Det er onsdag formiddag, og klokken er blevet halv ti.
En efter en er deltagerne dukket op for at samles omkring det fælles kaffebord i træningscentrets lokaler.
De drikker en kop kaffe og snakker om alt mellem himmel og jord. Der er både grin og alvor, inden træningen går i gang.
Styrkeholdet om onsdagen er det hold, der tiltrækker flest deltagere. Mange er klar over, at det er vigtigt at opbygge styrke i kroppen. Det udstyr, der bruges, er vægte, kettlebells og vægtstænger.
"Jeg ville aldrig gå til fitness og dyrke vægttræning, hvis det ikke var for min gruppe," siger Birgitta Lahti Nordström.
Musikken går i gang i lokalet, og deltagerne stiller sig ved de redskaber, hvor de vil begynde. I højttalerne blandes ACDC og ZZ Top med Carola Häggkvist og Charlotte Perrelli.
"Vi spiller ikke harmonika- eller folkemusik, som mange tror," siger træner Eva Brolin.
Seniortræning - for kondition, balance, mobilitet og styrke
I de fleste kommuner kan man finde træningscentre, foreninger eller faciliteter, der tilbyder træning med f.eks. vægte eller træningsprogrammer, der er designet specielt til seniorer.
Mange steder kan man få vejledning af en personlig træner. Desuden tilbydes ofte en mere fordelagtig pris til alle over 65 år.
Det var Eva, der begyndte at køre styrkehold for seniorer. Hun har mange års erfaring med træning og er uddannet til at undervise i seniortræning. Hun taler meget med gruppen om vigtigheden af at opbygge styrke i kroppen, og hun understreger, at jo ældre man bliver, desto vigtigere bliver styrketræning.
"Jeg arbejder også meget med at give udførlige instruktioner, så alle gør bevægelserne korrekt og ved, hvad de skal. Det er vigtigt, at seniorer har mod på at arbejde hårdt, ellers udvikler deres muskler sig ikke. Muskelstyrke er en ferskvare," siger hun.
Nogle af dem, der vender tilbage til hendes timer, netop for styrketræningen, er Pekka Kairento, 71, Birgitta Lahti Nordström, 77, og Ewa Westerberg, 73. Alle tre siger, at de kan mærke, hvor meget stærkere de er blevet, og at de nu tør udfordre sig selv mere, lægge mere vægt på og også prøve nye øvelser.
Færre smerter
For Birgitta og Ewa, som begge har været enker i mange år, betyder gruppetræningen meget. At træne sammen med andre giver både motivation og glæde. De mærker også en stor forskel på deres fysiske tilstand og oplever, at visse ting i hverdagen er blevet meget lettere, som at passe hus og have, skovle sne og andre ting, der følger med, når man bor alene i et hus.
"Min læge siger, at det er supergodt, at jeg træner, også for mit øvrige helbreds skyld. Han understreger, at jeg aldrig må holde op med at træne," siger Birgitta.
Ewa, som har slidgigt, kan mærke, at hendes muskler og led har det bedre, når hun har trænet, og hun oplever, at smerterne er blevet mindre, siden hun begyndte at styrketræne. Hun har trænet meget andet tidligere, men netop styrketræningen giver meget, oplever hun. For cirka to måneder siden faldt hun og forstuvede sit håndled. Men takket være styrketræningen og det faktum, at hun havde opbygget en stærk muskelmasse og dermed forebygget knogleskørhed, kom hun sig hurtigt og kunne vende tilbage til træningen efter blot et par uger.
"Min læge mente, at den hurtige helingsproces hang sammen med, at jeg havde stærke muskler," siger Ewa.
Pekka fortæller, at han er stiv i kroppen, men at kroppen er blevet mere smidig og bevægelig, siden han begyndte at styrketræne.
"Jeg har været så heldig at undgå de store skavanker, og styrketræningen har hjulpet på stivheden i mine led."
Han mærker også en stor forskel, når han spiller tennis med sine venner. Han har fået mere styrke i sine slag, og hans krop er mindre øm efter en lang tenniskamp.
