Få dit barn til at elske en dukkert
SPONSORERET indhold

Få dit barn til at elske en dukkert

Sommeren er oplagt til en familieudflugt til stranden - herhjemme eller i udlandet. Her får du gode råd, der sikrer en sand- og vandglad tumling på turen.

Af: Thure Kjær
11. jul. 2009 | Børn | Vores Børn

Sommeren er over os, og når vejret er til det, er det skønt at komme udenfor.

En tur til stranden er lig med sol og sand, muslinger, søgræs og fine sten. Og naturligvis blå bølger, så langt øjet rækker.

Uanset om I holder ferie herhjemme eller i de varme lande, er der gode muligheder for leg, når du introducerer idéen om en strandtur for dit barn stille og roligt.

LÆS OGSÅ: Sådan kommer du i svømmehallen med din baby

Ruth Anker Scales er svømmelærer og holder kurser i børnesvømning, og hun ser stranden som en oplagt og hyggelig måde at gøre baby fortrolig med vandet.

Hvornår kan vi starte?

De helt små babyer under seks måneder må gerne komme med på stranden, hvis du sørger for et skyggefuldt sted til den lille. Fra omkring to måneder kan du godt introducere en kort vandtur for baby – i det lave vand, hvor temperaturen hurtigt bliver behagelig.– Børn er generelt tiltrukket af vand, og derfor er der ikke noget til hinder for at tage den lille med til stranden. Men du skal huske på, at stranden kan virke meget stor, fordi der er mange lyde, der er bølger og som regel mange mennesker, siger Ruth Anker Scales og anbefaler, at I er i tæt kontakt med baby.LÆS OGSÅ: Lær dit barn at svømmeDet giver den tæthed og tryghed, som barnet har brug for.En god måde at lægge ud på er at tage baby i armene og gå ud i vandkanten. Her kan I starte med at dyppe fødder og hænder og se, hvordan det bliver modtaget. Hvis baby synes, det er sjovt, er næste trin at sætte sig i vandkanten og pjaske lidt med baby trygt placeret mellem dine ben.Vandet i havet er væsentligt koldere end for eksempel i svømmehallen, og derfor er det vigtigt, at heller ikke de større babyer er i vandet særligt længe ad gangen.Det er meget forskelligt, hvor kuldefølsomme børn er, men vær opmærksom på, om barnet begynder at ryste og får blå læber. Det er ikke farligt, men et tegn på, at I skal op, og at baby skal tørres godt og pakkes ind i et varmt håndklæde. Når baby har fået varmen igen, kan I sagtens tage en tur mere i vandet.

Lokke, lokke …

Når dit barn runder et år, tænker du måske, at tiden er inde til at lege motorbåd med pruttelyde og høje plask. Og det er de måske også, men husk, at ikke alle børn kaster sig ud i bølgerne med et bredt grin. Nogle børn har brug for at vænne sig til det våde element. Her er den vigtigste opgave for dig at finde grænsen mellem at lokke og forcere.LÆS OGSÅ: En dag på stranden med børn …– Hvis dit barn fra starten er tilbageholdende, er der ikke noget i vejen for, at I lokker ved at lege og vise, at vandet er sjovt og ufarligt. Hvis den lille kan mærke, at far og mor har det sjovt i vandet, smitter det af på tumlingen med det samme, siger Ruth Anker Scales.Vær tålmodig, og lad udviklingen tage sin tid. For det skal nok komme, understreger svømmelæreren.– Det at være tryg ved vand og at være ved stranden, er helt individuelt. Det vigtigste er, at jeres barn og I selv har det sjovt sammen, og at det er en hyggelig og afstresset begivenhed. Så skal glæden i strandkanten nok komme, siger hun.Ruth Anker Scales sammenligner turen i vandet ved stranden med turen i badekarret derhjemme.– Badet derhjemme skal heller ikke kun være et spørgsmål om at komme i vandet, blive skrubbet og komme op igen. Det skal være et hyggeligt frirum, hvor der er tid og plads til at lege og plaske i vandet. Det er det samme med strandturen, siger hun.

Strand er mere end vand

Ruth Anker Scales mener, at strandlegetøj er en rigtig god måde for store tumlinger at komme i kontakt med det våde element.– Min erfaring er, at specielt vandkanden og spanden er et stort hit. De gør det muligt for barnet selv at lege med vandet og på den måde få en følelse af det våde element, siger hun.LÆS OGSÅ: Sådan beskytter du baby i solenDesuden er stranden et mekka af sanseoplevelser, og derfor er en god metode til at blive tryg ved stranden også, at I tager jer tid til at se og dufte til sand, små og store sten, muslinger, tang og krabber. Gå en tur med din lille samler. Stranden i børnehøjde er en god oplevelse.

Sanseoplevelser på stranden

VANDET Leg tagfat med bølgerne i vandkanten. Hop 10-20-30. Leg motorbåd eller snurretop. Fyld spanden med vand, og plask med skovle i den. Der er masser af træning for babys små og store muskler i vandlege.

SANDET Både vådt og tørt sand er sjovt at lege med. I kan bygge sandslotte, gemme legetøj og grave det frem eller prøve at begrave hænder eller fødder i sandet.

STEN En god stensamling er guld værd. Brug spanden til at samle ind, og byg figurer i sandet af de sten, I finder. Eller kast dem i vandet, og hent dem igen.

MUSLINGER Muslinger og muslingeskaller er gode trofæer fra stranden. Måske lugter de stadig lidt af hav og fisk? Hvis I finder levende muslinger, er det vigtigt at forklare, at de skal tilbage i vandet, når I er færdige med at lege.

SØGRÆS Det tørre søgræs, der ligger over vandgrænsen på stranden, er spændende. Husk at ryste det tørt for sand og småkravl, men derefter er det fortrinligt til at lave en legeparyk med.

LÆS OGSÅ: Sådan klarer dit barn sommervarmen

LÆS OGSÅ: Opskrifter til picnic på stranden

LÆS OGSÅ: Sommerens sengetid: Hvor længe må dit barn være oppe?