Motion
SPONSORERET indhold

Komplet motionsprogram til mor!

Nu har du chancen for at komme op af stolen og få rettet op på din dovne krop. Journalist Lene Jarbøl har taget imod udfordringen om at få motion i hverdagen med løbeprogram.

Af: Lene Ejg Jarbøl, Vores Børn, maj 2008 Foto: Istock
26. dec. 2008 | Børn | Vores Børn

Hvordan får man tid til motion i hverdagen som travl småbørnsmor? Vi forsøger at give dig svaret i denne artikel.

”Moar. Hvad er det for noget?”, siger min datter. Hun stopper midt i legen, hvor jeg har ageret hest, og kigger med ægte interesse på mit slappe maveskind. „Det er mors deller,” siger jeg og skynder mig at pakke maven ind under bukselinningen igen. Indrømmet. Siden fødsel nummer tre og en flytning til Trekroner væk fra Københavns gymnastikmiljø, hvor jeg tidligere har slået mine folder, er motion blevet et fremmedord for mig.

Mellem arbejde, tøjvask, indkøb og madlavning har jeg svært ved at få puttet motion til mig selv ind i ugens program. Jeg synes ikke, jeg har tid til at gå til noget fast hver uge. Og jeg har aldrig kunnet lide at løbe, for jeg føler ikke, at jeg kan få luft.

Undskyldninger, lutter undskyldninger, vil min kæreste sige. Og han har sikkert ret. Jeg er også lidt doven. Men under alle omstændigheder er min krop aldrig blevet super spændstig igen, efter at Sofus blev født for halvandet år siden. Og det irriterer mig, så jeg er motiveret til at afprøve det løbeprogram, som den tidligere professionelle roer og motionsekspert Mette Bloch har udarbejdet.

Hellere få end miste

Motivation er helt uundværligt, når det drejer sig om at begynde at træne, forklarer Mette Bloch. Det er en rigtig god idé at gribe opgaven an med et positivt fokus.

– Hvis du fokuserer på at ”komme i form,” har du et budskab, der handler om at tilegne sig noget, siger Mette Bloch, der har skrevet flere bøger om at få gang i træningen.

LÆS OGSÅ: Snig motion ind i hverdagen

Hvorimod det at tabe sig er at ville skille sig af med noget, og så kommer du nemt til at se projektet som et afsavn.

– Hvis du lykkes med motionsprojektet, vil du få det samme resultat, uanset hvilket fokus du har. Men du vil garanteret have haft det sjovere med det første positive fokus end med en slankekur, hvor de fleste lider lidt, forklarer Mette Bloch.

Av, hvor det stikker

Første løbedag: Solen skinner, så det virker rigtig tillokkende at komme udenfor. Første del er let nok. Jeg går rask til og nyder den friske luft tilsat fuglefløjt. Men så er de fem minutter gået, og jeg skal til at løbe.Fire minutters løb ser på papiret ud som den rene barnemad. Men allerede efter to minutter begynder det at hive i brystet på mig. Og de sidste halvandet minuts løb har jeg sidestik, så det batter. Men jeg giver ikke op. 16 minutter senere er jeg hjemme igen. Lidt stolt. Det føles rart endelig at have fået taget hul på løbeprogrammet. Nu er det bare spørgsmålet, om jeg har viljestyrke til at fortsætte.

Indfør gode vaner

Ifølge Mette Bloch er det vigtigt at sætte sig nogle delmål, så motionsprojektet ikke virker alt for ambitiøst og uoverskueligt.– Hvis du som her skal følge et løbeprogram, skal du kigge på de første dage og ikke på de sidste to. Forpligt dig for eksempel kun til at prøve at løbe i to uger, og hvis du godt kan lide det, så kan du give det 14 dage mere, foreslår hun.En ting er motivation, en anden er gode vaner, der kan være med til at sikre, at motionen ikke glipper efter de første fire dage.Tidscoach Trine Kolding råder os travle børnefamilier til at sætte tid af til motion. Faktisk bør du nærmest skemalægge løbeturen, siger hun, så du allerede søndag aften ved, at tirsdag, torsdag og søndag har mor 30-45 minutter til at få rørt sig, og mandag, onsdag og lørdag er det fars tur.– For nogle kan det måske virke dødssygt, for hvem ved, om de lige har lyst til at løbe tirsdag klokken 16. Men sådan er virkeligheden bare for forældre med små børn. Vi er nødt til at indrette os efter omstændighederne, siger Trine Kolding, der selv har to små tvillingedrenge og lever af at rådgive erhvervslivet om tid og planlægning.LÆS OGSÅ: Vælg den rigtige sport til dit barnDet er også rigtig godt at involvere børnene eller udnytte tiden, når de sover, alt efter hvor gamle de er, anbefaler Trine Kolding.– Har I en løbevogn, er det bare om at tage baby med på løbeturen. Og hvis du er på barsel, er det rigtig smart at gå til efterfødselsgymnastik med de små, som enten kan sove, imens du træner, eller ligge og kigge på de andre børn og mor, der hopper svedende rundt, siger Trine Kolding.

