Onkel Reje
SPONSORERET indhold

Onkel Reje: "Man skal ikke skåne børn for bandeord"

Mads Geertsen, bedre kendt som Onkel Reje, giver dårlige råd for at provokere til, at man selv snakker med sine børn om tingene.

Af: Mads Olrik Foto: Privat
05. aug. 2015 | Børn | Vores Børn

I Onkel Rejes brevkasse får han et brev fra et barn, der er blevet slået i hovedet med en skovl i sandkassen, og barnet vil have Onkel Rejes råd. Onkel Rejes forslag er, at han skal sige ‘slå mig en gang til’. Og når der bliver slået efter ham igen, så skal han dukke sig, så den store rammer pædagogen, der står ved siden af. Ideen er, at en af de store kommer til at slå på de endnu større.

LÆS OGSÅ: Bandeord – må dit barn bande?

Symbolsk virker løsningen godt, men ikke praktisk. Men det er helt fint, for Onkel Reje er sådan en gammeldags onkel. En af dem, der bilder børn ting ind, giver dem lov til at smage sin øl, kaster dem rundt og gør alt det, hvor forældrene siger ‘uha, nu går det lidt for stærkt’.

Onkel Rejes rolle er ikke at opdrage. Heldigvis. Det må forældrene tage sig af. Så hans ideer skal ikke være de endelige svar. Hvis vi løser problemet i fjernsynet, så er der ikke mere at finde ud af. Når vi efterlader problemet i stuen, så bliver familien nødt til at snakke om det.

Anti-autoritet

Jeg stiller mig solidarisk med de børn, der ikke kan opføre sig ordentligt, og det gør Onkel Reje også. Han har forståelse for, at man ikke har lyst til at gå i bad, og han synger om det. Det er en politisk sang, hvor man egentlig siger ‘fuck the establishment’. Jeg tror, børn har brug for en ventil i den musik, de lytter til. Vi voksne kan jo også godt have brug for at høre noget musik fyldt med fuckfingre til samfundet, uden at vi går hen og siger vores job op. Det er en stor værdi i Onkel Rejes univers, at vi tager parti for børns dårlige sider. LÆS OGSÅ: Onkel Reje: Gak ud, dit barn har brug for det!Nogle synes måske, at Onkel Reje altid skal provokere, for det er jo en fræk ting at være modstander af, at børn går i bad. Men Onkel Rejes antiautoritet har de bedste intentioner, nemlig at vi har brug for figurer, der prikker til det hele. I gamle dage var det hofnarren, i dag er det måske typer som Anders And, som slår på de store uden nødvendigvis at bygge noget andet op.

Aldrig fuck eller bitch

Mit yndlingsbandeord er ‘fandens’ eller ‘for fanden’. Men faktisk bruger Onkel Reje sjældent bandeord, og han ville aldrig sige ‘fuck’ eller ‘bitch’. Han bander kun på dansk og helst med selvgjorte udtryk som ‘din syltede hestepære, der lige er kommet ud af sørøveren på en søhest’.

Jeg prøver at fortælle mine egne børn, at man skal tale pænt til hinanden. Med høflighed og respekt. At tale høfligt til hinanden er en sjov dans, man kan danse med omverdenen, som faktisk lidt er i familie med at drille på den gode måde. Noget, der rækker ud. Og inviterer indenfor. Man skal ikke skåne børn for bandeord, men man kan jo overveje, hvilke og hvor tit de skal høre dem. Det vigtigste er, at de hører et rigt varieret sprog, for sproget er en af de store kræfter, som man kan bruge til at gøre verden større med. 

LÆS OGSÅ: Mor på sociale medier: Drømmen om mand, barn og lik

LÆS OGSÅ: Vold: Derfor må du IKKE slå dit barn

LÆS OGSÅ: 5 typiske konflikter: Sådan stopper I skænderierne