Pæn mad glider nemmere ned
Dit barn er slet ikke ligeglad med, om der er dug på bordet og en smuk skål til pastaen. Vend tilbage til nogle af mormors gamle dyder, og få et sundt barn med gode bordvaner.
Vi piger bliver (gudskelov) ikke opdraget til at være husmødre mere. De fleste af os er sluppet for lektioner i at vride karkluden og pudse suppeterrinen. Godt det samme. Men et eller andet sted mellem mormors smukt dækkede kaffebord med stivet dug og mælk i en porcelænskande og så vores egne umage kaffekrus og en papbakke fra bageren direkte på bordet er det måske alligevel gået galt.
Måske kunne vi blive bedre til at servere et måltid, så det bliver smukt og indbydende? Det mener i hvert fald Helle Brønnum Carlsen, der er lektor i hjemkundskab, forfatter til adskillige kogebøger og tidligere madanmelder.
“Det er en rigtig god idé at gøre sig umage med et veldækket bord. Omgivelserne betyder simpelthen alt for måltidets stemning. Sådan er det også for dit barn,” siger Helle Brønnum Carlsen.
Dit barn er ikke ligeglad med dugen og blomsten på bordet. Lille Mads kan sagtens fornemme, om borddækkeren har gjort sig umage, og har mere lyst til at deltage i måltidet, hvis bordet ser hyggeligt ud, og stemningen er i orden.
“Helt firkantet vil jeg sige, at det nytter ikke noget at handle økologisk ind og stå i køkkenet en time, hvis du ikke har tid til at servere maden pænt og spise i ro og mag med dit barn. Du må ikke give køb på spisetiden, så hellere bestille godt take-away indimellem – og servere det ordentligt,” råder Helle Brønnum Carlsen.
Ordentlige rammer
Skab først nogle enkle regler, der sikrer, at alle sidder ned under hele måltidet. Der er ikke noget mere uskønt end små og store, der løber frem og tilbage, mens I spiser. Aftal, at alle tisser af inden maden. Sørg for, at alt er på bordet fra begyndelsen. Sluk for fjernsyn, computer og telefon. Og ingen legeting på bordet. Så har I en ramme, der signalerer ro og sætter måltidet i scene som det vigtigste lige nu.
“Få øjnene op for enkle elementer på bordet. Dæk bordet. Ikke noget med en stak tallerkner på midten. Maden skal ind på fade og ikke i hverken alu-bakker eller gryder. Og til aftensmåltidet kan du godt gå lidt over gevind og servere smør i en skål i stedet for direkte af pakken,” siger Helle Brønnum Carlsen.
Hun er godt klar over, at et fint bord tager tid, og tid er altid en mangelvare i småbørnsfamilier.
“Det gælder om at vælge ud. Der er forskel på morgen og aften hjemme hos mig. Om morgenen har vi mælkekartoner og papsmør på bordet, men til aften finder jeg min lille, fine smørskål frem,” siger Helle Brønnum Carlsen.
Og så længe du kyler alle skålene i opvaskemaskinen efterfølgende, så tager en smuk servering ikke forfærdelig meget mere tid.
Al maden bliver nemt hvid eller brun. Det hvide er tilbehøret som kartofler, ris og pasta, og det brune er kød af en slags. Derfor er grønsager det virkelig oplivende moment på dit barns tallerken. Helle Brønnum Carlsen råder til, at du tænker i farver, når du planlægger aftensmåltidet.
“Tænk i tre-fire forskellige anretninger – hver med en dominerende farve. Hvis der mangler noget rødt, så skal salaten måske være af rødbede i stedet for grøn salat. Og husk at friske ris og pasta op med grønt drys.”
Hvis du har en lidt ældre tumling, der rynker på næsen af persille på pastaen, så råder eksperten til at begynde med noget andet at drysse over. Måske vil dit barn have et krydderi som paprika eller hakkede nødder ovenpå.
“Børn skal vænne sig til, at der skal drysses noget over. Giv dem en valgmulighed. Vil du have nødder, persille eller paprika på? Ingenting er ikke inde i billedet,” siger Helle Brønnum Carlsen.
Grønsager i små skåle
Selv om du synes, at en kæmpe bowle salat ser flot ud, så er dit barn næsten helt sikkert mere til en servering, hvor ingredienserne er delt op. Så kan man se, hvad der er hvad, og det virker heller ikke så uoverskueligt. Agurk i skiver, tomatbåde, friske ærter, gulerodsstave, to slags salat. Hver ting i sin egen skål, så dit barn selv kan komponere sin salat. For de mindste er det også befordrende at få lov til at være med til selv at øse op, og det er lettere fra små skåle.
“Sæt små skåle på bordet, og forklar dit barn, at han skal vælge mindst tre forskellige ting. Sæt endelig mange slags grønsager på bordet, selv om du ved, han ikke kan lide dem alle sammen. Det er vigtigt, at det sunde er tilgængeligt, og pludselig en dag er der en kammerat, der elsker ovnbagt selleri, og det smitter,” forklarer Helle Brønnum Carlsen.
Et appetitligt ydre hænger også sammen med konsistensen. For hvad tror du har størst chance for at havne i barnemaven? En stor, udkogt gulerod på bunden af en gryde eller en spændstig gulerod skåret i mundrette stykker, der med friske vanddråber på siden ligger og gør sig til i en glad, grøn skål?
Hvis du selv har været på kursus for nylig, så har du måske også lagt mærke til, at et frugtfad med hele æbler, pærer og bananer sjældent forsvinder. Men hvis frugten er skåret i stykker, så spiser alle lidt. Samme psykologi gør sig gældende for dit barn.
Bonuseffekten af det hyggelige bord er selvfølgelig sunde vaner til dit barn, men også at især aftensmaden lettere bliver den vigtige samlingsstund, hvor hvert familiemedlem fortæller om sin dag. For vi sidder automatisk længere dér, hvor hyggen hersker.
Tænk på at få nogle flotte farver med, når du laver mad, og anret det i fine portioner. Det får appetitten frem hos dit barn.