Et døgn med baby
SPONSORERET indhold

Et døgn med baby

Det er et døgnjob at være mor til en lille baby. Følg Dorte og tre måneder gamle Mathilde i 24 helt almindelige, hårde og vidunderlige timer.

Af: Dorte Greisgaard Larsen, Vores Børn Gravid & Baby, efterår 2010
02. feb. 2011 | Børn | Vores Børn

Godmorgen

07:33 Mathilde grynter og bliver ammet, mens hun halvt sover. Aftenen før har hun fået mælk mellem halv ni og ni og så igen ti minutter i fire, så det har været en udmærket nat. Storesøster Rebecca på to år kommer ind og siger godmorgen. Vi hygger lidt i sengen alle sammen, inden begge piger skiftes. Mathilde har tisset.

KLIK I BOKSEN OG SE BILLEDERNE FRA MATHILDES DAG>>

08:00 Mens resten af familien spiser morgenmad, leger Mathilde i sit aktivitetscenter. Det er en god gammel kravlegård, som vi bruger for at skærme lillesøster en lille smule mod storesøster, der er meget interesseret og kærlig, men som jo ikke helt forstår og hurtigt glemmer, hvordan man passer på sådan en lille størrelse. Mathilde kan godt lide at ligge og lege selv i små tidsintervaller. I dag smager hun på sit legetøj og kigger på sine spændende hænder.

08:30 Bliver lagt ‘på arm’ hos storesøster i sofaen og snakker med mor og far. Kommer derefter lidt på arm hos mor.

09:00 Jeg tilbyder Mathilde mælk, men hun vil ikke spise noget nu. Til gengæld har hun tisset meget, så vi går en tur på puslebordet.

Træt igen
09:15
Mathilde har nu været vågen i halvanden times tid og virker efterhånden lidt overtræt. Bliver derfor lagt i vuggen, men det er hun nu ikke helt tilfreds med. Hun laver suttebevægelser, så jeg tager hende op igen og tilbyder hende mælk en gang til. Bare for at være sikker på, at hun ikke kan finde ro, fordi hun er sulten eller tørstig. Hun vil stadig ikke have noget. Til gengæld bøvser hun, da hun kommer op, så det er nok en bøvs, der har siddet på tværs. Jeg går lidt rundt med hende, for at hun kan falde til ro efter alt det op og ned i vuggen. Så putter jeg hende igen i vuggen og nynner lidt for hende.

09:35 Mathilde sover dagens første lur.

Formiddag
10:35
Vågner. Får lidt bryst og kommer derefter i bad. Hun synes, det er dejligt. Spjætter fornøjet med benene og pludrer og smiler. Ligger på maven på puslebordet og bliver føntørret. Oven på alle strabadserne bliver Mathilde tilbudt lidt at spise, men vil ikke have noget.

11:15 Mathilde er tydeligvis træt, for hun er pjevset og gnider øjne. Kan ikke finde ro og protesterer mod at blive lagt. Tager hende op efter et stykke tid og går lidt rundt med hende. Hun begynder at lave suttebevægelser, og jeg lægger hende til. Nu vil hun gerne spise og spiser roligt og længe og falder i søvn ved brystet.

11:40 Jeg forsøger at flytte hende over i hendes lift, men så vågner hun, og jeg beslutter at tage hende med ned i barnevognen og gå en tur i det fine vejr.

Læs hvordan resten af døgnet forløber og få et overblik over, hvad du kan forvente de første måneder med baby>>

Af sted på tur
12:10
Mathilde sover i barnevognen, og jeg og farmand benytter os af lejligheden og sætter os og spiser frokost på en café. Skønt!

14:00 Efter en god lang lur vågner Mathilde igen. Det er lige, da vi skal til møde med banken. Her får hun lidt at spise og laver stort i bleen to på hinanden følgende gange, så det er begrænset, hvad jeg får ud af det møde.

14:45 Vi skal mødes med farmor på en café til en kop kaffe, og jeg forsøger igen at give Mathilde noget at spise, men det blæser en del, og det fungerer ikke rigtig, så vi vælger at gå hen og hente storesøster i vuggestuen.

15:00 På vej derhen falder Mathilde igen i søvn i barnevognen. Vi får hentet Rebecca og går hjem i gården, hvor der er vindstille, sandkasse, frugt og riskiks til den store og en kop kaffe til de voksne.

15:40 Mathilde vågner igen. Kigger lidt på nogle figurer i barnevognen. Da hun bliver træt af det, kommer hun op hos mor og sidder og kigger lidt ud på ‘verdenen’, som den folder sig ud i et gårdmiljø i København en lun sommerdag.

Amme, sove, amme, sove
16:40
Vi er tilbage i lejligheden. Mathilde får bryst. Sludrer bagefter lidt med mig på babysprog. Kommer om på maven og ligger og pludrer en stund. Ser interesseret på et blad, som ligger i sofaen. Hun er i godt humør. Jeg synger lidt for hende.

17:20 Mathilde er faldet i søvn på armen under en amning. Her sover hun en lille times tid.

18:10 Mathilde vågner igen. Vi skal spise, så hun bliver lagt i aktivitetscenteret og ligger og griber efter de figurer, der svæver over hende. Efter aftensmaden bliver hun skiftet.

19:30 Far putter hende, og hun sover cirka halv otte.

22.30 Hun grynter lidt og bliver lagt til brystet i dobbeltsengen. Spiser sovende.

03:13 Ammes.

06:50 Ammes og står op.

Det skal du regne med de første måneder
Søvn

De første fire uger sover de fleste børn mellem 15-16 timer i døgnet, men søvnen kan nemt være fordelt på en masse smålure. En baby på mellem en og fire måneder har brug for 14-15 timers søvn. Nogle kan efterhånden klare fire-seks timer i træk.

Amning
De første måneder kan det føles som om, du næsten ikke bestiller andet end at amme. Hver anden eller tredje time er helt normalt. Om aftenen bliver intervallet mellem amningerne ofte kortere, dels fordi baby tanker op til natten, dels fordi du måske har mindre mælk sidst på dagen.

Bleskift
Nogle nyfødte holder ikke af at blive klædt af, men efter nogle uger vil de fleste babyer elske at blive puslet. Nogle ammebørn har ikke afføring hver dag, mens andre fylder bleen mindst tre gange om dagen. Begge dele er normalt og ikke noget, du skal bekymre dig om, hvis dit barn er veltilpas og trives. Flaskebørn skal helst have afføring dagligt. I starten kan du opleve, at din baby tisser igennem alt tøjet flere gange dagligt.

Gråd
Er dit barns måde at udtrykke sig på. Barnet græder for at gøre opmærksom på sine behov: sult, træthed, kontakt. Efter de første måneder lærer du at tolke gråden som et særligt babysprog. Ikke alle børn er lige nemme at trøste. Forsøg at bevare roen, for dit barn falder lettere til ro, hvis du udstråler sikkerhed.

Nærhed
Oplever dit barn primært gennem kropskontakt i begyndelsen. I mors eller fars favn er der trygt, så regn med vuggen og putten hver eneste dag. Du skal ikke spekulere på, om du giver dit barn dårlige vaner ved at falde i søvn på dit skød. De første måneder er det svært at opdrage på baby, men efter cirka otte uger kan I så småt begynde at finde ind i en rytme og nogle putteritualer, der passer jer.

Kilder: Sunde børn, Sundhedsstyrelsen, Babykalenderen, Dorte Fischer, År 1- når I har fået barn, Else Guldager, Lindhart og Ringhof.