Parforhold i sommerferien
SPONSORERET indhold

Sæt sommerkulør på parforholdet

Sommeren er højsæson for kærlighed. Det er nu, du har energien, så brug sommeren til at investere lidt ekstra i dit forhold. Det gavner også jeres børn.

Af: Mette Mølbak, Vores Børn Junior, juli 2009 Foto: iStock
20. jul. 2009 | Børn | Vores Børn

Solens kys giver dig ikke blot en pæn farve. Varmen fra solen, der er på sit højeste lige nu, giver dig også en ekstra energiindsprøjtning, som kan løfte dit overskud og humør med flere meter. Og netop den ekstra energi, du får om sommeren, skal du omsætte til at gøre noget godt for dit parforhold.

LÆS OGSÅ: Ny energi til den trætte mor

Sådan lyder rådet fra sexolog og parterapeut Christina Tatarczuk. Hun har specialiseret sig i at rådgive trængte børnefamilier, der mangler tid og overskud til hinanden.

Skilsmissen lurer

– Parforholdet er fundamentet for hele familien. Hvis ikke det fungerer, så fungerer familien heller ikke, og så går det i sidste ende ud over børnene, siger Christina Tatarczuk.LÆS OGSÅ: Lær din mand at sætte ord på sine følelserSom forældre tilhører I nemlig højrisikogruppen for skilsmisser. Ifølge parterapeuten er årsagen tit, at vi som forældre ofte er for dårlige til bruge tid sammen med vores partner og pleje vores forhold.

Parforholdet i første række

– Hvis børnene altid kommer i første række, så er konsekvensen, at mange går fra hinanden, fordi de ikke i tide får prioriteret hinanden, advarer hun.Derfor er det altafgørende, at du investerer i dit parforhold og bruger tid sammen med din partner. Og netop nu giver sommeren dig de bedste betingelser for at sparke nyt liv i dit parforhold og fyre op under dit sexliv.LÆS OGSÅ: Bevar kæresteforholdet– Sommeren er på alle måder den lyse tid. Det føles som om, vi har flere timer, fordi det er lyst længere. Vi suger energi fra solen, vi får mere overskud og flirter mere. Livet føles dejligere og lettere, og derfor er sommeren højsæson for kærlighed, siger hun.

Er dit forhold optimalt?

Selv om du og din partner har det godt nok sammen, kan parforholdet sagtens blive bedre og tættere. Måske har I længe tænkt på at tage på weekend sammen og pleje parforholdet – men tidspunktet har aldrig været helt rigtigt?LÆS OGSÅ: Husk din partner – trods børnSå er det på tide at tage skeen i den anden hånd, for det er en dårlig idé at vente med at pleje parforholdet, til det virkelig begynder at vakle.

Boost til dit sexliv

Først og fremmest handler det ifølge Christina Tatarczuk om, at du tager en aktiv beslutning om, at dit forhold skal være anderledes.– Motivationen skal være, at du forestiller dig, hvor meget bedre dit sex– og kærlighedsliv vil være, hvis du gør noget godt for dig selv og investerer noget mere i dit forhold, siger hun.LÆS OGSÅ: 5 gode grunde til at have sexDet gælder både i hverdagen, hvor tiden er knap, og i weekenden, hvor sociale arrangementer og praktiske opgaver kalder. Og det gælder ikke mindst, når I holder ferie! Her står alle muligheder jo åbne, og kun opfindsomheden sætter grænser.

Forkæl dig selv

Selv om der skal to til en tango, begynder ethvert godt forhold hos dig selv. Første skridt til at løfte jeres kærlighedsliv er derfor at gøre noget godt for dig selv og ikke gå og vente på, at din partner tryller et par romantiske indslag op af hatten.LÆS OGSÅ: Forkæl din krop – med ansigtsmaske og fodbadNyd derfor i første omgang, hvad sommeren gør ved dig. At du ser bedre ud, at det er er lettere at være ude, få løbet eller cyklet de ture, du har længtes efter hele vinteren. Og benyt dig af årstiden til at pleje dig selv og din krop. Det fortjener du.– Når du gør noget godt for dig selv, får du mere overskud til dit parforhold og din familie. Og det betyder, at du får mere lyst til at flirte med din partner, siger parterapeuten.

Hverdagen: Udnyt de lyse aftener

Arbejde, indkøb, hente og bringe – det hele skal klares, uanset om det er sommer eller vinter. Men det er alligevel nu, du har de bedste muligheder for at få lidt ekstra romantik ind i hverdagen.Du skal nemlig udnytte, at de lyse aftener giver dig lyst til at være længere oppe, frem for bare at dratte om på sofaen, og at haven eller altanen bliver mere tillokkende end tv’et.LÆS OGSÅ: Få tid til kærlighed– Når børnene er puttet, så sæt jer ud i haven eller på altanen og nyd naturen. Lyt til fuglene, og duft til blomsterne. Den friske luft gør noget godt for vores kroppe. Vi kommer tættere på os selv og hinanden, fordi vi ikke bliver påvirket at tv og internet. Det er her, vi kan fjerne tankerne fra alt det, vi skal, og have fokus på hinanden, siger Christina Tatarczuk.

