Kost
SPONSORERET indhold

Styr de sukkerglade bedster

I mange familier er bedsteforældrenes hjem det rene eldorado af slik og kager. Derfor kan det være en god idé at indkalde seniorerne til en snak om dit barns sundhed.

Af:: Eline Holm, Vores Børn, maj 2010
09. jun. 2010 | Børn | Vores Børn

Farmor og farfar skal passe, og det elsker din lille chokoladefrø – for ud over den uforbeholdne opmærksomhed fra bedsteforældrene er overnatningen lig med fri adgang til slikskål, hjemmebag og saftevand til at skylle det hele ned med.

Måske har du pippet om, at du ikke er vild med overfodringen, men det er ikke rigtig bidt på, og det virker nærmest, som om bedsterne ser det som deres ret at diske op med vingummibamser og kakaomælk.

Ifølge børnepsykolog Margrethe Brun Hansen er der flere årsager til, at mange småbørnsforældre kæmper med bedsternes hang til sødt. Dels handler det om, at den ældre generation ikke har hovedansvaret for børnebørnene.

Broccoli og fisk

“Bedsteforældrene har været igennem turen med at opdrage deres egne børn til at spise broccoli og fisk. Over for børnebørnene har de ikke samme forpligtelse, og de kan koncentrere sig om bare at være gode og rare. Mange forbinder desuden mad med kærlighed,” forklarer Margrethe Brun Hansen, som også minder om, at bedsteforældrene ikke har det samme overblik over dit barns kost, som du selv har.

LÆS OGSÅ: Sukker – se hvad det gør ved dit barns krop

Kommer dit barn på besøg hver 14. dag, synes farmor sikkert, at den lille skal have lidt ekstra forkælelse. Hvilken skade kan det gøre, når slikkeriet kun finder sted en gang imellem?

Hun glemmer dog, at der også er en mormor på den anden side, og at sukkermåsen måske endda er ‘skilsmissebarnebarn’, så der er tre-fire sæt bedster at blive forkælet hos. Når du lægger børnefødselsdage, besøg hos venner og meget andet oveni, begynder sukkeret at veje tungt på sundhedskontoen.

Den gode godte-snak

På trods af det overvejer du måske at vende det blinde øje til – du vil jo nødig skabe konflikt. Margrethe Brun Hansen opfordrer dig dog til at sætte dig ned med sukker- synderne og i ro og mag få vendt din bekymring, for går du rundt og brænder inde med din frustration, kan den pludselig komme ud på en uheldig måde. Hun garanterer, at du kan få en saglig snak, hvis du griber det rigtigt an.

“Det gælder om at se tingene fra bedsternes perspektiv. Gør du det, vil du opdage, at de ikke er ude på at fornærme dig, hver gang de giver dit barn en slikkepind. De elsker bare det lille barnebarn så meget, og de handler kun af et godt hjerte. Begynd derfor med for eksempel at sige ‘det er dejligt, at du vil Emil det så godt’,” opfordrer Margrethe Brun Hansen, som mener, at alle parter vil være åbne, når du vælger et positivt udgangspunkt for snakken.

Desuden kan det være en god idé at indlede godte-snakken med argumenter for, at dit barns ve og vel er vigtigt, og at I alle kan og skal tage del i at sikre, at han trives.

LÆS OGSÅ: Undgå sukkerfælden

“Vis, at det ikke er bedsteforældrene, men slikket, der er noget galt med. Når du forklarer, at dit barns sundhed ligger dig på sinde, og at du derfor godt kunne tænke dig at snakke om, hvem der giver ham bedsteforældrene være mere lydhøre, end hvis du anklager dem for at give ham for meget,” forklarer

Margrethe Brun Hansen, som oplever, at nogle bedsteforældre skal have en update på den nyeste forskning.

Dengang dine forældre og svigerforældre havde små børn, var der nemlig ikke den samme viden om sukker og den medfølgende risiko for overvægt og diabetes hos børn. Når du forklarer, hvilke konsekvenser slikkeriet kan få for den lille barnekrop, vil farmor ikke opfatte din sukkerskræk som nær så hysterisk.

Læs på næste side, hvorfor forbud ingen vegne fører …

Margrethe Brun Hansen fraråder dig at nedlægge totalforbud mod at fodre junior med slik, is og kager. Dit barn skal have lov at have noget særligt med bedsteforældrene, ligesom du sikkert selv kan huske en helt speciel slikskål hjemme hos mormor eller kan genkalde dig duften af farmors hjemmebag.

Appellér i stedet til din mor eller svigermor ved at sige, at du har brug for hjælp til at finde alternativer til de sukkerholdige varer.

“Det kan være, at farmor er rigtig god til opskrifter, og at det vil være en udfordring for hende at gå på nettet eller biblioteket og finde opskrifter på kager uden så meget sukker og fedt. Eller måske kender mormor en særlig type slik uden kunstige tilsætningsstoffer,” siger Margrethe Brun Hansen.

Tag en smutter med et smil

Selv om I har fået lagt nogle grundregler for sukkerindtaget, kan det smutte. Har Frederik nærmest lakridspiber stikkende ud mellem tænderne, når du henter ham hos mormor, så lad være med at udspørge ham og fare i flint med det samme.

Måske er sukkerreglementet en del af en større køreplan, du lægger for pasningen af dit afkom, og det kan være svært for bedsteforældrene at overholde det hele til punkt og prikke, når de samtidig så gerne vil have det hyggeligt med barnebarnet.

Margrethe Brun Hansen opfordrer dig til at bære over med små fejltrin. Er din grænse overtrådt, skal du selvfølgelig sige fra, men prøv i første omgang med humor i stedet for anklage.

LÆS OGSÅ: Hindbærmysli uden sukker

“Spørg med et glimt i øjet, om ikke I havde en aftale om, hvilket slik der var tilladt. Så får du det sagt, uden at bedstemor skal stå skoleret og føle sig kontrolleret. Det er der ingen, der bryder sig om.”

Gentager scenariet sig, er der ikke andet for end at tage snakken en gang mere. Mind bedste om, at hun også har et ansvar for at sikre dit barns sundhed, og at det er vigtigt, atalle de voksne i hans liv arbejder mod samme mål.