Babys udvikling
SPONSORERET indhold

Sådan er den første time for en nyfødt baby

En baby gennemgår ni faser i løbet af den første time i livet. Læs her minut for minut, hvad et nyfødt barn oplever.

Af: Cecilie Møller Rasmussen, Voresbørn.dk, oktober 2014 Foto: Nimastock
20. okt. 2014 | Børn | Vores Børn

Tid er relativt, og hvis man er en nyfødt baby, kan man nå at opleve en masse den første time af livet. Hvad der præcis foregår, satte et hold svenske forskere sig til at finde ud af i 2010 ved hjælp af 28 helt nyfødte børn.

Babyerne blev videofilmet fra det øjeblik, de blev født, og et mønster viste sig: Når det første skrig var overstået, faldt babyerne til ro og hvilede sig lidt, inden de blev mere opmærksomme og begyndte at bevæge lemmerne, studere morens ansigt og søge efter brystvorten, hvor de fik sig et måltid, inden de faldt i søvn.

LÆS OGSÅ: De første døgn som familie med baby

Resultatet skulle bruges til at finde ud af, hvordan hud-mod-hud-kontakten indvirker på babyernes evne til at blive ammet, og hvad der egentlig sker i den første, afgørende tid som ny verdensborger.

Forskerne kunne efter forsøget inddele den første tid i ni faser: Fødselsskrig, afslapning, opvågning, kravlen, afslapning, tilvænning, amning  og søvn – et temmelig actionfyldt program, når man indtil nu har ligget trygt foldet sammen i fostervand.

Her nedenfor kan du se en typisk første time for et nyfødt spædbarn. Da der kun var tale om 28 babyer i forsøget, vil en masse børn falde uden for skemaet, men det giver et fint overblik over, hvad sådan en lille størrelse ofte går igennem på blot 70 minutter.

LÆS OGSÅ: Fødsel: Sådan ser en nyfødt ud