Sofaen trækker

Mon det tæller med, at jeg løb meget stærkt for at nå toget i dag? Mette Bloch har sagt, at lidt er bedre end ingenting. Og jeg fik da i hvert fald pulsen op. Jeg er sent hjemme fra et interview og når nærmest kun lige at spise lidt aftensmad, før det er tid til familiens faste aftenseance med frugtskål og bog.Da jeg putter min mellemste datter, overvældes jeg af fristelsen til lige at lægge mig ned ved siden af hende. Tre kvarter senere vågner jeg fortumlet op og vakler op i sofaen.Men shit. Mit løbeprogram. Jeg har så meget lyst til at springe over. Og var det ikke, fordi jeg skulle skrive en artikel om det, havde jeg nok gjort det. Men på med løbeskoene og af sted. Og ja, ja. Det er da dejligt. Bagefter! Den store fejl, siger Mette Bloch, er at vente med motionen, til efter at ungerne er puttet, og du er dumpet udmattet ned i sofaen.– Efter oksehøjreb og hasselbagte kartofler er der ingen, der kommer af sted. Så har vi magneter i møllen!, siger hun og fortsætter:– Når først vi sidder i sofaen, tænker vi over alt det besvær, vi skal igennem for at komme ud at løbe. Først skal vi klæde om, så skal vi løbe, og så skal vi i bad. Pyha, hvor er det hårdt, siger Mette Bloch og foreslår løb til og fra arbejde, hvis det er muligt eller eventuelt en lille tur, inden du henter børn.– Egotiden er givet godt ud, for du holder længere, hvis du sørger for at træne. Så det er faktisk tarveligt over for dine børn, hvis du lader være.

Mavedeller, watch out!

De fire uger er gået, og jeg kan nu løbe fem kilometer uden at føle, at jeg er ved at dø. Men jeg nyder det stadig ikke helt, mens jeg pruster af sted. Det gør lidt for ondt.Løb er super smart, fordi jeg kan gøre det når som helst på dagen. Men måske er jeg i virkeligheden mere til en holdsport, hvor jeg leger mig til motionen.LÆS OGSÅ: Forkæl din krop – med ansigtsmaske og fodbadDet gode ved denne måneds udfordring er, at jeg har oplevet, at det kan lade sig gøre at få puttet motion ind i vores ellers travle hverdag. Det er faktisk bare et spørgsmål om at ville det nok. Så mavedeller – I skal nok få kamp til stregen!

Løbeprogram:  Lær at løbe 5 kilometer på fire uger

UGE 1

Lørdag: Gå 5 min., løb 4 min. Vend om, og gentag det hjemad.
Søndag: Gå en tur på en halv time.
Mandag: Gå 3 min., løb 4 min. Hold en lille pause, vend om, og løb 4 min., og gå 3 min.
Tirsdag: Fri!
Onsdag
: Gå 2 min., løb 5 min. Hold en lille pause, vend om, og løb 5 min., og gå 2 min.
Torsdag
: Fri. Turen er allerede oppe på næsten 2 kilometer!
Fredag
: Gå en tur på 45 min., gerne så det giver sved på panden.

UGE 2

Lørdag: Gå 2 min., løb 6 min. Hold en lille pause, vend om, og løb 6 min., og gå 2 min.
Søndag
: Gå 1 min., løb 5 min. Hold et halvt minuts pause, vend om, løb 5 min., og gå 1 min.
Mandag
: Fri. Helt fri (fødderne op og nyd det!)
Tirsdag: Gå 1 min., løb 7 min., gå 2 min., og løb 5 min. Vend om, og gå hjem i raskt tempo.
Onsdag
: Fri. Massage? Sauna? Forkælelse?
Torsdag
: Gå en tur på maks. en halv time.
Fredag: Løb 13 min. i roligt tempo. Vend om, og gå stille og roligt hjem.

UGE 3

Lørdag: Fri, helt og aldeles fri.
Søndag
: Løb 7,5 min. Vend om – ingen pause – og løb 7,5 min. hjem.
Mandag
: Gå en tur på en halv times tid.
Tirsdag
: Løb 10 min., vend om, og løb 10 min. hjem – roligt og afslappet.
Onsdag
: Fri, benene op på sofabordet.
Torsdag
: Løb 15 min. i roligt tempo. Vend om, og skiftevis gå og løb hjem.
Fredag
: Slap af.

UGE 4

Lørdag: Løb 9 min. Vend om – ingen pause – løb 9 min. hjem.
Søndag: Gå en tur på en halv time, stille og roligt.
Mandag: Løb 12 min., vend om, og løb 12 min. Hjem uden pause.
Tirsdag: Fri. Lav så lidt som muligt.
Onsdag: Gå en tur på en halv til en hel time.
Torsdag: Løb en lille tur i roligt tempo.
Fredag: Mål en tur på 5 kilometer op, og løb den. I dag er målet nået!

LÆS OGSÅ: 10 tips til motion i sommerferien