Mor-rollen
SPONSORERET indhold

Sofia Manning: “Vi mødre glemmer at være os selv”

Børn vil spejle sig i markante personligheder frem for anerkendende bløddyr, mener coach Sofia Manning. Tag derfor børnene med i dit liv, i stedet for altid at befinde dig i deres, råder hun.

Af: Mette Seimann Simensen
06. aug. 2014 | Børn | Vores Børn

Hvad er forældre i dag rigtig dygtige til?
Vi er dygtige til at have stor omtanke for vores børn på en anden måde end nogensinde før. Vi giver dem meget tid, prioriterer dem, tager os af dem og tænker på, hvad de har brug for. Hvis de bliver mobbet i skolen, så tager vi os af det og indkalder til et møde med de andre forældre og lærerne. Vi tænker på, hvad der vil være godt for vores barn og tilmelder hende til kor, hvis vi tror, hun er interesseret i musik. Vi gør os umage som forældre.

Hvad er nutidens forældres største udfordring?
Vi er rigtig dårlige til at huske os selv, fordi vi tænker på børnene først. Vi har glemt, at det er os, som børnene kigger på, når de skal lære at sætte grænser, så de kan passe på sig selv. Vær ærlig, og tag en lur, hvis du er træt. Vi er så gode til at være forældre, at vi har glemt at være mennesker. Og så mangler børnene nogle at spejle sig i. I stedet spejler de sig i folk fra X Factor, i Barbie eller noget helt tredje, som vi ikke havde håbet på. Vi er så polerede som forældre og vil hele tiden fremstå glade. Hvor er moren, der hører opera for høj volumen, fordi hun er ked af det? Vi skal finde en balance mellem at være voksen og forælder.

LÆS OGSÅ: Moderne mor: Dømt til dårlig samvittighed?

Hvad kan vi lære af vores egne forældres generation?
De var engagerede i andre ting end os børn. Min mor var enormt politisk engageret, og min far var engageret i sit arbejde. Jeg har lært noget om at være engageret og passioneret fra mine forældre. Og ja, nogle gange gik det ud over min bror og mig, fordi vi savnede dem, hvis de var på kursus i Tyskland. Men det har også åbnet mine øjne for, at man kan tage ud i verden. Et barn kan godt lære at være et engageret menneske af at hendes mor går op i en særlig danseform. At hun er passioneret på grund af en særlig fritidsinteresse eller omkring sit job.

Hvad kan vi mødre lære af vores børns fædre?
Vi kan lære at slippe vores børn. Når fædre afleverer ungerne et sted, der er trygt og godt, slipper de dem, indtil de henter dem igen. Som kvinder har vi børnene med os i tankerne hele dagen. Når far er ude med drengene, er han der – med sine venner. Hvis han ringer hjem, spørger han ikke nødvendigvis til børnene, imens vi damer sender sms’er og tjekker op på situationen derhjemme, når vi er ude med veninderne. Det er selvfølgelig også meget moderligt og fint, men vi kunne godt lade os inspirere lidt af fædrene. Fædrene er bedre til at holde børnefri, og det skulle vi kvinder også tage at gøre indimellem.

Hvad er den største udfordring for børn i dag?
Jeg tror, at rigtig mange børn mangler markante rollemodeller. Og med markant mener jeg mennesker, der er dem, de er. I min datters skole er det de voksne, der er mest tydelige, som børnene tiltrækkes af. De vil ikke have anerkendende bløddyr, men finder det spændende, sjovt og trygt, når vi er typer, der siger til og fra. Min datter havde en amerikansk lærer med en ret direkte humor og en, der var meget skrap. Børnene var enormt trygge ved det. Børnene bliver inspireret, lærer at begå sig i verden, og de ved, hvor de har sådan en voksen i stedet for en voksen, der opfører sig som en kamæleon. Man skal ikke være så bange for at være en type. De venner jeg har, som er lidt markante, er netop dem, som min datter udmærket ved, hvem er.

LÆS OGSÅ: Line Knutzon: “Hvad så, hvis I ikke har sex i to år?”

Hvor ville du sætte ind med en pose millioner, hvis du var statsminister?
Jeg ville give pengene til projekter, der hjælper unge piger med at højne selvværdet. Flere unge får i dag lykkepiller og antiangst- medicin, så der er et eller andet galt. Det går især ud over pigerne mellem 10 og 18 år. Som coach møder jeg dem, når de bliver voksne. De får stress og kan ikke klare livet, og det bunder i, at de ikke har det godt med sig selv. Allerede fra skolestart skal en pige være smart i en fart, og er hun det ikke, er det ud af gruppen. Der er for mange krav i en tidlig alder. Imens drenge tonser rundt på en fodboldbane i de første mange skoleår, sidder de perfektionistiske piger og snirkler med fin håndskrift og pleaser-halløj. Det er hårdt for selvværdet. Derfor ville jeg sætte projekter i gang, der lærer pigerne, at de kan være andet end det, de ser på tv, i blade og hos hinanden.

Hvad er den største udfordring for børnefamilier i dagens samfund?
Jeg synes ikke rigtig, der er plads til børnefamilierne. Der er i hvert fald ikke plads til, at hver familie kan indrette sig, som den vil. Vi har skruet et high performance-samfund sammen, hvor vi forventer, at både mor og far arbejder, og er det ikke tilfældet, er det underligt. Og hvordan opretholder du en identitet som arbejdende kvinde, hvis du ikke kun vil være mor? Karrieren og familien – det er en kæmpe konflikt. Der mangler en ny definition på, hvordan vi skal fungere som mor, far og børn. Vi skal ikke tilbage til 1950’erne, men hvad skal vi så? Det virker, som om der er et opbrud på vej.

LÆS OGSÅ: Hvorfor hylder samfundet dem, der kører livet videre i samme tempo, efter de har fået børn?

Hvad er dit bedste råd til nutidens forældre?
Find et fælles inspirerende rum. Vi taler for eksempel om voksenting ved spisebordet, der vedrører samfundet, og så spørger min datter måske ‘hvor ligger Krim?’. Så inddrag dine børn i familiens værdier og fællesskaber. Nogle synes måske, det er vigtigt at bevæge sig – så kan du tage dine børn med ud at løbe. Vær det menneske, du er, og inddrag børnene i dit liv i stedet for hele tiden at være i deres liv.

LÆS OGSÅ: Eksperterne om fremtidens forældre: Vi vil kræve retten til at være sammen med vores børn tilbage

LÆS OGSÅ: 'Børns største udfordring i dag er deres mødre'

LÆS OGSÅ: Onkel Reje: Gak ud, dit barn har brug for det!