Søvn styrker dit barns helbred
SPONSORERET indhold

Søvn styrker dit barns helbred

Det er vigtigt, at dit barn sover godt og får nok sammenhængende søvn om natten. Det er nemlig under søvnen, at kroppen vokser og holder sig rask, og at dit barn udvikler sit intellekt.

Af: Rikke Dinnetz, Vores Børn Junior, oktober/november 2010
01. nov. 2010 | Børn | Vores Børn

Børn bliver både kloge og stærke af at sove. Og mere syge og ukoncentrerede, når de får for lidt søvn. Sådan lyder meldingen fra overlæge og søvnekspert Søren Berg fra Scansleep. “Der er alt for lidt fokus på, hvor vigtig en god og lang nattesøvn er for børns udvikling,” siger han.

Når dit barn sover sødt, udvikler han sig enormt meget, og hans krop genopbygger alle de celler, der er gået i stykker i løbet af dagen. “Der udspiller sig en lang række hormonelle processer, som sikrer, at dit barn fungerer godt fysisk. Produktionen af væksthormoner topper under søvnen, så det er, når dit barn sover, at det vokser mest,” siger Søren Berg.

LÆS OGSÅ: Stop natteroderiet

Dit barns immunforsvar bliver desuden styrket om natten – især under den dybe søvn. Søvneksperten fortæller, at børn, der sover for lidt, lettere får infektioner, og at det på længere sigt kan betyde meget for barnets helbred.

Bliver klog af at drømme

Børn sover i bølger eller såkaldte søvncyklusser, der varer mellem tre og fem kvarter. I hver bølge går søvnen fra døs til dyb søvn og drømmesøvn, inden bølgen topper med en let opvågnen. Børn har både mere drømmesøvn og mere dyb søvn end voksne. Det skyldes ikke mindst alle de nye indtryk, de skal bearbejde.Mens det er under den dybe søvn, at dit barns immunforsvar og væksthormoner udvikler sig, er det under drømmesøvnen, at dit barn udvikler sit intellekt.“Børn bliver kloge af at drømme! Og det er vigtigt, at børn får nok sammenhængende søvn hver nat, så de får den andel drømmesøvn og dybe søvn, som de har brug for. Ellers går det ud over barnets indlæring og trivsel,” siger Søren Berg.

Frisk som en havørn?

Børn i børnehavealderen har brug for 11-12 timers søvn, mens skolebørn op til 12-års-alderen har brug for 10-11 timers sammenhængende nattesøvn.

Er du i tvivl om, hvorvidt dit barn får søvn nok, så læg mærke til, om dit barn er udhvilet om morgenen. Har du svært ved at vække dit pus, eller vågner dit barn selv og er frisk som en havørn?

“Børn skal ikke være trætte, når de vågner. De skal være friske og udhvilede. Er de ikke det, skal de tidligere i seng,” siger Søren Berg.

Han anbefaler også, at du lægger mærke til, om dit barn virker udhvilet i løbet af dagen. “Selvfølgelig er børn trætte efter en lang dag. Men er dit barn usædvanligt træt efter børnehave eller fritidshjem, så kig på søvnmønsteret, og spørg dig selv: Får han de timer, han skal have?”

Der er også andre signaler på søvnmangel. Det kan være, at dit barn bliver hyperaktivt. Men det er også et tegn, at barnet let kommer op at skændes med kammeraterne. Eller reagerer utidigt og irrationelt – for eksempel når du henter om eftermiddagen. Det kan ifølge Søren Berg alt sammen tyde på, at dit barn ikke får nok søvn.

“Vær opmærksom, hvis dit barn farer rundt, eller konstant er utidigt eller har svært ved at beskæftige sig selv. Det kan alt sammen handle om, at dit barn har brug for mere nattesøvn,” forklarer han.

LÆS OGSÅ: For lidt søvn gør børn dumme

Drop tv i sengen

At mange børn i dag sover for lidt og for dårligt, skyldes blandt andet den øgede tilgang til massemedier. Mange børn har fjernsyn, spil og computer på værelset og får bippende sms’er om aftenen, når de er gået til ro. “Det værste for søvnen er at ligge og falde i søvn til fjernsyn. Børnene tager det med ind i søvnen og sover dårligere,” siger Søren Berg. Ifølge søvneksperten er det derfor vigtigt, at vi som forældre siger nej til tv og spil i sengen. Men det er også vigtigt, at børnene ikke kommer for sent i seng.“Det ligger lidt i tiden, at vi forældre hellere vil være kammerater end forældre. Men det er vigtigtat tage forældrerollen på sig og putte børnene i ordentlig tid, så de får den hvile, deres krop og psyke har brug for,” råder Søren Berg. Han synes, at man som forælder bør lære sine børn selv at falde i søvn i sin seng.“Hemmeligheden bag en god nattesøvn – både for dig og dit barn – er at sige godnat til dit barn, når det er døsigt, ikke når det sover,” forklarer Søren Berg.LÆS OGSÅ: Sådan stiller du krav til dit barnDet kan være hårdt, og det kræver konsekvens fra forældrenes side. “Men hvis dit barn ikke falder i søvn selv om aftenen, vil han efterspørge dig, hver gang han vågner let i løbet af natten.” Er dit barn derimod vant til at falde i søvn selv, vil han selv falde i søvn igen i stedet for at vågne helt.

Gear ned om aftenen

En god nattesøvn starter med en rolig aften. Tryghed og faste ritualer er alfa omega. “Kodeordene om aftenen er ro og regelmæssighed. Skab et søvnritual, hvor I gearer ned og spiser sammen. Giv eventuelt også dit barn et dejligt varmt bad, og sørg for, at der er nærvær.Men far ikke rundt og aktivér barnet, det stimulerer ham til at være vågen. Og så sørg for at slukke for tv og spil i god tid, inden I går i seng, råder Søren Berg. Han anbefaler i øvrigt, at I finder frem til et fast sengetidspunkt, hvor I altid putter, frem for at vente, til dit barn er træt.“Og så skal I vide, at det er helt okay, at barnet ligger i sin seng en halv time og kigger og tænker.”

Væk ikke under mareridt

Det er normalt, at børn drømmer meget – især fra midten af natten og sidst på natten, hvor der er mest drømmesøvn. Hører du, at dit barn småklynker eller taler i søvne, så lad det være. Væk ikke dit barn.

“Men vågner dit barn selv og græder, fordi han drømte, at mor blev spist af en trold, så snak fornuftigt med ham. Trøst og sig: ‘Jeg sidder jo her, og jeg er ikke spor spist’,” råder Søren Berg. Børn kan også have et fænomen, der hedder ‘søvnskræk’, når de har den dybe søvn først på natten. Så vågner de, har åbne øjne og kan græde og være helt væk, men er ikke til at komme i kontakt med – og kan desuden ikke huske episoden dagen efter.

“Det kan virke meget voldsomt for forældrene. Men det er fuldstændigt ufarligt, og det er ikke noget, som barnet oplever eller kan huske næste morgen. Så væk ikke dit barn, men før ham stille og roligt tilbage til sengen,” fortæller søvnspecialisten.

Men husk hele tiden på, at søvn er godt for dit barns psyke og helbred. Så er det også nemmere at være konsekvent i forhold til sengetiderne.

LÆS OGSÅ: Drømme er barnets filter

LÆS OGSÅ: Febrilsk ved puttetid? Sådan får du dit barn til at sove

LÆS OGSÅ: 17 spørgsmål om livet stillet til en 5-årig