10 spørgsmål du bør stille dig selv som nybagt mor
SPONSORERET indhold

10 spørgsmål du bør stille dig selv som nybagt mor

Stil dig selv disse 10 skarpe spørgsmål for at finde ud af, hvem du er som mor, og få bedre styr på, hvordan du skal indrette dit liv med baby.

Af:: Ulla Hinge Thomsen
15. jan. 2013 | Børn | Vores Børn

1. Hvad er mit ansvar som mor?

Du har sandsynligvis mange tanker om, hvordan du skal løfte det kæmpe ansvar, det er at blive mor. Er du virkelig sådan en, der kan passe på et andet menneske 24-7?

Udfordring: Du glemmer måske, at den allervigtigste, du kan og skal tage ansvar for, er dig selv. Pas på dig selv fysisk og psykisk, og bed om hjælp, hvis du har brug for det.

Prøv at: Sørge for selv at være okay indeni, uanset om det betyder at få din baby passet to timer hver dag, eller at du har brug for at være sammen med barnet 24 timer I døgnet og amme de første to år. Det, der føles rigtigt, er rigtigt.

LÆS OGSÅ: 10 trin til et sundt og sjovt liv som mor

2. Vil jeg min baby 24-7?

Dit barn er afhængig af sin mor, og du er afhængig af andre for at magte den kæmpe opgave. Dit liv smelter sammen med andre menneskers på en måde, du ikke kender.

Udfordring: De krav, din baby stiller, kan føles uoverkommelige, og det er de også. Det er ikke meningen, at du skal kunne løse opgaven. Din baby vil kræve symbiosen 24 timer i døgnet, for det harden været vant til i maven, og barnet skal blive frustreret indimellem. Opgaven er at gøre op med dig selv, hvor meget du kan give, og hvor meget du skal passe på dig selv for at være en god nok mor.

Prøv at: Opløse symbiosen, om ikke andet så bare ti minutter om dagen. Træk vejret dybt, og mærk efter – hvordan er det at være inden i mig? Brug dit netværk, og accepter, at du, som mor, er afhængig af andre i denne situation.

LÆS OGSÅ: Er du trist i din barsel?

3. Har jeg valgt mit barns far?

Det er måske et underligt spørgsmål, men måske kommer det bag på dig, at din kæreste ikke længere bare er en god eller dårlig kæreste, men en af de to vigtigste personer I dit barns liv.

Udfordring: I dag er vi ikke forpligtet af noget, før vi bliver forældre. Halvdelen af alle ægteskaber ender for eksempel i skilsmisse. Men når du bliver mor, har du for alvor forpligtet dig til mindst to andre mennesker – dit barn og dets far.

Prøv at: Tage et aktivt valg. I forældreskab og parforhold er du nødt til at bære over med utrolig meget, og det er nemmere, når du har gjort op med dig selv, at du gør det, fordi du virkelig ønsker din mand i dit og dit barns liv.

LÆS OGSÅ: Test dig selv: Find rytmen med din baby

4. Hvad er mine familieværdier?

Din opvækst bliver ofte vigtig for dig på en ny måde, når du bliver mor og skal skabe en ny familiekultur sammen med din kæreste.

Udfordring: Dit barn aktiverer minder fra din egen barndom – gode og dårlige – du ser mønstre gentage sig, og det kan være provokerende. Hvis du vil noget andet end det, du selv kommer fra, kræver det stor opmærksomhed.

Prøv at: Afklare dine familieværdier allerede i barslen, eller mens du er gravid – hvad vil du tage med, hvad vil du smide ud?

LÆS OGSÅ: 7 ting du kan gå til med din baby

5. Vil jeg stadig være en af tøserne?

Engang var du festens midtpunkt, nu orker du ikke den overfladiske snak om byture og mænd. Eller du tænker ‘hvor er mine venner blevet af – de skulle jo være her og dele det allerbedste med mig?’. Måske orker du kun mødregruppen.

Udfordring: Det giver biologisk mening, at vores hjerne styrer hen mod steder, hvor vi kan få hjælp til den store, nye opgave. Samtidig er det naturligt, at dine barnløse veninder ikke forstår, hvad du går igennem.

Prøv at: Se på det sådan, at du må vælge. Hvis du stadig vil være en af pigerne, må du acceptere deres perspektiv. Bliv ikke stødt af, at de presser på for, at du kommer med i byen, eller provokeret af deres ‘overfladiske’ problemer. De er jo der, hvor de er – ligesom dig.

