SPONSORERET indhold

Snot og forkølelse - hvad er fup og fakta

Hvad er fup, og hvad er fakta, når det gælder forkølelse og snot? Vi medbragte nogle af de mest sejlivede myter til børnelæge Lise Jensen.

Af: Anne Marie Burchall Foto: Nimastock
03. okt. 2011 | Børn | Vores Børn

1. Det er tegn på et dårligt immunforsvar, hvis mit barn er syg eller skranter halvanden måned i træk

Nej – Det er faktisk meget normalt, at institutionsbørn får mange forskellige virusinfektioner oven i hinanden, især i vinterhalvåret.

2. Hvis jeg bare husker at vaske hænder på mit barn, undgår vi forkølelse

Nej – Men det mindsker risikoen. Forkølelse smitter ved, at virusholdigt sekret kommer i nærheden af barnets slimhinder – for eksempel ved at barnet får virus på hænderne og derpå klør sig i øjet eller næsen. Men dit barn kan jo også blive smittet, hvis nogen hoster på ham, eller hvis han sutter på noget legetøj med sekret på.

3. Hvis mit barn fryser, får han nemmere en forkølelse

Nej – Dit barn kan ikke blive forkølet af at være kold, men det kan gøre ham mere modtagelig for smitte. Lad os én gang for alle slå det fast: Dit barn kan ikke blive forkølet af sig selv.

LÆS OGSÅ: Sygt barn: De 12 uundgåelige sygdomme

En forkølelse er altid virusbetinget i udgangspunktet – man skal altså smittes med en mikroorganisme fra en anden person. Men kombinationen af at blive udsat for smitte og have en afkølet krop kan gøre, at dit barn lettere bliver syg.

4. Hvis de andres forkølede børn blev væk fra institutionen, ville mit barn ikke blive smittet

Nej – Dit barn bliver også udsat for smitte ved familiefester, i Brugsen og i bussen. Myten er dog lidt berettiget, da børnene har meget tæt kontakt i institutionen og tilbringer så mange timer der. Børnene smitter mest, lige når symptomerne starter, hvilket typisk sker i institutionen, men rent praktisk kan de færreste jo hente deres nysende pode inden for få minutter.

5. Man får oftere en forkølelse om vinteren end om sommeren

Ja – Der er over hundrede forskellige virusser, der kan give forkølelse. Flere af dem er hyppigere om vinteren, mens andre er på spil året rundt. At der er meget forkølelse i cirkulation om vinteren, skyldes sandsynligvis, at vi stuver os så meget sammen inden døre.

Smitten foregår nemlig oftest ved direkte kontakt, og hoste og nys smitter kun inden for to meters afstand. Der er i øvrigt masser af forkølede mennesker i troperne og andre varme steder, så man kan ikke give vores klima skylden.

6. De grønne, slimede 11-taller under mit barns næse er tegn på betændelse

Nej – Det kan ikke afgøres med hundrede procents sikkerhed. Betændelse er en betegnelse for en reaktion fra immunforsvaret, der kan ske over for både virus og bakterier. Det grønne snot kommer som regel nogle dage inde i forkølelsen, men skyldes ikke altid bakterier. Den velkendte grønne farve kan også blot være tegn på, at immunforsvarets celler – de hvide blodlegemer – er i gang med at nedkæmpe virussen i næseslimhinden.

LÆS OGSÅ: Stor guide: Hjælp, mit barn er syg!

7. Hvis vi lufter godt ud derhjemme hver dag, får mit barn ikke en forkølelse

Nej – Det er en god idé at lufte ud jævnligt, men det gør ikke dit barn mindre forkølet.

8. Hvis jeg drypper modermælk i næsen på min baby, hjælper det mod snottet

Tjo – Det er usikkert, hvor meget hold der er i det gamle husråd. Modermælk indeholder forskellige gavnlige stoffer, men det er lige så godt at dryppe den stoppede babynæse med saltvand.

9. Saltvand hjælper mod snot

Ja – Saltvand kan fortynde den tyktflydende snot og dermed lindre, men det reducerer ikke mængden af snot. Saltvand kan bruges til helt små børn, der ikke selv kan pudse næse.

10. Næsedråber er farlige at give til børn

Nej – Stofferne får slimhinden til at trække sig sammen, og man må kun bruge næsedråber i en begrænset periode. Næsedråber bruges som regel for at undgå bihulebetændelse, og små børn har ikke fuldt udviklede bihuler endnu.LÆS OGSÅ: Forkølelsens ABCFørst i syv-otte-års-alderen er pande- og kæbehulerne fuldt udvoksede. Du kan eventuelt give næsedråber til natten for at afhjælpe tilstopning, så dit barn bedre kan falde i søvn.

11. Kamillete med honning hjælper mod forkølelse

Nej – Kamillete med honning har ingen medicinsk virkning, men det kan ligesom andre varme drikke lindre. Almindelig te med sukker kan være lige så godt.

12. Hvis mit barn får nok søvn, får han ikke så nemt en forkølelse

Ja – Dit barns immunforsvar har det bedst, når han er udsovet, men børns søvnbehov kan variere meget. Det vigtige er, at du sørger for at dække alle barnets basale behov – at det ud over søvnen også får nok at spise og har nok tøj på.

13. Mit barn kan bedre trække vejret gennem sin snottede næse, hvis jeg hæver hovedgærdet på sengen

Ja -Det kan måske lindre, men pas på, at barnet ikke glider helt ned i fodenden.

14. Visse fødevarer øger risiko en for forkølelse

Nej – Det er der ingen videnskabelige undersøgelser, der tyder på. Herhjemme har mælk været i søgelyset, men der er lige så mange virusinfektioner i samfund, hvor man ikke drikker mælk.

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan gør du, når dit barn har feber