Kvinde, der vasker sig med sæbe

Dette må du ALDRIG gøre, når du vasker dit underliv, siger eksperterne

Disse ting kan føre til dårlig lugt og infektioner. Her er eksperternes bedste tips til god intimhygiejne.

klikk logo

Man kan roligt sige, at ingen kvinde ønsker at opleve dårlig lugt fra sine kønsdele.

Af frygt for dette vasker mange måske deres kønsdele en eller to gange om dagen.

Men for meget vask kan have den modsatte effekt på lugten - det kan faktisk gøre problemet værre.

– Det vigtigste er, at man ikke vasker for meget. Hyppig vask med sæbe er den mest almindelige fejl, kvinder begår, advarer klinisk sexolog Siv Gamnes.

Undgå sæbe i underlivet

Ifølge Gamnes bør du kun vaske dine kønsdele med vand. Hvis du er bange for lugt, kan du nøjes med at vaske dig med vand hver morgen og aften, gerne under bruseren. Men undgå sæbe.

– De sæber, der skulle være tilpasset til vask af kønsdelene, er ofte mere sure end den normale pH-værdi i kønsdelene, forklarer hun.

Gynækolog Stig Pedersen er enig.

– De fleste vasker sig for ofte, bruger for meget og bruger den forkerte sæbe. Resultatet er, at de naturlige bakterier bliver vasket ud, og der opstår en ubalance i et ellers harmonisk bakteriemiljø.

Ifølge Pedersen går pH-skalaen fra 0-14, hvor 7 betragtes som normalt, under 7 er surt og over 7 er basisk.

– Når det gælder skeden, ligger den naturlige pH-værdi der mellem 3,8 og 4,2. Den varierer en smule i løbet af cyklussen, men et naturligt miljø i skeden er surt, siger han.

Gynækologen forklarer, at det forhindrer uønskede bakterier i at formere sig.

– Hvis du skal udvikle tilstanden bakteriel vaginose, skal der for eksempel være en pH-værdi på over 4,5. Og hvis man vasker sig for ofte med sæbe, selv intimsæber, kan det ødelægge pH-værdien og øge risikoen for at få infektioner i underlivet, siger speciallægen.

Siv Gamnes bakker op om dette.

– Intimsæber indeholder ofte mælkesyrebakterier, som skulle være så gode, men det er som regel bakterier, der er produceret af komælk. Det har ingen værdi for den menneskelige mælkesyrebakteriekultur, forklarer hun.

Anbefaler babyolie

Ifølge Stig Pedersen bidrager mælkesyrebakterier i skeden til den rette pH-værdi og et surt miljø.

– Men svampeinfektioner påvirker sjældent pH-værdien i skeden. Derfor har mælkesyreprodukter mindre effekt på svampeinfektioner. Der findes forskellige typer af mælkesyrebakterier. Vi mennesker har vores egen kultur, og at tilføre mælkesyrebakterier fra andre dyr har ingen værdi i forhold til at skabe varige ændringer i en positiv retning for den menneskelige bakteriekultur.

Sexolog Siv Gamnes har en klar opfordring.

– Lad være med at bruge sæbe overhovedet, intimsæbe er ikke nødvendigvis bedre. Men parfumerede sæber indeholder endnu stærkere stoffer, så hvis du skal bruge sæbe, bør den i det mindste være så mild som muligt og uden parfume, siger hun.

I stedet anbefaler hun, at man bruger babyolie, når man vasker sine kønsdele. For hvis slimhinderne er tørre på ydersiden, er det bedre at bruge olie end sæbe.

Men det forudsætter, at du kun bruger det udvendigt.

– Man skal ikke vaske sig med olien inde i skeden, råder hun.

Gynækolog Stig Pedersen siger, at det samme gælder for vand.

– En anden ting, mange gør forkert, når de vasker sig, er at bruge bruseren til at skylle vand op i skeden, og det bør de ikke gøre af samme grund.

Brug af bind og tamponer

Ud over at vaske kønsorganerne for ofte er der også en række andre ting, der kan give problemer for den intime sundhed.

– Tætsiddende tøj eller konstant brug af hygiejnebind påvirker også din sundhed, siger Stig Pedersen.

– Mange kvinder bruger trusseindlæg eller hygiejnebind hele tiden, hvilket betyder, at der ikke er meget luftgennemstrømning, og at det bliver meget tæt, forklarer Siv Gamnes.

– Bind indeholder også kemikalier, som ligger mod huden og slimhinderne hele tiden. Det udflåd, der skal ud, bliver liggende og giver grobund for bakterier. Hyppig brug af tamponer bidrager også til en ubalance i underlivet, understreger hun.

Hvis man vil bevare en god sundhed i underlivet, anbefaler Stig Pedersen regelmæssig intimhygiejne med produkter, der er tilpasset underlivet.

– Det er vigtigt at være opmærksom på, at selv om nogle produkter siges at være tilpasset underlivet, så er de det ikke nødvendigvis, siger han.

– En anden ting, man skal huske, er at beskytte sig med kondom under samleje.

Hvornår skal man gå til lægen?

Hvis du er generet af en lugt, er det som regel et tegn på ubalance og svamp i underlivet.

Hvis lugten ikke forsvinder, er det bedst at gå til lægen og få foretaget en gynækologisk undersøgelse, anbefaler Gamnes.

– Husk, at der også kan opstå andre former for ubalance, f.eks. bakteriel vaginose, aerob vaginitis og cytolytisk vaginose. Så det er ekstra gode grunde til at gå til lægen, hvis man oplever symptomer, siger Gamnes og understreger:

– Det behøver ikke nødvendigvis at være svamp, der er årsagen, selv om det måske er den mest almindelige årsag.

Denne artikel er først publiceret hos KLIKK.no. Dette er en redigeret udgave.