Natteskræk hos børn
Foto: Nima Stock Har dit barn også natteskræk / Night terror? Så lyt til eksperternes gode råd.

Natteskræk hos børn

Sådan hjælper du dit barn, når det har natteskræk

Vågner dit barn badet i sved, med øjnene på vid gab og munden åben i et skrig, uden at du kan få kontakt med det? Så lider den lille måske af natteskræk, også kaldet Night terror.

Faktaboks

Natteskræk / Night terror

Stort set alle børn oplever natteskræk i større eller mindre grad på et tidspunkt. X Anfaldene opstår typisk hos børn på tre-fem år, men kan forekomme fra et-årsalderen.

De fleste anfald varer 10-20 minutter.

Det er ofte tilbagevendende episoder, men de stopper typisk helt ved fem-årsalderen.

Vækning omkring 15-30 minutter, før anfaldene optræder, kan forhindre dem hos 50 % af børnene – men det kræver, at der er et meget nøjagtigt mønster i dem.

Kilder: Professor, overlæge, dr. med. Poul Jennum, sundhed.dk, scansleep.dk og kidshealth.org.

Natteskræk, søvnrædsel eller night terror. Kært barn har mange navne, men der er intet sødt over et skrigende og angst barn, der ellers lige lå og sov. Typisk sætter barnet sig pludselig op, gerne 30-90 minutter efter putning, og skriger. Pulsen og vejtrækningen er hurtig, barnet sveder, og kroppen er spændt som en bue.

Du tror, dit barn er vågent, men han reagerer ikke på dine trøstende ord, og prøver du at tage ham op af sengen eller give et kram, får du måske bare slag som svar.

10-20 minutter senere lægger dit barn sig ned og sover sødt videre, som om intet var hændt, og ved morgenmaden dagen efter husker han ingenting. Hvad i alverden sker der?

Umodent nervesystem

Hjernen hos børn i voksealderen er ikke færdig med at lære, hvilke systemer der skal tændes og slukkes hvornår, og det resulterer ofte i små ufarlige søvnforstyrrelser, siger professor, overlæge, dr. med. Poul Jennum, der er leder af Dansk Center for Søvnmedicin på Rigshospitalet.

– En af disse er natteskræk, hvor barnet har en nedreguleret bevidsthed på grund af søvnen, men alligevel får tændt lidt for muskelaktiveringssystemet, så visse sanseindtryk kan slippe igennem, og barnet kan derfor reagere på dem uden at være rigtigt bevidst om det, forklarer han.

LÆS OGSÅ: Find årsagen til dit barns mareridt

Det vil sige, at dit barn måske virker vågent, men det er det ikke, for bevidstheden sover videre, mens musklerne kan reagere ved for eksempel din berøring.– Barnet sætter sig måske op i sengen, basker med arme og ben og skriger. Tager du barnet op, vil det ofte reagere med at skubbe eller slå, fordi det ikke kan rumme den fysiske kontakt. Men barnet er ikke bevidst om det, for alle lamper i hjernens maskinrum er altså ikke tændt, siger Poul Jennum. Natteskræk er, mener han, en overvejende fysiologisk tilstand, der ikke har meget at gøre med et dårligt putteritual eller sene sengetider, men simpelthen skyldes et umodent nervesystem. Og bare rolig – det stopper som regel ved femårsalderen.

Ikke det samme som mareridt

Som vidne til de angstfyldte natlige udbrud er det nærliggende at tro, at onde uhyrer under sengen må have et eller andet med det at gøre.

– Natteskræk ligner meget mareridt, men det er ikke det samme. Når dit barn har haft en ond drøm, vil det vågne op og være delvist bevidst, og det vil også kunne huske episoden, modsat natteskræk, som barnet slet ikke selv registrerer, siger Poul Jennum.

Men det er ikke kun dit barn, der oplever mareridt og natteskræk forskelligt. Som forælder er du også nødt til at reagere forskelligt på de to ting, siger psykolog Charlotte Clemmensen, der har siddet over for mange frustrerede forældre i sin konsultation.

LÆS OGSÅ: Vores pige er blevet bange for alt

– Det er helt naturligt at blive bange, når man magtesløst må se på, at ens barn er ked af det. Ved mareridt kan du i det mindste trøste dit barn med kys og kram, men ved natteskræk kan du ikke gøre meget andet end at være til stede, fordi dit barn ikke er kontaktbart, siger hun. Du vil selvfølgelig gerne finde ud af, hvordan du får dit barn til at holde op med at skrige, klokken hvad der føles som midt om natten. Men en reel løsning findes desværre ikke, siger Poul Jennum.

– Et barn med natteskræk kan ikke trøstes, da der er lukket ned for bevidstheden, og det rent faktisk sover, selv om det ikke ser sådan ud. Mange forsøger derfor at vække barnet, men det kan være svært, og dit barn vil blive ked af det, forvirret og have svært ved at sove videre, siger søvneksperten.

– Det bedste, du kan gøre, er at skærme barnet for stimuli. Væk ikke barnet, tænd ikke lyset, gå ikke rundt med barnet, tag det ikke op fra sengen, men vær bare til stede. Sid gerne bare i rummet ved siden af sengen, tal beroligende til barnet, men prøv at undgå for meget berøring, råder han.

Hold hovedet koldt

Det vigtigste er nemlig, at dit barn hjælpes tilbage i søvnen, for anfaldet brydes først, når systemet falder til ro igen. Det er svært, hvis du krammer løs på den lille – som hver fiber i din krop sikkert higer efter at gøre – eller tænder al lys i rummet for at vække ham. Kommer du alligevel til det, skal du ikke have dårlig samvittighed, beroliger Poul Jennum. Dit barn tager ikke skade af det, men det kan forlænge anfaldet og forvirre frem for at berolige den lille.

Tag en lap papir og skriv følgende på den: ‘det er ikke farligt’ og ‘det går over igen’. Det er dit nye mantra, når du har svært ved at holde hovedet koldt og komme igennem de minutter – der meget let kan føles som timer – et natteskræksanfald varer. Hvis dit barn ellers er sundt og rask, så er natteskræk nemlig ikke farligt, og det går over igen.

– Det handler i høj grad om at bevare roen og overføre den til den lille. Og selv om du ikke kan få lov til at trøste med kys og kram, vil det hjælpe både dig selv og dit barn at du bliver ved det under hele anfaldet, råder Charlotte Clemmensen.

– Det giver dig alligevel en følelse af at kunne gøre noget, og du vil helt automatisk have lyst til at være tæt på dit barn, når det er ked af det. Hvem ved, måske registrerer dit barn, at mor er der, selv om det ikke sådan er rigtig vågent.

LÆS OGSÅ: Børn leger frygten væk

LÆS OGSÅ: 12 trick til nattero

LÆS OGSÅ: 3 familier: Løs vores søvnproblem!

LÆS OGSÅ: 3 apps der giver dit barn pauser i en hektisk hverdag

Se, hvad vi ellers skriver om: Børns søvn og Tumling