Jordemoder
SPONSORERET indhold

Få det bedste ud af din jordemor

Det gælder om at bruge tiden med din jordemor optimalt og få størst mulig glæde ud af din graviditet og forestående fødsel.

Af: Stinne Jensen Foto: Colourbox
17. aug. 2012 | Børn | Vores Børn

Du er gravid – jubiii! Nu melder dig sig en lang række undersøgelser, konsultationer og spørgsmål om fødslen. heldigvis står der forskelligt personale til at hjælpe dig godt igennem graviditeten, blandt andre din jordemor.

Din jordemor skal selvfølgelig sikre sig, at både du og din baby har det godt, men hun kan også bruges til at vende nogle af de tanker, du gør dig, eller give forslag til, hvordan sexliv, amning eller smertelindrende medicin kan fungere for dig.

Vi har samlet de vigtigste ting, du skal vide og spørge om i forhold til din jordemor.

Hvad har du egentlig ret til?

Ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger har alle gravide ret til følgende konsultationer:

  • Tre konsultationer hos den praktiserende læge
  • To ultralydsundersøgelser 
  • Fire-syv jordemorkonsultationer
  • Eventuelt graviditetsbesøg af sundhedsplejersken

"Alle gravide burde have ret til et basisprogram med et anstændigt antal konsultationer, så man får snakket alt det ud, man har brug for. Der er ikke noget juridisk minimum, men anbefalingen lyder på mellem fire og syv samtaler med jordemoren, hvis man ellers er sund og rask. Og det er alt for lidt. I Sverige har de otte til ti samtaler i basisprogrammet. Men da dette område ikke ligger under ‘sygdom’, får vi ikke de penge og rettigheder, der er brug for. Generelt er der brug for en garanti for tid og nærvær. Det er jo billigere i det lange løb, at den gravide har et godt fødselsforløb uden efterfødselsreaktioner", siger Lillian Bondo om tilbuddet til gravide i Danmark.

Udnyt tiden med din jordemoder

  1. Vær forberedt.
    Der findes fremragende bøger, der gennemgår graviditeten uge for uge, og du kommer langt ved at læse lidt med. Du skal regne med, at din jordemor har spørgsmål til dig, hver gang I ses, men det vigtigste er nok, at du også stiller dine spørgsmål til hende. Det gør det nemmere for hende at hjælpe dig med store og små ting og gør også samtalerne sjovere, end hvis det bare er interview, tjek og af sted igen.
  2. Spørg løs.
    Spørg om det, du har brug for at vide. Ikke det, du tror, jordemoren forventer, du spørger om. Hun ved selvfølgelig mest om graviditet og fødsel, men hvis det er liggemålet i den barnevogn, du er ved at købe, der optager dig mest, så spørg om det.
  3. Tal om det svære.
    Brug din jordemor til at tale om det, du er bange for. Eller mindst tryg ved. Det kan være fødslen, kroppens forandringer, forholdet til dig selv eller din partner, om du bliver en god nok mor, eller hvad der nu fylder i dine tanker. Jo mere du får talt om de svære ting med en kvalificeret lytter, des mindre er risikoen for en dårlig oplevelse eller en mulig efterfødselsreaktion.
  4. Tag kæresten med. Der er tyngde i informationerne fra en jordemor, og samtalerne med hende kan også fungere som fødselsforberedelse. Tag din kæreste med, så han slipper for at tage med til yoga og lave åndedrætsøvelser. I kan også bruge jordemoren til at hjælpe jer med at turde tale om følelser og parforhold eller sexliv, hvis der er knas mellem jer.
  5. Book en ny tid.
    Insistér på at få en ny tid hurtigst muligt, hvis du ikke føler, I fik talt om alt det, der var behov for. Også selv om dit jordemorsted er tidspresset, og din jordemor skal lede lidt efter tiden til dig. Din graviditet skal gå godt, og du kan ikke fastfryse din mave, så du også er i uge 20 om 14 dage. Er der problemer, skal du have hjælp hurtigst muligt.

Sådan forbereder du dig på samtalerne med din jordemor

  1. Den første samtale med din jordemor omkring uge 13 handler mest om at få et billede af dig og din graviditet og om at lægge en plan for resten af forløbet. Jordemoren spørger til din livsstil, hvordan du har det, og hvad du forventer dig af graviditeten og af hende. Så gør dig klart, hvad du har brug for at få talt med hende om, så det ikke ender i pjecer og standard-spørgsmål. Du kan indlede med at foreslå punkter, der er vigtige for dig.
  2. Har du særlige fysiske eller psykiske forhold, der skal tages hensyn til, og som din jordemor skal kende til, så få det sagt med det samme, så du sikrer dig, at du får den støtte og hjælp, du har brug for i forløbet.
  3. Tag alle spørgsmål eller småting, du grubler over, med til din konsultation. Du kan læse dig til en masse ting på nettet og i bøger, men jordemoren kan give dig helt præcise svar, fordi hun kender dig og din situation. Desuden skal du passe på med at hente al din information på nettet. Ikke alle råd og sites er lige videnskabeligt funderet.
  4. Har du en ide om, hvordan du gerne vil føde – i vand, uden bedøvelse, med bedøvelse, med musik, med hele familien som deltagere – så fortæl din jordemor det, gerne på skrift, så hun kan lægge det i journalen. Du kan også få hende til at skrive det ind, og hun kan rådgive dig om dine ønsker.
  5. Skriv dine spørgsmål ned før hvert møde, så du husker at få spurgt om det hele.

Det kan du også bruge din jordemoder til

  1. Tale om sex og samliv.
    Mange ved ikke, at jordemoren også ved en masse om, hvad graviditet kan betyde for samlivet. Altså sex, lyst, forhold og følelser, så stille gerne spørgsmål om sex.
  2. Hjælp til livsstilsændringer.
    Din jordemor ved, hvor du eller din kæreste kan få hjælp til at holde op med at ryge, hvis I ønsker det. Det er det bedste, I kan gøre for jer alle tre! Vejer du mere, end du er glad for, kan du også drøfte det med din jordemor. Hun dømmer ikke, men hjælper dig med at finde resurserne til at gøre en forandring.
  3. Undgå en sygemelding.
    Som gravid kan du nemt opleve graviditetsgener, som uden en forklaring nemt kan gøre dig forskrækket. Alt for mange gravide sygemeldes på grund af noget, de ikke nødvendigvis behøver at gå hjemme med. Men som de selvfølgelig har brug for at tale om – med deres jordemor.

Hvis kemien ikke er der

Mennesker er forskellige, og nogle gange er kemien og kommunikationen med den jordemor, du er blevet tildelt, bare ikke god.

"Sig til med det samme. Hvis du kan, så sig det til den jordemor, du er utilfreds med. Men det kan være svært, og du kan vælge at sige det til en anden, eller skrive det til jordemorcentret, så du får en anden. Din oplevelse skal være så god som mulig, og du skal have den bedste hjælp. Mange steder kæmper jordemødre for at yde det bedste på trods af tidspres, men hver eneste gravide skal føle sig velkommen, og du skal kunne have tillid til, at jordemoren er der for at støtte og hjælpe dig", siger Lillian Bondo.

LÆS OGSÅ: Kend din vandrejournal

LÆS OGSÅ: Guide – Det sker lige efter fødslen

LÆS OGSÅ: Fødselsforberedelse: Hvad passer bedst til dig?