Familieliv
SPONSORERET indhold

Vidunderlige bedste: Derfor har dit barn brug for sine bedsteforældre

Får dit barn også for meget sodavand hos bedste, der stadig kører karriereræs og måske ikke passer så ofte, som du kunne ønske? Det betyder ikke så meget, mener familieterapeut Jesper Juul. For næsten alle bedsteforældre har noget værdifuldt at give deres børnebørn.

Af: Elisabeth Lykke Nielsen og Amalie Nebelong Foto: Getty Images
08. feb. 2011 | Børn | Vores Børn

Masser af slik og et overtræt og lige lovlig beskidt barn retur til dig efter pasningen. Der kan være udfordringer ved at lade dit barn blive passet hos bedsteforældre (eller alle mulige andre), som gør tingene på en anden måde, end du er vant til. Men bedsteforældre, der vil dit barn og elsker det ligeså højt, som du gør, er en kæmpe gave – og hjælp.

Det mener familieterapeut Jesper Juul, der blandt andet er forfatter til bogen ’Dit kompetente barn’. Ro, kærlighed og traditioner er nemlig noget af det, dine forældre eller svigerforældre er så gode til at give videre til dit barn. Og det kan du endelig udnytte.

Vi har talt med familieterapeuten om, hvorfor bedstemor og bedstefar er så vigtige for vores børn. 

LÆS OGSÅ: Børn med tæt forhold til bedsteforældrene er psykisk stærkere

Ingen bekymringer om vasketøj

”Noget af det bedste ved bedsteforældre er deres tempo. Med alderen får vi en vis ro, og bedsteforældre har ofte bedre tid til at sidde på alle trappestenene på vej hjem fra institutionen,” siger Jesper Juul, der selv er farfar.

Bedsteforældre behøver jo heller ikke at bekymre sig om vasketøj, daglige rutiner og afbrudt nattesøvn, mens de er sammen med dit barn. Og på den måde bliver samværet mere roligt og nærværende, og det kan være som et pusterum fra et måske ellers hektisk hverdags- og familieliv – både for dig og dit barn.

Tiden med bedste går for dit barn langsommere, så ligegyldigt hvor ofte bedste har tid og overskud til at passe dit barn, så vil den tid, de tilbringer sammen, være værdifuld, mener Jesper Juul.

Karriere frem for fast ugentlig hentedag

Der er dog stor forskel på bedsteforældre. Der er dem, som stadig har en altopslugende karriere og prioriterer yoga frem for fast ugentlig hentedag. Og så er der dem, som kaster alt andet til side, når de får deres første barnebarn, for nu skal de altså være bedsteforældre. De er der, når det brænder på; når du har et sent møde, vil ud at spise med din partner, eller når de små er syge.

Og bedsteforældrene får det tifold igen. For dit barn vil elske dem for det, understreger Jesper Juul.

”Det er dejligt for børn at være sammen med nogen, der tydeligvis elsker dem så højt, og børn er desuden vilde med traditioner og gentagelser. Men børn elsker altså også de bedsteforældre, der ikke kan finde ud af at smide sig på gulvet og lege dagen lang,” fortæller han.

For børn elsker også samtalerne, der kan omhandle alt fra, hvordan det var at være barn under krigen til hvordan, man passer en tomatplante og sætter en antenne på taget af sommerhuset. Dit barn elsker at være på opdagelse i verden og at have en varm og kærlig hånd at holde i ”på rejsen”, tilføjer familieterapeuten.

LÆS OGSÅ: Min kærestes mor gør forskel på børnene

Slug tanken om slik før aftensmaden

Måske har du en forventning om, at bedsteforældrene skal tage del i alle aspekter af dit barns liv. Men det er en fejl, mener Jesper Juul. De skal nemlig ikke forveksles med ekstra-forældre, da de adskiller sig fra dig på et væsentligt punkt: De er ikke en del af dit barns opdragelse.

”Det er forældrene, der opdrager børnene, og resten af verden, der socialiserer dem,” slår han fast

Omgangen med bedsteforældrene er nemlig med til at lære dit barn, at det bliver mødt på forskellige måder i forskellige miljøer. Det vil dit barn tilpasse sig og på den måde få vigtig lærdom til resten af livet, supplerer Jesper Juul.

Når dit barn er hos bedsteforældrene, kan bedsteforældrene altså træde i karakter og vise dit barn, hvem de er, og hvordan tingene skal foregå hjemme hos dem. Bedste kan for eksempel sige, ”her hos os vasker man hænder, før man spiser aftensmad”, men ikke ”du skal altid vaske hænder, før du spiser aftensmad”.

Hos bedsteforældrene er det måske også i orden at spise slik før aftensmaden. Og den tanke er du som forælder nødt til at sluge, mener Jesper Juul. For det vil kun være en fordel for dit barn at opleve et voksent alternativ til dig. Så ingen instruktioner til bedsteforældrene om, hvordan de skal passe! Det vil nemlig berøve dit barn for en vigtig udvikling; nemlig at øve sig i at tilpasse sig fremmede miljøer.

Dit barn forstår sig selv igennem bedste

Når dit barn bliver lidt ældre, kan han eller hun også have stor glæde af at høre historier fra gamle dage. Det vil nemlig hjælpe dit barn med at forstå sin egen plads i historien og dermed bedre kunne forme sin egen identitet, når det bliver ældre, mener familieterapeuten.

Og så er dit barn også igennem bedsteforældrene vidne til livets cyklus. Her vil han eller hun kunne se, hvad det vil sige at blive gammel - og måske ikke kunne klare sig selv.

”Selvom dine forældre måske ikke er i stand til at passe dit barn og tage det med på udflugt, betyder det alligevel noget for dit barn at være sammen med dem. Og selvom det er smertefuldt, hører det også med til livet, at en syg og gammel bedsteforælder i sidste ende går bort,” siger Jesper Juul.

LÆS OGSÅ: Olga Ravn: "Vi knokler eddermame hjemme hos os for at få det til at hænge sammen med to børn"

Derudover har dit barn godt af at opleve samværet alle tre generationer imellem. Også selvom I voksne måske kun er gode sammen i små doser.

”I vores generation vil vi gerne udvikle et voksenvenskab med vores børn, og det venskab studerer dine børn, når vi er sammen alle tre generationer,” fortæller Jesper Juul, og fortsætter:

”Den lille funderer over, hvordan det er at være voksen og stadig have en mor eller far, og hvad man kan få ud af at være sammen også til den tid.”

Så hvis du vil bidrage til at skabe en familie med stærke bånd, må du på den ene side pleje forholdet til dine egne forældre og på den anden side også acceptere, hvordan dine forældre er som bedsteforældre.

Også selvom du måske havde ønsket dig en pensioneret bedste med faste, ugentlige hentedage og i stedet fik en karriere-bedstemor med en smidig yoga-krop.

Artiklen er oprindeligt udgivet i Vores Børn i 2011. Den er opdateret af Amalie Nebelong.

Anbefalet til dig