Fladt baghoved
SPONSORERET indhold

Undgå fladt baghoved

Baby skal puttes på ryggen, men hvordan undgår du så fladt baghoved, og hvad gør du, hvis det lille hoved allerede har taget form efter madrassen?

Af: Charlotte Ingvartsen, Vores Børn, august 2010
31. aug. 2010 | Børn | Vores Børn

Baby sover sødt i vuggen, og du vender forsigtigt det lille hoved fra den ene side til den anden.

For du har sikkert hørt om, at spædbørn kan få et skævt eller fladt baghoved af at sove på ryggen. Det er et problem, flere og flere forældre oplever, efter at Sundhedsstyrelsen er begyndt at anbefale, at baby skal sove på ryggen for at undgå vuggedød. Selvfølgelig følger du også rådet, og derfor kan du måske nikke genkendende til usikkerheden omkring, hvor meget du skal passe på babys hoved.

Der er rigtig god grund til at være opmærksom på babys hovedform. At den lille sover meget på ryggen er nemlig ikke hele forklaringen på, at hovedet kan tage form efter madrassen. Ofte bliver dit barn født med de skavanker, der siden fører til fladt baghoved.

Et fladt punkt enten bag på eller på siden af hovedet er tegn på, at din lille skat har svært ved frit at dreje hovedet til begge sider. Det kan skyldes en låst nakke, eller at noget spænder et sted i kroppen.

LÆS OGSÅ: 7 råd: Få baby om på maven

“Efter at have stået fast i dit bækken i månedsvis, kan babys muskler være strammere i den ene side, eller nakkehvirvlerne kan være blevet vredet skæve under fødslen. To kranieplader kan også have skubbet sig ind over hinanden ved fødslen og sidde i spænd,” siger jordemor og kraniosakralterapeut Trine Løvenrose og fortsætter:

“En låsthed eller spænding i kroppen fra fødslen kan blive forstærket af at ligge på ryggen i lang tid. På grund af spændingen får baby en favoritstilling at ligge på ryggen i og derved et konstant pres på den del af hovedet, der er trykket ned i madrassen.”

Som en moden fersken

I et blødt, men tungt babyhoved viser det tryk sig hurtigt som en skævhed eller et fladt baghoved. Hovedet er som en moden fersken, fordi baghovedets knogler først forbener og vokser sammen i etårsalderen. Indtil da består kranieknoglerne mere af brusk og er mere bevægelige end senere i livet.Fladt baghoved har betydning for andet end babys udseende. Dit barns hoved vokser nemlig eksplosivt det første leveår. Hele 80 procent af sin fulde vækst, og hovedet skal helst have god plads til at vokse. Er den samme del af hovedet trykket flad mod madrassen, får området ikke så gode vækstvilkår, og trykket sætter sig igennem inde i baghovedet.Trine Løvenrose beroliger med, at du selv kan gøre meget for at forebygge et fladt baghoved. Fra begyndelsen skal baby så meget som muligt om på maven og have styrket musklerne i de vågne timer. Du kan også lægge trolden på siderne til afveksling.LÆS OGSÅ: Styrk motorikken hos baby og tumling“De skiftende stillinger skubber til og løser op for mindre spændinger hos baby. Fordelingen af trykket på hovedet hjælper det til at vokse rundt,” siger hun og understreger, at du altid skal putte baby til at sove på ryggen.

Om på maven

Hvis den lille går med til det, kan du så vende hovedet fra side til side. Har dit barn en klar favoritside, er det tegn på spændinger, som baby ikke selv kan komme fri af. Andre klare tegn er ubehag ved at ligge på maven, favoritbryst, eller at baby slapper af i spøjse stillinger. For eksempel som en spændt flitsbue. Det er signaler, du skal reagere på.“Der er en grund til, at baby har en favoritside. Derfor skal du ikke fiksere hovedet til den dårlige side med en stofble som modstand. Det kan forværre spændingen,” siger Trine Løvenrose.I vågen tilstand foretrækker dit barn fortsat at ligge med hovedet på det flade punkt. Det er ganske enkelt nemmest. Med noget legetøj kan du forsøge at lokke baby til at dreje hovedet til den anden side for at udligne skævheden.“Små børn skal være glade, frie og symmetriske i deres bevægelser. Det er altså ikke nok, at din baby kun er glad for at række ud efter legetøjet med højre arm,” siger Trine Løvenrose og slår fast: “Som mor har du ikke gjort noget forkert, fordi din baby får fladt baghoved. Du skal ikke have dårlig samvittighed, men ros for at fornemme dit barns problemer.”I stedet for at have dårlig samvittighed kan du få afklaret, om det lille myr har muskelspændinger, en hvirvel i klemme, eller om kraniepladerne er forskubbet. Er du meget bekymret, kan du kan gå til en kraniosakralterapeut, som giver baby en blid, men effektiv massage. Du kan også opsøge en fysioterapeut eller kiropraktor.

Baby skal ud af sin fastlåsthed

Uanset, hvem du henvender dig til, er det vigtigt, at det er en, der er specialiseret i og meget erfaren i at behandle helt små børn.

“Det vigtigste er at få baby ud af sin fastlåsthed,” siger Trine Løvenrose. Når den lille er fri af sine spændinger, kan baghovedet stadig være fladt. Måske har du hørt, at der efter tre-fire-måneders-alderen ikke er andet at gøre, end at lade håret vokse ud og dække ujævnhederne. Men hæng i med rådene til at forebygge. Så får det lille hoved plads til at vokse ud, mener Trine Løvenrose.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du fladt baghoved

LÆS OGSÅ: Pas godt på din babys ryg

LÆS OGSÅ: Gå glad i bad med din baby