Mor rolle og perfektionisme
Foto: Nimastock Hvis du ikke tror på dig selv, vil det dræne dig for energi.

Mor rolle og perfektionisme

"Perfektionisme er en sygdom. Mødre skal stole på sig selv"

Det smitter af på dit barn, hvis du ikke stoler på, at du er en god mor og kan klare mor-rollen, siger ekspert.

– Se på barnet. Det kan man få meget ud af, for der er ikke andre end forældrene, der kender barnet rigtig godt.

Så enkelt lyder rådet fra Sigrid Riise, mangeårig sundhedsplejerske og rådgiver i spørgsmål om de yngste.

Hun har stor forståelse for de tanker og følelser, som graviditet og fødsel sætter i gang i kvinder. Men også en klippefast tro på, at du som mor er klar til udfordringerne.

Dem skal du nok klare, hvis blot du vil tage det hele ovenfra og ned og se mere på, hvordan dit barn trives, end lytte alt for meget efter de mange velmenende råd, som kommer fra din omgangskreds.

LÆS OGSÅ: 'Børns største udfordring i dag er deres mødre'

– At blive mor sætter følelser i gang – det er et omsorgsinstinkt. Bekymring er sundt, for barnet kan ikke klare sig uden omsorg. Man skal gerne kunne vise omsorg, men man kan stresse den lille ved sin adfærd, hvis man danser rundt om den lille altid, så barnet ikke får lidt fred. Det smitter af, hvis moren er rastløs. Kvinder skal stole på sig selv!, siger Sigrid Riise.

Bekymrede mødre i selvsving

Sigrid Riise mener, at bekymrede mødre snarere er reglen end undtagelsen:

– Der er mange kvinder, der er bekymrede, og nogle går i selvsving. Det er mere almindeligt, end det er ualmindeligt, og de taler jo sammen for eksempel i mødregrupperne, siger hun.

Sigrid Riise lægger skylden for de unødige bekymringer dels på tidsånden, dels på den tid, som mødre i dag har meget mere af end tidligere generationer. Dengang var der så meget arbejde med en stor børneflok, at bekymringerne gled i baggrunden.

– Vi lever i en tid, hvor kvinder skal være perfekte – også perfekte mødre. Prøv lige at nedsætte servicen over for barnet. Nogle mødre sover jo med det ene ben ude af sengen. Gråd er et meddelelsesmiddel, barnet har. Det kan godt tåle at græde et minut eller to.

LÆS OGSÅ: Farvel til den perfekte mor

– I dag har kvinderne antagelig mere tid til at være bekymrede i. De har mere tid end deres formødre i halvtredserne, der havde flere børn og flere arbejdsopgaver. De havde hverken så mange husholdningsmaskiner eller engangsbleer.

Så tag den med ro, mor. Stol på dig selv – så skal det nok gå alt sammen, lyder beskeden fra Sigrid Riise.

– Mange mødre, jeg taler med, har allerede svaret inde i sig selv, men de får så mange meldinger fra forskellige steder. Perfektionisme er en sygdom. Mødre skal stole på sig selv!

LÆS OGSÅ: Tal pænt til dig selv, mor!

LÆS OGSÅ: Mor-rollen: Brug dine instinkter

LÆS OGSÅ: Hvis der er en eneste regel, jeg har kunnet lure mig frem til, er det, at det hele ændrer sig konstant

Se, hvad vi ellers skriver om: Baby, Kærlighed og Familieliv