Sengetid i skoleferien
SPONSORERET indhold

Sommerens sengetid: Hvor længe må dit barn være oppe?

Dansk sommer er rig på lange, lyse aftener. Men kan du uden videre lade sengetid følge solnedgang, når det nu er ferie, eller hvad kan dit barn holde til?

Af:: Rikke Folm Berg Foto: Nimastock
09. jun. 2015 | Børn | Vores Børn

I græsset flyder kroketkøller, vandpistoler og bolde. Badedragter og håndklæder hænger side om side på tørresnoren, og på havebordet står tallerkener med rester af let forkullede grillpølser og kartoffelsalat.

 Oprydningen får lov at vente. Det er dejligt bare at blive siddende og sludre. Børnene leger stadig i haven, selv om duggen er faldet og tusmørket begyndt at sænke sig.

LÆS OGSÅ: Stop natteroderiet

Det kan synes forjættende at blive oppe til sent i de lyse aftner. Og både du og dit barn føler jer sikkert mindre trætte, end I plejer, selv om klokken nærmer sig 20, 21, 22 … 23… ?

Hvis din bulderbasse kommer i underskud af søvn, får du et træt og irritabelt barn. Og så opstår der ofte flere konflikter over småting – både med dig og far og med søskende og legekammerater.

Det kræver nemlig overskud at finde løsninger og kompromisser. Desuden er børn, der ikke får nok søvn, mere udsatte for sygdom. Især børn under fem år er meget afhængige af deres søvn til at opbygge deres endnu ikke færdige immunforsvar.

Kig på dit barn

Men hvad er egentlig det bedste for dit barn? Er det at holde fast i sengetiderne? Eller kan du lade ungerne gå i seng med solen?

Ifølge både søvnekspert Søren Berg og ledende sundhedsplejerske Else Guldager kommer det an på, hvor gammel junior er.

– Hvis dit barn er mellem seks og otte år, kan det godt holde til at få sine sengetider forrykket, mens et barn på mellem nul og fem år har bedst af at passe sengetiden – uanset om det er hverdag, weekend eller ferie, fastslår Søren Berg.

Der er forskel på børn. Derfor kan nogle små børn holde til mere end deres jævnaldrende, mens nogle større børn kan holde til mindre.

Det vigtigste pejlemærke er derfor, om dit barn er udhvilet, når det vågner om morgenen. Hvis barnet er udhvilet, vågner det frisk og glad; i modsat fald vågner det irritabel, sur og genstridig. Du kan prøve dig frem, men du skal være klar over, at når du eksperimenteret med dit barns søvn, risikerer du at lave rod i den.

Hvis du vil gøre forsøget med senere sengetider hen over sommeren, så nøjes med at skubbe sengetiden et kvarter frem om ugen. Men overvej, om det er umagen værd. Går det nemt med at sove, eller er der bøvl? Husk, at selv større børns søvn kan blive forstyrret.

LÆS OGSÅ: Lær dit store barn at sove

Sove længe

Hvis dit barn er seks år eller mere, er det o.k. at få forskudt søvnrytmen i ferien. Det vil sige at komme senere i seng og så i stedet sove længere om morgenen.

– Selvfølgelig skal du ikke lade dit store barn være oppe til klokken to om natten, men måske til det bliver mørkt, foreslår Søren Berg.

For dit seks-otte-årige barn betyder det ikke så meget, om sengetiden bliver klokken ti i stedet for klokken halv otte. Det betyder også mindre, om der er variationer fra dag til dag.

– Børn i skolealderen er ret stabile i forhold til, hvor længe de sover. Hvis dit barn går senere i seng, sover det blot længere om morgenen. Søvnen bliver ikke sådan lige slået i stykker, forklarer Søren Berg.

LÆS OGSÅ: For lidt søvn gør børn dumme

Dit skolebarn forstår desuden godt, når du forklarer, at i dag må du være oppe til sent, fordi mormor er her. Eller at selv om det er lyst, så er det sengetid.

Hvis din bulderbasse kommer i underskud af søvn, får du et træt og irritabelt barn. Og så opstår der ofte flere konflikter over småting – både med dig og far og med søskende og legekammerater.

Det kræver nemlig overskud at finde løsninger og kompromisser. Desuden er børn, der ikke får nok søvn, mere udsatte for sygdom. Især børn under fem år er meget afhængige af deres søvn til at opbygge deres endnu ikke færdige immunforsvar.

Mørke gardiner kan hjælpe

– Du kan, modsat med et lille barn, få dit store barn til at indstille sig på sengetiden med forklaringer og argumenter, siger Else Guldager og forklarer, at jo mindre barnet er, jo mere styret er det af biologi, og jo større det er, jo mere er det styret af intellekt. For skolebarnet er det vigtigste, at det totale søvnbehov bliver dækket.

– Hvis dit barn har svært ved at sove længe om morgenen, selv om det er kommet sent i seng, kan det være lyset, der driller. Her kan mørke gardiner være en hjælp, råder Else Guldager.

