9 ting du faktisk gerne må som gravid
SPONSORERET indhold

9 ting du faktisk gerne må som gravid

Vi hører tit om alt det, vi ikke må under graviditeten, og indimellem føles det, som om der ingen er grænser for begrænsningerne. Men hvad må du egentlig gerne som gravid? En hel masse faktisk. Læs jordemoder Emilie Bergs svar her, og nyd din graviditet uden dårlig samvittighed.

Af: Mette Seimann Simensen Foto: Getty Images
18. aug. 2020 | Børn | Vores Børn

Du må gerne...

… Spise sushi

Det må du faktisk godt, selvom mange tror det modsatte. Den danske lovgivning kræver, at al den fisk, der bruges til at lave sushi, har været frosset ned i 24 timer for at undgå parasitter. Så hvis du vælger en god, respektabel sushirestaurant, kan du roligt nyde en omgang sushi, når du er gravid. Vær til gengæld varsom, hvis du er i udlandet, for ikke alle lande har samme restriktioner som i Danmark. Du kan også lave din sushi selv – men husk at fryse fisken først. 

… Ligge på maven

Du må ligge præcis, som du har lyst til under din graviditet, så længe det føles rart for dig. I den tidlige graviditet kan de fleste godt ligge på maven uden gener overhovedet, og det er helt okay. Det er ikke muligt at mase eller skade barnet.

Barnet er pakket trygt ind i fostervand og i livmoderen og ligger dermed godt beskyttet. Jo længere hen i graviditeten du kommer, jo større bliver maven, og derfor er det for de fleste ikke særlig rart at ligge på den. Men det er ikke farligt. Lyt til din krop og gør det, der føles naturligt for dig. Nogle foretrækker at ligge på ryggen, og det er også helt fint, så længe man selv synes, det er rart.

I takt med at graviditeten skrider frem, synes de fleste til gengæld, at det er mest komfortabelt at ligge på siden med puder imellem benene. Brug for eksempel en ammepude, hvis du allerede har anskaffet dig en sådan. