Islagkage med solbær. Kagen er lyselilla, og der er strøet solbærpulver på toppen som pynt. Der står et skåret stykke på en hvid tallerken, og på et kagefad står islagkagen.

Islagkage med solbær

Festlig islagkage med den gode klassiske kombination af solbær og chokolade.

ALT for damerne logo

1 islagkage

Personer:8 personer

Total:4 timer og 45 minutter

Arbejdstid:1 time og 15 minutter

Ingredienser til kagebunde

  • 2 æg
  • 100 g sukker
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 50 g hvedemel
  • 1 ½ spsk kakao
  • 1 tsk bagepulver
  • 1 tsk smør til formen

Ingredienser til vaniljecreme

  • 2 ½ dl sødmælk
  • korn fra ½ stang vanilje
  • 50 g sukker
  • 3 æggeblommer

Desuden:

  • 150 g solbær
  • 100 g sukker
  • 3 dl piskefløde
  • solbærpulver eller kakao til pynt

Fremgangsmåde: Kagebunde

  1. Pisk æg, sukker og vaniljesukker lyst og skummende med en elpisker. 
  2. Sigt hvedemel, kakao og bagepulver i, og vend det forsigtigt sammen uden at slå luften ud af æggene. 
  3. Kom bagepapir i bunden af en springform (diam. 20 cm), og smør den med smør. 
  4. Kom dejen i, og bag kagen i ca. 15 minutter. 
  5. Lad den køle af, og tag den ud af springformen. 
  6. Brug en brødkniv til at dele kagen i to bunde.

Fremgangsmåde: Vaniljecreme

  1. Kom sødmælk i en gryde sammen med den udskrabede vaniljestang. 
  2. Varm mælken op til lige før kogepunktet.
  3. Pisk imens kornene fra vaniljen, sukker og æggeblommer sammen i en skål. 
  4. Hæld den varme mælk i æggeblandingen, mens der der røres rundt. Hæld det hele tilbage i gryden, og varm forsigtigt op, til blandingen begynder at tykne en smule – bare så den sætter sig i et tyndt lag på bagsiden af en grydeske. 
  5. Sluk for varmen, og hæld cremen gennem en sigte. 
  6. Lad den køle helt af.

Sådan samles kagen

  1. Kog solbær op sammen med 100 g sukker. Lad det simre i 10 minutter, og lad det herefter køle helt af. 
  2. Rør vaniljecreme sammen med piskefløde og de kogte, afkølede solbær, og kom det i en ismaskine. Frys det til softicekonsistens.
  3. Kom den nederste kagebund i bunden af samme springform, som du bagte kagen i (nu rengjort). Kom isen i softicekonsistens oven på, og glat overfladen med en spatel, så den er nogenlunde jævn. 
  4. Læg den øverste kagebund på toppen, og tryk den let ned. Kom kagen i fryseren, og frys den færdig i mindst 3 timer.
  5. Kagen tages ud af fryser og sættes i køleskab i 20-30 minutter, inden den skal serveres. 
  6. Du kan drysse toppen af kagen med solbærpulver eller kakao gennem en sigte inden servering.

Tip!

Du kan sagtens bage kagebunden dagen i forvejen.