Husk altid at sørge for, at du en uge inden skoleferien slutter, begynder at flytte barnets rytme tilbage til sædvanlig sengetid – lidt efter lidt. Ellers kommer banditten alt for træt i skole, når hverdagen begynder igen.

LÆS OGSÅ: Stil krav til dit barn!

Sårbar søvnrytme

En lille vuggestuetumling eller børnehaverod får derimod nemt kludder i søvnrytmen.– Der skal ikke så meget til, før dit barn får svært ved at falde i søvn eller begynder at vågne en masse gange om natten, forklarer Søren Berg.Barnets søvn er endnu meget påvirkelig, i forhold til hvad tid, hvor og hvordan den lille bliver puttet. Ligesom voldsomme oplevelser, tænder, drømme, rummets temperatur og udviklingsspring let forstyrrer og forkorter søvnen.– Derfor har dit barn bedst af ro, regelmæssighed og rytme, uanset om det er sommer eller vinter, lyst eller mørkt, hverdag eller ferie, fastslår Søren Berg.LÆS OGSÅ: Vi anbefaler: Bøger til højtlæsningNår det er sådan, skyldes det, ifølge Else Guldager, at dit barnet er styret af vaner og rutiner frem for intellekt og fornuft.– Barnet bliver hjulpet af, at du lader tingene gentage sig: Først mad, så bad, dernæst en sang og så sove. Med genkendeligheden indstiller du dit barn på søvnen. Ikke kun mentalt, men også kropsligt, forklarer hun.

Tag ansvar for søvnen

Hvis du rykker på juniors sengetid, kommer du derfor også let til at stå med en masse bøvl, når det er tid til at sige godnat. Hvis dit barn gang på gang hen over sommeren har fået lov at lege til sent eller putte i et tæppe i havestolen i stedet for at komme i seng, ryger forudsigeligheden.– Du risikerer ikke blot at give barnet en mere forstyrret nattesøvn, hvis du forrykker sengetiden, men også at du kan få ualmindeligt svært ved at overbevise ham eller hende om, at nu er det godnattid, siger Søren Berg.Dit barn kan ikke finde ud af at sige ‘jeg er træt, nu vil jeg i seng’. Det bliver blot mere og mere utilpas, gnider øjne, gaber, bliver overtræt og urolig. Derfor er det vigtigt, at du styrer og tager ansvar for den lille røvers søvn – også selv om han drøner rundt i haven og virker, som om han kan blive ved længe endnu.

Mindre trætte

Du kan dog meget vel opleve, at dit barn får sværere ved at falde i søvn om sommeren. De fleste af os er nemlig mindre søvnige, når det er længe lyst.– Det skyldes, at vores produktion af det såkaldte søvnhormon, melatonin, er styret af lys, forklarer Søren Berg og fortsætter:– Når solen skinner, får vi lys i øjet, og det får øjet til at sende impulser til hjernen om, at det er dag. Det får hjernen, eller mere nøjagtigt hypofysen, til at udsondre mindre søvnhormon.Vi føler os derfor ikke lige så trætte i sommerens lyse aftentimer som i vinterens buldremørke. Om sommeren kan vi desuden klare os med mindre søvn end om vinteren, for vi får også mere energi af lys.LÆS OGSÅ: Test: Hvilken forældretype er du?Til gengæld er sommeren også en tid med mere udeliv og fysisk aktivitet, hvilket udmatter dit barn. Derfor er det vigtigt at holde døgnrytmen, hvor man sover om natten og er vågen om dagen.

Skær hellere ned på middagsluren

– Det er menneskets natur at sove om natten. Så dit barn skal tidligt lære at sove om natten og blive ved med det. Hvis du vender døgnet delvist eller helt, kan barnet få svært ved at vende tilbage, og så bliver søvnen dårlig, forklarer Søren Berg.Derfor er det bedre at afkorte middagsluren, hvis dit barn stadig får sådan én. At lade middagsluren gøre det ud for nattesøvn er ikke vejen frem, hvilket understreges af, at man i dag råder til at lade børn sove middagslur, uden at gardinerne er trukket for – for at luren ikke bliver for lang, og for at hjælpe barnet til at holde døgnrytmen med nat og dag, forklarer Else Guldager.

Brug mørke gardiner

Den lille krudtugle vil muligvis ikke opfatte det som tid til at gå i seng og sove, når solen stadig skinner udenfor. Hvis det falder dit barn svært at overgive sig til søvnen, kan du hjælpe ved at sørge for mørke i værelset, for eksempel med mørke gardiner i værelset derhjemme eller – hvis I er ude at rejse – et lagen for vinduet.

Det er ikke at snyde dit barn at holde det lyst om da dagen og mørkt om aftenen, påpeger Else Guldager, for dagssøvnen skal være mindre lang og dyb end nattesøvnen. Når alt det er sagt, er det også okay at lade dit barn blive længere oppe en enkelt aften i ny og næ.

LÆS OGSÅ: Gode putteritualer til dit store barn

– Så kan det tabte undtagelsesvis indhentes på middagsluren, siger Søren Berg, og fortsætter:

– Men det skal være en undtagelse; fordi der var gæster, I var ude, det var Skt. Hans aften eller andet særligt.