Hvordan undgås fodvorter?

Spørgsmål:

Kære Liselotte Hergel,

Hvad gør vi ved fodvorter? Vores børn bliver ved med at få dem. Mest vores datter på 8 år. Vi bruger altid badesko i svømmehallen. Og vi har prøvet både salve og at få vorterne brændt/isnet væk hos hudlægen. Men de bliver ved med at komme igen. Hvorfor får nogle lettere fodvorter end andre? Og hvad gør vi ved det?

På forhånd tak,

Venlig hilsen Lis

Læs lægens svar på næste side

Svar:

Kære Lis,

Det er et fantastisk godt spørgsmål. En af de absolut dygtigste hudspecialister i landet sagde for ikke ret længe siden, at den, der fandt den effektive kur mod fodvorter og forkølelser, blev multimillionær. Det er altså ikke et område, hvor det ikke kan betale sig at søge en løsning, men løsningen ligger bare ikke lige for. Så der er desværre intet let svar på dit spørgsmål.

Fodvorter skyldes en virus. En vortevirus. Som, når den rammer hænderne, sidder som håndvorter, og når den rammer fødderne, sidder som fodvorter.

Vortevirus smitter typisk de steder, hvor der er fugtigt, eller vådt, altså typisk i svømmehaller eller baderum, og de smitter typisk, hvis huden, der kommer i kontakt med virus på det fugtige gulv, er modtagelig, hvilken den er, hvis den er irriteret, tør, eksempåvirket eller at der måske er lidt svamp i området, men den smitter også til hud, der virker både stærk og modstandsdygtig.

Det er derfor en rigtig fin idé, at jeres børn har badesko på, når de er i svømmehallen, og måske kunne skoene udvides til også at være på i baderummet efter gymnastiktimen. Så mindsker I smitten til jeres børns fødder.

For at mindske smitten fra jeres børn til de andre, kan I pensle fodvorterne med klar neglelak inden badning, så lukker I virus lidt inde, og I gør noget for at bryde smittevejen. Fodvorterne smitter selvfølgelig også hjemme i jeres eget badeværelse!

Fodvorterne sidder typisk på trædepuden og på hælen. Når de er mindre, kan de bare ligne lidt hård hud, men efterhånden som de gror til, danner de et skarpt afgrænset rundt område, hvor der kan være små sorte prikker i midten.

Det er ikke rødder, der danner de små sorte prikker, men små blødninger i de bitte små blodårer, der sidder inde i vorten. Vorten vokser i dybden og kan derfor blive tiltagende generende at gå rundt på. Nogle børn begynder at gå skævt på foden for at undgå trykket på fodvorten.

Mens fodvorterne er små, kan man nogle gange klare det selv. Køb noget ætsende vortemiddel i håndkøb på apoteket, og forsøg over en måneds tid at behandle intensivt og effektivt. Dup det ætsende væske direkte på fodvorten, og KUN på den. Gør det hver aften. Et par gange om ugen, putter du børnenes fødder i dejligt lunt fodbad i 5-10 minutter, som så opløser både den ætsede døde fodvorte og det omgivende hud.

Køb en skalpel på apoteket, og skrab derefter den døde hud og vorte væk. Skrab og krads, men endelig ikke skær! Det gør ikke ondt at skrabe i den døde hud, men det gør ondt, hvis man kommer til at skære for dybt og rammer den sunde hud. Det bløder lidt, og så kan man ikke pensle med det ætsende middel, før det er fuldstændigt helet igen.

Undgå at bruge en fil, for så sidder virus i filen til næste gang, den bruges. Hvis der ikke er god fremgang i løbet af en måneds tid, så må der mere kradse midler til, som for eksempel frysning, eller stærkere midler som hudlægen kan bruge. Det kan blive en længerevarende omgang, hvor der skal fryses og pensles igen og igen for at se et resultat. Og en dag er de borte.

På et eller andet tidspunkt vil kroppen selv danne antistoffer over for virus, og så forsvinder de, som dug for solen. Det gør de næsten altid, uanset om man knokler med dem eller ej, men generer fodvorterne, er man nødt til at gøre noget, for at børnene ikke lider for meget under dem.

På dit spørgsmål lyder det som om, I har gjort alt, hvad jeg kunne foreslå, men I er nok nødt til at forsøge igen og så håbe på, at det er denne gang, antistofferne slår til, og fodvorterne forsvinder.

Med venlig hilsen Liselotte Hergel

Faktaboks

Om eksperten:

Liselotte Hergel er praktiserende læge i Lyngby og har masser af børnefamilier i sin klinik. Hver måned besvarer hun læsernes spørgsmål om sundhed i Junior.

Har du eller din familie et spørgsmål vedrørende jeres barns sundhed? Så skriv til sund@juniormag.dk