sponsoreret indhold
Sådan holder du dit barn varmt i vinterkulden
SPONSORERET indhold

Sådan holder du dit barn varmt i vinterkulden

Klar, parat, Kong Vinter kommer snart. Men hvordan beskytter du bedst dit barn mod blæst, regn og kulde? Vi har bedt sundhedsplejerske Anette Straadt om at guide os igennem tre velkendte hverdagssituationer.

01. dec. 2020 | Børn | ECCO Kids

1. I barnevognen

De bittesmå øjenlåg bliver tungere og tungere… Det er vist tid til en lur i barnevognen! Men et lille spædbarn, der ligger bomstille, bliver hurtigt afkølet i vinterkulden. Derfor er det vigtigt at holde barnet varmt på den centrale del af kroppen med massevis af lag. Både overkrop og underkrop skal pakkes godt ind, råder sundhedsplejerske Anette Straadt, der står bag Æblebørn.dk. Inderst inde gerne en body i uld, som virker varmeisolerende. Gå for eksempel efter en variant iblandet lidt silke eller bomuld. Det føles dejligt blødt på sart babyhud. Næste lag kan meget passende være en dragt i fleece, som er let at få af og på. Bider kulden virkelig fra sig og blæser det kraftigt på dagens trilletur i kvarteret, kan det godt blive nødvendigt med endnu en lun dragt som tredje lag.

De små fusser skal i et par uldsokker eller kravlefutter, men egentlige sko er det for tidligt at proppe den lille babyfod i. Babyers blodkar er mikrotynde, så der skal ingenting til, at hænder og fødder bliver kolde, men de behøver heller ikke være brandvarme, forklarer sundhedsplejersken. Til gengæld skal de små strithår på toppen af hovedet dækkes af en hue, gerne en elefanthue, der slutter helt tæt om ansigtet, for at forhindre, at varmen forlader kroppen. Kropsvarmen stråler nemlig ud fra hovedet.

Svøb til sidst barnet i et tæppe eller en sovepose, der kan vaskes. Med en lille blebuks og Danmarksmester i gylp inden for rækkevidde skal alt være vaskbart.

Tekst_1.jpg

2. På legepladsen

Huhej, hvor det svinger! Legepladser er det rene slaraffenland for legesyge børn med krudt i måsen. Det ene øjeblik bliver der rutsjet løs, det næste gået armgang eller konkurreret på klatrevæggen. Børn er ofte i bevægelse, og deres aktive hverdag stiller store krav til både overtøj og fodtøj.

Børn leger ude i al slags vejr, også når det regner og sner, derfor er et par åndbare, forede og vandtætte vinterstøvler et absolut must, forklarer Anette Straadt. Så kan vandpytterne bare komme an! Snørebånd og legepladser er en farlig cocktail, så styr helt uden om de lange snore, der snildt kan kile sig fast i alt fra gyngestativ til svævebane. Desuden har mange mindre børn svært ved at få ordentligt has på den teknik, der skal til for at snøre skoene ordentligt, så de sidder fast på foden, og der er også risiko for, at snørebåndene går op. Gå hellere efter en anden justerbar lukning som f.eks. velcro, råder sundhedsplejersken. Det kan barnet let selv administrere. Husk også, at fodsålen skal være blød og fleksibel, så barnet har fri bevægelighed.

Tekst-3.jpg

Igen er lag på lag vejen frem, når det kommer til påklædningen. Børn, der leger i vildskab, har brug for at kunne justere kropstemperaturen ved at tage lag af, så de ikke overopheder, mens de mere stillesiddende børn i sandkassen kan have brug for at tage lag på, påpeger Anette Straadt, der har knap tyve års erfaring med børns sundhed og trivsel. En foret, regntæt flyverdragt eller termodragt er ideel som overtøj, da den slutter tæt omkring håndled og ankler og forhindrer kold luft i at krybe ind.

Barnets hoved skal fortsat holdes varmt med en elefanthue, og også hænderne skal pakkes ind. Luffer er det bedste værn mod forfrosne fingre, da de typisk er forede og vandtætte. Tifinger-vanter er som regel for tynde og alt for vanskelige at få på en lille barnehånd.

3. I skoven

Træerne står helt nøgne og blottede, et mylder af liv pibler rundt i skovbunden, og svampene vokser vildt. De danske skove er fascinerende på alle tider af året. Også om vinteren. Men de tætte, skyggefulde træer gør det svært for sollyset at trænge igennem, og det skaber et sumpet miljø, som det kræver det helt rette fodtøj at drøne rundt i.

Først og fremmest er det vigtigt med en foret, vandtæt vinterstøvle med mønster under sålen, forklarer Anette Straadt. Mønsteret hjælper barnet med at stå fast i mudret terræn og på glatte overflader, som f.eks. mosbelagte grene, væltede stammer og smattede skrænter. Og det vil din lille, nysgerrige naturdetektiv få brug for, når han eller hun drager ud på ekspedition! Derudover er det vigtigt, at skoen sidder godt fast på foden – uden at klemme – så der ikke opstår vrid, når barnet er i bevægelse. Gummistøvler kan blive nødvendige, hvis skovbunden er fuld af vandhuller og pløre, men de er noget tungere at løfte rundt på og lettere at falde på numsen i.

Tekst-2.jpg

Rollinger, der boltrer sig i skovbunden, vil komme i karambolage med sten og skarpe pinde, derfor er en regntæt heldragt med forstærkninger på knæ og numse en god ide, mener sundhedsplejersken. Sørg for, at dragten har en ribkant, som slutter tæt omkring hænder og fødder, og træk buksen helt ned omkring støvlen, så vildfarne blade og småsten ikke ender i skoen. Generelt skal overtøjet være nemt at bevæge sig i – og ikke mindst nemt at få krænget ned om benene, hvis tissetrangen pludselig presser sig på.