25 råd til,hvordan I bliver gode bedsteforældre.
SPONSORERET indhold

25 råd til dig, der gerne vil være en god bedsteforælder

Steg en ekstra portion frikadeller, skab dine egen traditioner og fortæl dine børn, at de gør det godt. Her er 25 råd fra en bedste til andre bedster derude. Teksten er udtryk for skribentens egen holdning.

Af: Rita Elkjær Foto: Getty Images
04. jan. 2019 | Børn | Vores Børn

At være bedsteforældre i dag kan være en kompliceret sag! Man vil gerne gøre det hele så godt, og kan tit blive i tvivl om, hvad der er bedst for de små guldklumper.

Artiklen fortsætter under videoen ...

Jeg har her samlet en række af mine råd, så samværet med børnebørnene bliver så værdifuldt og ukompliceret som muligt. Læs det og brug det, du kan.

1. Skab traditioner, gerne små ting, som kun hører hos jer: Noget særligt morgenmad, som man kun får hos mormor eller et lille særligt ritual, når de skal sove hos Bedste.

2. Deltag i børnebørnenes liv, bedsteforældredage i skoler og daginstitutioner. Med mange børnebørn kan det blive hektisk for os bedster, men for det lille børnehavebarn er det uhyre vigtigt, at man kan fremvise mindst en Bedste sådan en dag!

3. Er der brug for dig, så stil dig til rådighed så vidt muligt. Det kan godt lade sig gøre selv at have et aktivt liv samtidig med, at man stiller sig til rådighed.

Læs også

4. Forventningsafstem: Altså gør klart for dine børn, hvilken slags farmor/mormor, du ønsker at være! Jeg vil f.eks. ikke være en, der skal gå og skælde ud.

5. Vær fuldt og helt til stede. Det nytter ikke at passe børnebørn og samtidig være online! Pas børn, når du passer børn!

6. Accepter, at det at have små børn i dag er anderledes, end da du selv havde børn. Se blot til, og giv gode råd hvis du bliver spurgt...

7. Kom ikke med kommentarer om barnets vægt, kost, sygdom m.m. Heldigvis er forældre i dag langt bedre oplyst, end vi var, og det, der var godt for barnet dengang, er sandsynligvis ikke det, man råder til i dag.

8. Gaveræs i dag kan nemt tage overhånd. Skab f.eks. en tradition om, at du til fødselsdage giver dine børnebørn "billet" til en oplevelse sammen med en lille gave. Så har I noget at glæde jer til sammen.

9.Giv dem det vigtigste af alt: TID og nærvær.

10. Kram dem, kys dem, fortæl dem at du elsker dem.

Læs også

11. Tal med børnebørnene og LYT til dem.

12. Savner du tid med dine voksne børn – altså børnebørnenes forældre? Tag initiativet i stedet for at sidde og savne dem. Inviter fx din søn eller datter ud til brunch.

13. Fortæl dine børn og svigerbørn, når de gør det godt. Forældre i dag – ganske som os selv – er ofte usikre og i tvivl, om de gør det godt nok!

14. Tving endelig ikke barnet til kram – det skal barnet gøre af lyst, men så er det også en stor gave.

15. Kom ikke på uanmeldt besøg... Hav respekt og spørg venligt, om det passer.

16. Småbørnsforældre i dag er pressede. Bl.a. fordi der på arbejdsmarkedet stilles langt større krav, end da vi selv var småbørnsforældre. Så måske kunne du lave en ekstra portion frikadeller, når du alligevel er i gang. Det vil givetvis blive modtaget med kyshånd!

Læs også

17. Fotos i dag er næsten altid digitale. Lav et helt gammeldags album til barnebarnet med fotos fra jeres fælles oplevelser. Så har I også noget godt at snakke om.

18. Når I tager på udflugt, så giv jer tid til at forklare alt det, de spørger om. Børn er videbegærlige.

19. Lær dem glæden ved bøger – at høre historier.

20. Tag dem med ud i naturen. Lær dem om dyrenes verden i virkeligheden.

21. Lav en kagedag på børnenes præmisser.

22. Arrangerer ikke altid aktiviteter ud af huset – en "skovtur" i stuen kan være mindst lige så sjov.

23. Lær børnebørnene gamle dyder: At strikke, at sy, lave "mormormad" og måske at bage julesmåkager helt fra bunden.

24. Fortæl dem om gamle dage. De ved nok ikke, hvad en telefonboks er! Det kan der komme mange sjove spørgsmål ud af.

25. Museer: Der er en guldgrube af oplevelser gemt i vore museer og ofte ganske billigt og måske gratis.

OBS: Artiklen er oprindeligt udgivet i 2017 og er redigeret.

Anbefalet til dig