Mor-rollen
Sara Marie Matltha fik et råd af sin søster, som hun var længe om at tage til sig. Foto: Pelle Rink

Sara Marie Maltha: Dit barn kan lære dig meget om dig selv

“Det tog tid for mig at tage min søsters råd ordentligt ind, fordi det krævede, at jeg erkendte mine egne svagheder og mangler”.

Faktaboks

Sara Marie Maltha, 41 år, skuespiller. Kendt fra blandt andet tv-serierne Forbrydelsen 3, Blekingegade, Livvagterne samt filmen Applaus.

Gift med filminstruktør Bille August, 65 år, mor til Aya Anemone, 9 måneder, Albert, 8 år og Amaryllis, 10 år.

Rådvild

Min søster er mor til fire, og det er altid hende, jeg spørger, når jeg har brug for råd om mine børn. En dag ringede jeg til hende, fordi vi kæmpede med nogle voldsomme vredesudbrud herhjemme, som jeg havde utrolig svært ved at håndtere og rumme.

Jeg forventede, at min søster ville komme med et helt konkret råd. Men i stedet sagde hun ‘husk nu, at børn vælger deres forældre’. Først blev jeg lidt paf, for det er jo en buddhistisk tankegang, der har med reinkarnation at gøre, og min søster er ikke buddhist og tror ikke på sådan noget. Jeg tænkte ‘fint – men sig nu, hvad jeg skal gøre!?’.

LÆS OGSÅ: Karen-Helene Hjorth: “Stol på, at du ved bedst”

LÆS OGSÅ: Søs Fenger: “Du skal behandle dit barn som et ligeværdigt menneske”

LÆS OGSÅ: Mette Frederiksen: “Lyt til, hvad dit barn i virkeligheden siger”

Tilbageblik

Da jeg havde gået og summet lidt over det, indså jeg, hvad rådet betyder: At man som forældre ikke bare er sat i verden for at lære sine børn en masse – de kan også lære én sindssygt meget om de ting, man ikke selv fik med hjemmefra. Da jeg voksede op, skulle der helst være en konkret skade eller konflikt, før jeg blev trøstet.Pludselig stod det meget klart for mig, at det var derfor, jeg havde så svært ved at trøste mine børn, når jeg ikke forstod, hvorfor de blev så hidsige. Jeg havde simpelthen ikke lært, at det var okay at blive ked af det og vred, selv om der ikke umiddelbart var en klar årsag. Når de reagerede sådan, blev jeg reduceret til den tiårige, der ikke selv fik den tid og trøst, som jeg havde brug for.Derfor blev jeg oprevet og sagde bare, at de skulle tage sig sammen.

Heling

Det tog tid for mig at tage min søsters råd ordentligt ind, fordi det krævede, at jeg erkendte mine egne svagheder og mangler. For at forstå det bliver du nødt til at dykke ned i din egen opdragelse og vende tilbage til ting, der ligger og trykker. Det har ikke givet mig et konkret redskab til, hvad jeg skal gøre i situationen, men det har hjulpet mig med at forstå mine børn – og også mig selv.På den måde er det blevet en slags heling for mig.LÆS OGSÅ: Mor-rollen: Brug dine instinkter

Forløsning

Helt konkret har vi fået færre konflikter, efter jeg har taget rådet til mig. Jeg tror, det er fordi, jeg nu giver mine børn plads til at have det, som de har det. I stedet for at blive frustreret, lader jeg dem være lidt, så de kan rase af – og tilbyder så min trøst, selv om jeg ikke rigtig ved, hvad det handler om.Min datter minder på mange måder om mig selv, og så skulle man måske tro, at jeg hele tiden har forstået hende rigtig godt, men jeg har jo reageret på at se de svagheder, som jeg for alt i verden ikke ønskede at have selv – eller at give videre til mine børn. Jeg kan ikke gå tilbage og få udfyldt de mangler, jeg har fra min egen barndom. Men jeg kan bearbejde dem ved at blive bedre til at rumme mine børn. I dag tænker jeg, at min mor måske selv har manglet den trøst i sin barndom og derfor ikke har kunnet give den til mig. Nu kan jeg sørge for, at hjulet stopper med at rulle her.

Tilbage til: 4 kendte mødre: Et råd gjorde mig til en bedre mor

Se, hvad vi ellers skriver om: Kærlighed, Mor, Børneopdragelse og Familieliv