Hyggelig træning
Tag bøger med, gå på toilettet sammen, og lav en lille hyggestund ud af pottebesøget.
Nogle børn kan godt lide deres lille potte, mens andre lige så gerne vil sidde på det store toilet, som mor og far bruger. Hvis du vælger det sidste og springer potten helt over, er det en god idé at anskaffe en toiletstol med en lille trappe, som barnet selv kan klatre op ad. Eller i hvert fald et børnetoiletsæde, der sættes oven på det almindelige sæde, og en skammel, så barnet har støtte under fødderne og ikke risikerer at ‘falde ned’ i toilettet.
„Toilettet skal være et rart sted. Barnet skal ikke sidde og vippe frem og tilbage og være utryg over, om det nu falder i,” siger Lisbet Benthin.
Hvis du selv er til den slags, synes nogle børn, at det er ren råhygge, når de selv sidder på potten, mens mor eller far sidder på toilettet.
Det kan også være en god idé at tage en stak bøger med ud på badeværelset, så den lille kan sidde og bladre og hygge sig på potten. Eller du kan sætte dig på en skammel og læse højt, mens barnet forretter sin nødtørft.
Småt på potten og stort i bleen
Det er ikke ualmindeligt, at Frederik sagtens kan tisse på potte eller toilet, men nægter, når han skal af med mere end som så. Så vil han gerne have sin ble på. Og det er der en forklaring på:
„Det er nogle meget større muskler, barnet skal have kontrol over, når det skal lave stort, end når det skal tisse. Og det kan virke meget voldsomt,” forklarer Lisbet Benthin.
“Nogle børn føler, at afføringen er en del af dem selv, som de skal give slip på. Derfor prøver barnet måske at holde igen, når det sidder på toilettet. Men når det får sin ble på, føles det trygt og godt. Her behøver barnet ikke forholde sig til det, der kommer ud af det.”
For nogle børn kan det handle om at overvinde utrygheden og få lavet stort i potten bare en gang. Så kører det. Hvis ikke må I væbne jer med tålmodighed.
Ros med måde
Når der endelig er gevinst i kumme eller potte, er det okay at rose barnet. Men ikke for meget.
„Der skal ikke alt for meget fokus på resultatet, så barnet føler, at det får et stort nederlag, når der ikke er noget at vise frem,” siger Lisbet Benthin.
„Det skal heller ikke gøres til et problem, hvis barnet ikke har lyst til at sidde på potten. Du skal aldrig presse et barn til at blive renlig. Du kan jo alligevel ikke hive det ud af barnet. Du må bare vente på, at selvstændigheden udvikler sig.”
Pottetræning trin for trin
1-2 år
* Lad den lille lege, at han eller hun sidder på potten. Det må gerne foregå med tøj på
* Hav potten stående fremme, så den er nem at komme til
* Køb buksebleer, så dit barn selv kan trække bleen ned ligesom trusser eller boxershorts
* Lad barnet løbe rundt med bar numse eller i badebukser om sommeren, så det kan mærke, hvad der sker, når det tisser
2-3 år
* I ndfør faste rutiner med pottebesøg efter de tre hovedmåltider
* Gør pottetræningen til en hyggestund med bøger og snak og eventuelt fælles toiletbesøg
* Forsøg at fange dit barn, når det er på vej til at lave stort i bleen, og foreslå et besøg på potten i stedet
* Giv dit barn god tid til at sidde på potten
* Når dit barn har perioder med en tør ble i mere end tre timer og begynder at sige til, inden det gør noget i bleen, er det tid at tage den helt af om dagen
* Gå ud og køb små trusser eller boxershorts sammen