Babymad galt i halsen
SPONSORERET indhold

Sådan gør du, hvis dit barn får noget galt i halsen

Når små børn får noget galt i halsen, er det oftest gulerødder og nødder, der er synderne. Ifølge Børneulykkesfonden kan 8 ud af 10 forældre dog ikke førstehjælp. Få de bedste råd til at forebygge og tackle et uheld.

Af: Sofie Winther Askgaard Foto: Nimastock
17. dec. 2014 | Børn | Vores Børn

 – De nul- til toårige er de mest udsatte for de her ulykker, fordi deres tandsæt endnu er ukomplet, deres svælgrefleks er umoden, og så bliver de meget let distraherede, når de spiser, fordi verden stadig er så ny og spændende, siger afdelingslæge ved Aarhus Universitetshospital Rikke Haahr Iversen.

Hvordan griber du det så an med det helt lille barn, som skal prøve rigtig mad for første gang? Skal du frygte, at maden ender i den gale hals – måske fordi hun ikke har fået tænder endnu eller af andre grunde ikke virker helt parat endnu?

Nej, beroliger sundhedsplejerske Lena Dyhrberg. Hvis dit barn hoster, laver bræklyde eller sender mad retur ved middagen indimellem, er det helt normalt. Barnet skal lige lære kunsten at tygge. Men bliver dit barn ved med at kaste op eller spytte maden ud, er hun ikke er klar, siger Lena Dyhrberg.

– Så kan det være en god ide at vente en uge, før du prøver igen, siger hun. Dit barn skal nok nå at lære at spise, understreger hun og anbefaler at begynde med lidt blødere kost, hvis starten er lidt svær. Så begynd med at findele eller mose maden, erstatte rugbrød med øllebrød eller at opbløde mørkt rugbrød uden kerner i lidt vand og gå efter de blødeste frugter.

Generelt kan du forebygge ulykker med mad ved at være ekstra opmærksom på dit barn, når hun spiser, siger uddannelsesleder hos Falck, Henrik Mörke-Malmkvist:

– Hold øje med dit lille barn. Vend klapvognen mod dig, hvis hun sidder og spiser, så du kan følge med. Og sørg for, at den lille ikke løber rundt med mad i munden, for de bliver så let distraherede, siger han.

Alle de ulykker Henrik Mörke-Malmkvist har været ude ved som ambulancefører, er sket på et splitsekund. Mor eller far kiggede væk i tyve sekunder, mens barnet fik fat i batterierne i fjernbetjeningen på sofabordet eller større søskendes legetøj på gulvet. Hans råd er: Det skal helt væk fra børnehøjde!

Se vores video om, hvad du gør, hvis dit lille barn får noget galt i halsen

Ring til lægen, hvis du mistænker, at dit barn har fået noget mad i galt i halsen.– Hvis dit barn har haft et kraftigt hosteanfald, og du mistænker, at hun har fået noget galt i halsen, skal hun tilses af en læge. Hosterefleksen kan vænne sig til fremmedlegemet, så der kan stadig være noget i hals eller lunger, selv om hosten er gået i sig selv, eller dit barn virker upåvirket, siger Rikke Haahr Iversen.Hun oplever, at knap halvdelen af de børn, der kommer ind, har et fremmedlegeme siddende, selv om de ikke er dårlige.Fremmedlegemet skal fjernes inden for 24 timer, da det kan irritere vævet, så slimhinderne hæver op, og der kan opstå kemisk lungebetændelse. Det kan i værste fald føre til, at lungen klapper sammen, så barnet ikke længere kan få luft.

Ring 112, hvis dit barn bliver bevidstløs.

Derefter skal du lægge den lille på et hårdt underlag og starte hjertemassage. Tryk 30 gange midt på barnets brystkasse – med en flad hånd på barnet over et år og to fingre på det under et år. Efter 30 tryk kontrollerer du, om fremmedlegemet er gået løs, og du giver to indblæsninger i barnets mund.Brug maksimalt fem sekunder på det, for det er afgørende, at du genoptager hjertemassagen hurtigt. Fortsæt sådan, indtil ambulancen kommer.

Kan du redde liv?

Har du taget et børneførstehjælpskursus, efter du blev mor? Ifølge en ny undersøgelse fra Børneulykkesfonden ved otte ud af ti forældre ikke, hvordan man yder førstehjælp til et barn. Sandsynligheden for, at du kan yde førstehjælp er langt større, hvis du har taget et kursus.Se mere om kurser i førstehjælp til børn på Falck.dk og Førstehjælpsråd.dk

Lav legetøjstesten

Der er en grund til, at der står ‘fra 3 år’ på legetøj med små dele. Men er du egentlig klar over, hvor stort et stykke legetøj skal være, før det ikke er farligt for din tumling? Brug et fyrfadslys til at finde ud af det: Kan legetøjet være nede i aluminiumsskålen, er det for småt!

LÆS OGSÅ: 29 pigenavne der er lige til at spise

LÆS OGSÅ: BLW: Giv dit barn kontrol over maden

LÆS OGSÅ: Video: Sådan trøster du din nyfødte baby