Undgå fladt baghoved
SPONSORERET indhold

Sådan undgår du fladt baghoved

Her er fire enkle øvelser mod fladt baghoved hos din baby, som du kan indarbejde i hverdagen.

Af:: Mai Helene Lykke Foto: Ida Schmidt. Modeller: Julie og Virgil (3 uger)
05. maj. 2015 | Børn | Vores Børn

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at babyer sover på ryggen. Det har i høj grad mindsket forekomsten af vuggedød, men det betyder også, at der nu ses en stigning i antallet af børn med fladt baghoved.

Og det er ikke kun et kosmetisk problem, for et fladt baghoved kan være et symptom på, at babyen ikke kan dreje sit hoved frit og er låst i nakke eller ryg. I værste fald kan det påvirke den lilles motoriske udvikling og indlæring.

Din baby skal ligge så meget på maven som overhovedet muligt, og du skal stimulere ham til at kigge til begge sider.  I kan kaste jer over de viste øvelser, fra babyen er helt nyfødt, og du kan udvikle rutinerne i takt med, at dit barn udvikler sig motorisk og kan mere og mere.

LÆS OGSÅ: Undgå fladt baghoved

Hvor tit og hvor meget?

Gør det til en vane at lægge din baby på maven, hver gang du lægger ham fra dig i vågen tilstand. Dit barn skal ikke ligge og være ked af det eller overanstrengt på maven.Det er godt, at din baby kravler, før han kan gå. Når din baby kravler, laver han kryds-bevægelser, som er vigtige for hans udvikling af samarbejdet mellem hjernens to halvdele.Du skal dog ikke gå i panik, hvis din baby ikke kravler, inden han lærer at gå; så skal han blot lære det senere. Alle kan lære at kravle i deres andet leveår.Vær opmærksom på rutiner i løbet af dagen og på, om dit barns hoved og nakke kan bevæge sig frit fra side til side. Du skal ikke stå op om natten og dreje hans hoved.LÆS OGSÅ: 9 øvelser: Om på maven, baby!
Hvis din baby har en yndlingsside, som han kigger til, men han frit kan bevæge sit hoved, så prøv øvelserne mod fladt baghoved en uges tid. Virker det ikke, så opsøg en fagperson, som kan løsne musklerne og give vejledning i de rigtige øvelser, så din baby kan udvikle en god motorik.

6 gode råd

1. Skift arm
Giv favorit-armen pause en gang imellem, hvis du giver flaske.

2. Autostol kun i bilen
Brug kun autostolen, når babyen kører i bil.

3. Ingen fiksering
Puder og kiler, der fikserer dit barn, når det ligger, er en dårlig ide. Brug i stedet det, du har lige ved hånden; fx en stofble, som du ruller sammen.

4. Vend sengen
Børn vil gerne ligge mod lyd, ansigter og bevægelse. Tænk også over, hvilken side du henvender dig fra, når du skal i kontakt med din baby.

5. Tal til dit barn
Gør det til en fast rutine at fortælle dit barn, hvad du gør, og hvad der skal ske nu. Også de helt små. Det giver tryghed og gør, at barnet hurtigt lærer rutinerne.

6. Fast underlag
Underlaget på gulvet skal være fast. Det kan være et legetæppe, et liggeunderlag eller et tumlegulv i skum – alt, der ikke er for blødt.

LÆS OGSÅ: 7 ting du kan gå til med din baby

LÆS OGSÅ: Plej din baby fra top til tå

LÆS OGSÅ: Kæmpeguide: Det må din baby spise