Ret ryggen og løft rigtigt!
Ned i knæene, bøj i hoften, sug navlen ind og knib sammen i bækkenbunden. En række enkle tip kan gøre den store forskel for din ryg, når du skal løfte rundt på både din baby og din tumling.
Jeg ved det i virkeligheden godt. At jeg løfter alt for meget rundt på vores børn – både små og store. Og at jeg ofte gør det forkert.
Lige idet jeg bøjer ryggen og løfter Sofus på halvandet op på cykelstolen, kan jeg mærke, at den er gal. Det niver hen over lænden eller værker lige der under det højre skulderblad, hvor der alt for tit er ‘noget’, der ligesom har sat sig fast.
Og når Bella på fire har slået sig eller synes, verden er rigtig uretfærdig, tager jeg hende op på hoften og bærer hende ned til vores hus, selv om hun i virkeligheden er alt for stor at slæbe på for en mor på bare 163 centimeter – og en halv.
Allerhelst ville jeg investere i et årskort til en massør – en med stooore hænder, der arbejder med musklerne, så det gør ondt på den gode måde. Men jeg har ikke råd til at rende til massør, og jeg har heller ikke tid.
Hvor gærdet er lavest
Så måske er det en smartere plan at få hjælp til selvhjælp, så jeg fremover kan undgå de situationer, der giver mig ondt i ryggen – eller i det mindste bare løfte lidt mere rigtigt. Til det har jeg fået hjælp fra Christine Bodilsen, der er fysioterapeut og mor til to drenge og blandt andet underviser ryghold.
“Vi er faktisk alt for gode til at slæbe vores børn rundt her i Danmark,” begynder hun. Og jeg kan kun føle mig truffet.
Jeg har i tydelig erindring, hvordan jeg slæbte rundt på min lille baby det første halve år efter fødslen. Mest nummer et og tre – Bella affandt sig lidt mere med at ligge og kigge op på verden.
Og hold fast, hvor havde jeg ondt i lænden og ryggen. Blandt andet også af at sidde og amme dagen lang. Når jeg lagde mig i sengen om aftenen, værkede det i hele rygstykket.
I øjeblikket har Sofus en periode, hvor han nærmest har glemt, at han har ben. “Op, op,” står han og tigger hver morgen, når vi er på vej op til cyklen eller bilen. Og selv om jeg siger, at han skal gå, så ender jeg lige i øjeblikket med at have ham på armen. For vi skal jo af sted.
“Det handler meget om mentalitet. Vi har meget travlt i vores hverdag. Og selv om vi godt ved, at vores børn kan rigtig meget selv, så er det altså nemmere lige at plante barnet i autostolen end at vente på, at den lille tumling selv forsøger at kravle ind i bilen og op i stolen – bare med en støttende hånd,” siger Christine Bodilsen.
Hjælp til selvhjælp
Helt undgå de dårlige løft i hverdagen kan vi ikke, mener hun. For der er situationer, hvor det enten ikke kan lade sig gøre med en rigtig løftestilling – for eksempel at løfte et barn op fra en dyb tremmeseng – eller vi har et helt hysterisk barn, som bare bliver nødt til at blive løftet, selv om det egentlig er for stort.
Det kan også være, at vi med et løft bliver nødt til at afværge en farlig situation, og så er der måske ikke lige tid til at tænke ‘hvordan løfter jeg nu mest korrekt?’.
“Men i andre løftesituationer er der nogle gode teknikker, der kan gøre løftet mindre belastende for ryggen. Min helt store kæphest er hurtigst muligt at få gjort børnene selvhjulpne. Og så skal vi bruge forskellige hjælpemidler som skamler eller en omvendt TripTrap-stol, der kommer til at virke som en slags stige. Så kan barnet selv kravle op på puslebordet, lige så snart det er ude over babystadiet,” siger Christine Bodilsen.
Forebyggelse frem for behandling
Et godt løft handler også om at få tillagt sig nogle gode løftevaner. I starten vil det måske føles lidt kunstigt at stoppe op før et løft og lave en lille remse i hovedet, der handler om at bøje ned i benene, trække navlen ind, knibe sammen i bækkenbunden og løfte symmetrisk og ind til kroppen. Men efterhånden bliver det til noget, vi bare gør uden at tænke over det, mener fysioterapeuten.
“Har man først prøvet at have ondt i ryggen, så bliver man også mere opmærksom på, hvad man kan gøre for at skåne ryggen. Men det er jo klart bedre at forebygge end at vente, til skaden er sket,” siger hun.
OBS! Husk også bækkenbunden – for dit sexlivs skyld:
Vores bækkenbund er en overset – men meget vigtig – kropsdel, som vi ofte forsømmer. En fødsel svækker bækkenbunden, og mange af os vil således miste den reflektoriske spænding, hvor bækkenbunden af sig selv trækker sig sammen, når vi for eksempel nyser. Når vi løfter, skal vi derfor være bevidste om at knibe op og kunne holde en bækkenbundsspænding under hele løftet. En slap bækkenbund kan betyde inkontinens i større eller mindre grad og et dårligere sexliv.