LÆS OGSÅ: Overlevelsesguide til nybagte mødre

6. Er mine ambitioner intakte?

Ambitioner på arbejdsmarkedet og nybagt moderskab er to ting, der kan have det svært sammen. Kan det overhovedet lade sig gøre at bevare din plads på jobbet eller kæmpe dig længere op, når du samtidig har så mange kræfter, følelser og tanker investeret I et lille barn?

Udfordring: Du er i constant søvnunderskud, hormonerne raser, og du skal lære en masse nyt. Det er meget at forlange, at du samtidig skal interessere dig for din karriere. Hvis du bekymrer dig om, hvorvidt du nogensinde kommer tilbage på karrierestigen, så tænk på, at du beviseligt bliver skarpere af at blive mor (læs The Mommy Brain af Katherine Ellison, red.).

Prøv at: Skelne mellem, om du blot har brug for et lille projekt, for eksempel en blog, hvis du savner dit job, eller om du er i panik over, at dagen ingen struktur har? Find behovet bag længslen, så du ikke bruger barslen på at søge væk fra der, hvor du er.

LÆS OGSÅ: Var der nogen der sagde sex?

7. Hvad drømmer jeg om nu?

Engang drømte du måske om at rejse verden rundt på motorcykel; nu er din hedeste drøm en weekend på landet med uafbrudt søvn og maden serveret.

Udfordring: Drømme og ønsker ændrer sig hele tiden – uanset om vi får børn eller ej. Husk, at det engang var heaven at tage på drukferie til Kos. Hvis vi lader de drømme, der føltes vigtige før, ligge lidt, vil de komme igen, hvis de virkelig var vigtige.

Prøv at: Gøre det, der føles vigtigt her og nu, så får du kvalitet i livet. Det, der gør os mest frustrerede, er, når vi forsøger at løbe tilbage til det, der var engang, eller hen mod det, der skal komme.

LÆS OGSÅ: Mødregruppen – præstationsklub eller nye bedste venner?

8. Er bedste den bedste?

Du er både datter og mor, og det kan være en mulighed for at komme tæt på din egen mor på en ny måde. Men måske er hendes metoder forskellige fra dine? For ikke at tale om svigermors?

Udfordring: Husk, at bedsterne også har følelser for dit barn. Bedsteforældre er ligesom du bange for at gøre noget forkert og for konflikter. Når du vælger at tage konflikter eller at undgå dem, er det ikke kun for din egen skyld, men også for barnets.

Prøv at: Slippe kontrollen. Giv så få anvisninger som muligt, og lad bedste og baby have deres særlige forhold. Hvis en bedsteforælder overskrider dine grænser, så løs konflikten, mens barnet ikke er til stede. Vær modig, sig fra, og læg vægt på hvordan du gerne vil behandles, frem for hvad du ikke vil finde dig i som mor.

LÆS OGSÅ: 10 tip til god kommunikation med bedsteforældre

9. Passer jeg godt på min følsomhed?

Tudede du utrøsteligt til genudsendelser af Beverly Hills i din graviditet? Følsomheden bliver ikke mindre, efter at du har født.

Udfordring: Når du mangler søvn, får du kortere lunte. Desuden bliver du gjort ekstra følsom af hormoner, og det er der en god grund til, nemlig at du skal kunne mærke barnets følelser og behov. Hormonerne klinger af, men perioden lærer dig at leve dig ind i andre mennesker på en ny måde.

Prøv at: Bede om en pause, et knus eller to timer i fitness, hvis det er, hvad du har brug for. Betyder din følsomhed, at du slider dig selv op ved at skulle være der konstant, så lad en anden passe barnet, mens det sover. Du kan kun slappe af, hvis du er tryg.

LÆS OGSÅ: Er du (også) blevet en tudemarie, efter du har fået barn?

10. Tør jeg slippe kontrollen?

Intet er så uforudsigeligt som livet med en baby, der aldrig har hørt om kalendere eller planlægning, og som ændrer sig nærmest fra minut til minut.

Udfordring: Ingen af os har kontrol over alt, hvad der sker. Dit liv og du selv forandrer dig, du mister kontrol, og derfor går du i krise. Det kinesiske tegn for krise er det samme som for udvikling, og der er meget at hente ved at være i nuet og lade følelserne guide.

Prøv at: Tage en dag ad gangen og gøre den så god som muligt – det er faktisk også en fin øvelse til resten af livet. Det kan godt være angstprovokerende, hvis du har været vant til at langtidsplanlægge, så prøv dig frem, stille og roligt.

LÆS OGSÅ: Lad nu far komme til

LÆS OGSÅ: 25 ting ved børn, der gør dig til et gladere menneske

LÆS OGSÅ: Efter jeg er blevet mor, ånder frygten for døden mig i nakken