Den rette teknik
Mange af deltagerne i gruppen ville aldrig være gået i gang med styrke- og vægttræning, hvis de ikke havde haft hinanden. Teknikken kan være udfordrende i starten, men ifølge træner Eva Brolin får man styr på det efter et stykke tid.
"Evas opmuntring og coaching kombineret med hendes enorme viden om kroppen, og hvad de enkelte øvelser er gode for, betyder, at jeg tør komme til timen og træne styrke. Jeg føler mig ikke usikker," siger Birgitta og bliver bakket op af både Pekka og Ewa.
Eva arbejder meget med at forbinde hver øvelse til funktioner, som deltagerne udfører i hverdagen. Hun giver konkrete eksempler og viser blandt andet, hvordan man kan gå med en kettlebell i hver hånd frem og tilbage over gulvet i træningscentret, og at det svarer til at bære indkøbsposer hjem fra supermarkedet.
"Jeg sammensætter timerne ud fra de bevægelser, man ofte laver i sin hverdag. Jeg vil gerne have, at vi træner styrke, balance og kropsholdning ved at tænke på, hvordan vi bevæger kroppen, når vi f.eks. skovler sne. Det er vigtigt at være bevidst om sin kropsholdning," siger Eva.
Hun ønsker også, at deltagerne skal turde udvikle deres træning. Hvis de starter med gruppetræning med fokus på styrke, kan det føre til, at de senere begynder at træne på egen hånd med frie vægte. Der kan de arbejde med vægtstænger, håndvægte og lave andre øvelser.
"Jeg er begyndt at træne på egen hånd med vægtstænger, og det er takket være Evas støtte og hjælp til at finde den rigtige teknik," siger Ewa.
Nye venner
For Birgitta og Ewa har træningen også betydet meget for deres sociale liv, og de har fået nye venner, som de omgås privat. Det skyldes i høj grad, at Eva arrangerer forskellige aktiviteter, som de kan deltage i, hvis de har lyst. Det kan være at se en sportskamp sammen, gå i teatret, gå ud at spise, lytte til foredrag eller noget andet, der skaber en følelse af fællesskab.
Selv om det tager et par timer at komme til træningen, gennemføre den og komme hjem igen, så lykkes det trioen at gøre det et par gange om ugen – uanset om det er snestorm eller solskin. Og de bekræfter alle, at de ikke er gået glip af mange holdtimer, siden de startede. Hvis de ikke tager bilen til fitnesscentret, tager de bussen.
"Intet vejr er så dårligt, at man vil gå glip af en træning," siger de alle tre.
"Styrketræningen gør mig stærkere, men også friskere mentalt. Nu har jeg overskud i fritiden og til at være sammen med mine børnebørn og deres familier," siger Birgitta.
På spørgsmålet om, hvad man skal bruge for at komme i gang med at træne, er svaret: en vandflaske, behageligt træningstøj og et par sko.
"Hvis man vil bruge lidt flere penge på noget, kan det være på skoene. Det er altid godt at have et par stabile og behagelige sko," tilføjer Eva.
"Jeg vil sige, at man også skal have et godt humør. Det er aldrig for sent at begynde at træne."
Fire gode øvelser, der opbygger styrke
1. Dødløft
Stå med hoftebredde, hold ryg og nakke i en neutral position, svaj let, spænd op i kroppen før løftet. Tag fat i stangen, og skub dig op ved hjælp af benene.
2. Bænkpres
Lig på ryggen på en bænk med bøjede ben og fødderne fladt på gulvet. Tag fat i vægtstangen med et overhåndsgreb og hænderne i lidt mere end skulderbredde. Løft vægtstangen ud i strakte arme, sænk den til brystet, pres den tilbage til udgangspositionen og op igen.
3. Russian twist
Sæt dig på gulvet med bøjede ben og ret ryg. Pres brystet lidt op. Hold benene i ro, mens du drejer overkroppen fra side til side – med eller uden vægt i hænderne.
4. Roning
Stå med fremadlænet overkrop og let bøjede knæ. Ryg, nakke og hoved skal danne en lige linje. Spænd op i kroppen, og træk stangen ind til navlen/maven.