god ballast at kende sine rødder, når barnet som ung skal til at skabe sin egen identitet.

Og nu vi er i det lidt højstemte hjørne, så er det ifølge Jesper Juul også rigtig godt for dit barn at opleve, hvad en livscyklus er – altså med egne øjne se, hvad der sker, når et menneske bliver gammelt og ikke kan passe sig selv mere.

“Selv om dine forældre måske ikke er i stand til at passe barnet og tage det med på udflugt, betyder det alligevel noget for barnet at være sammen med dem. Og selv om det er smertefuldt, hører det også med til livet, at en syg og gammel bedsteforælder i sidste ende går bort,” mener Jesper Juul.

Endelig har dit barn godt af at opleve samværet med alle tre generationer, også selv om I voksne måske kun er gode sammen i mindre doser.

“I vores generation vil vi gerne udvikle et voksenvenskab med vores børn, og det venskab studerer børnene, når vi er sammen alle tre generationer,” fortæller Jesper Juul. Den lille funderer over, hvordan det er at være voksen og stadig have en mor eller far, og hvad man kan få ud af at være sammen også til den tid.

Så hvis du vil være med til at skabe en familie med stærke bånd, må du på den ene side pleje dit eget forhold til dine børns bedsteforældre, og på den anden side acceptere, hvordan bedsteforældrenes forhold til børnebørnene er. Også selv om du måske ønskede dig en selvopofrende barnepige og i stedet fik en passioneret golfspiller.

Se, hvad vi ellers skriver om: Bedsteforældre, Familieliv og Kærlighed