Er hvede virkelig så ”farligt”?

Spørgsmål:

Kære kostekspert,

Hvad skal man egentlig tro på, når det gælder hvede? Det er jo meget moderne at droppe hvede i kosten, fordi det skulle både fede og være usundt.

Men i vores familie har vi en læge, som siger, at hvede faktisk er sundt. Det er blandt andet på grund af hveden, at vi nordeuropæere er højere end i de lande, hvor de i stedet spiser majsmel, siger han. Men hvad er fup, og hvad er fakta?

Mvh Sanne

Læs ernæringsekspertens svar på næste side.

Svar:

Hej Sanne,

Det er oppe i tiden at udelade hvede i kosten, da det har fået ry for at være uhensigtsmæssigt i forbindelse med vægttab. Men hvede er hverken fedt eller usundt i forbindelse med en normal varieret kost.

Årsagen til det negative ry er, at det ofte anbefales at spise mange proteiner i stedet for kulhydrater i forbindelse med vægttab, da disse giver længere mæthed og forhindrer, at der nedbrydes muskler i forbindelse med vægttabet.

Hvede er en betegnelse for hele hvedekornet, men i dagligdagen bruger vi mange forskellige dele af hvedekornet, for eksempel hele/knækkede hvedekerner, hvedekim, hvedeklid og hvedemel. Disse forskellige hvedeprodukter indgår i mange forskelligartede fødevarer, der kan variere i ernæringsmæssig kvalitet.

Jo mere af hele hvedekornet der er i hvedeproduktet, jo flere kostfibre får du, det vil sige mængden af kostfibre er størst i fuldkornshvedeprodukter. Da fuldkorn blandt andet har gavnlige effekter på vores fordøjelse og indeholder vitaminer (blandt andet E-,K- og B-vitamin) og mineraler (blandt andet Na, K, Ca, Mg, P og Fe) anbefales det, at du spiser 75 gram fuldkorn hver dag (for eksempel fra hvede). Læs mere på: www.fuldkorn.dk Med henblik på fedtindholdet varierer dette som følge af hvilken del af hvedekornet, der anvendes.

Endelig kan jeg fortælle, at hvede (fuldkornsbrød) indgår som en del af de officielle otte kostråd: ”Spis kartofler, ris eller pasta og groft brød hver dag”. Med hensyn til dit sidste spørgsmål omkring hvedes positive effekt på nordeuropæeres højde, så er det en myte, jeg aldrig har hørt før, og som der ikke umiddelbart findes videnskabeligt belæg for.

Med venlig hilsen

Maria Haukrogh

Om eksperten:

Maria Haukrogh er ernærings- og husholdningsøkonom i Fødevarestyrelsen. Hver måned svarer Fødevarerstyrelsens eksperter på læsernes spørgsmål om børn og mad i Junior.

Har du eller din familie et spørgsmål vedrørende jeres barns kost? Så skriv til kost@juniormag.dk