Tag på picnic

Sommeren giver dig også mulighed for at pakke en kurv og spise udendørs. Enten som en kæresteaktivitet eller som en familieaktivet, hvor I er sammen på en anden måde, end når I sidder ved spisebordet derhjemme.LÆS OGSÅ: Parforhold: "Engang drømte jeg om Emil hver eneste nat– Når vi gør noget nyt sammen, bryder vi vanerne og skaber noget uforudsigelighed og overraskelse. Det kan få forelskelsen til at blomstre igen. Så tænk kreativt og prøv noget nyt. Det kunne for eksempel også være at spille et nyt spil eller at tage på isbar. Hovedsagen er, at det er noget nyt, I gør sammen, siger Christina Tatarczuk.

Planlægning er nøglen

Parterapeuten understreger, at de sjove indfald får sværere ved at opstå, hvis ikke jeres tid bliver planlagt ordentligt.LÆS OGSÅ: Sund mor: 8 gode råd– Løsningen er derfor at afsætte en aften til familien, hvor I for eksempel spiller spil, og en anden aften kun til jer som par, hvor I kan bruge tid sammen ude. På den måde kan I nyde jeres kærestetid uden at få dårlig samvittighed over for jeres børn.

Weekenden: Glem havefesten

De lyse måneder er den tid på året, hvor vi er mest sociale. Det vælter ind med invitationer til sommerfester, grillaftener og sammenkomster i haven.Men selv om I har tid og lyst til at nyde sommeren sammen med familie og venner, så kan for mange fester og gæster gå ud over jeres forhold.– Mange glemmer at være alene sammen, og vi ved slet ikke, hvad vi skal tale om, når vi er alene med hinanden, fordi vi er vant til altid at have mennesker omkring os. Der er prestige i at have en stor vennekreds og netværk, men det kan skabe afstand i parforholdet, siger Christina Tatarczuk.

Husk kærestetid

Derfor råder hun jer til at afsætte nogle timer til jer selv i weekenderne eller få en børnefri weekend, hvor I kan komme tæt på hinanden igen, og inden den dårlige samvittighed sniger sig ind, så husk, at jeres børn får et stærkere forhold til for eksempel deres bedsteforældre, når de er alene med dem.LÆS OGSÅ: Parforhold: 3 dig og mig-kriser– Sommeren er et godt tidspunkt at sende dine børn et par dage på ferie, men det er vigtigt, at I ikke fylder alenetiden op med praktiske projekter som for eksempel at ordne haven eller rydde op. Brug i stedet tiden på at lave noget sammen, eller tag på den weekend i Paris, som I altid har drømt om.

Ferien: Hold i hånd i Lalandia

Ferien er sommerens ultimative højdepunkt. Det er de uger, som hele vinteren lokker som lyset for enden af tunnelen, når stress, snot og sygdom har lagt jer ned. Men selv om ferie lyder som førstehjælp til jeres forhold, så kommer redningen ikke automatisk.– Mange har enorme forventninger til ferien, men hvis du ikke har talt med din partner om, hvad det er for en ferie, I skal have, og I har modsatrettede ønsker, så kommer mange hjem med uindfriede forventninger, og det skaber frustrationer og bitterhed, siger Christina Tatarczuk.

Drømmer I om den samme ferie?

Det er derfor vigtigt, at I krydstjekker hinandens forventninger, så I er indstillet på, om I tager på en ferie, hvor I skal være meget på i forhold til jeres børn, eller om der også er mulighed for, at I kan lave noget sammen som kærester.Men uanset om ferien går til Lalandia eller Lissabon, så har I alle muligheder for at komme tæt på hinanden.LÆS OGSÅ: Har I glemt jeres sexliv?– Det gælder om at være til stede der, hvor du er. Du kan jo sagtens tage din mand i hånden, mens børnene leger i strandkanten, og I kan bruge tid sammen, når børnene er kommet i seng.

Drop tv-kiggeriet

I kan for eksempel skiftes til at bestemme, hvad I skal lave efter børnenes sengetid. Det kan være alt fra at spille kort sammen, læse højt, lave quiz, hygge med en gang ost og rødvin eller forføre hinanden.

– Leg med hinanden, og gør det sjovt. Tænk kreativt, og find på nogle aktiviteter sammen, så I ikke sidder og ser tv hver aften, men i stedet kommer tættere på hinanden, siger Christina Tatarczuk.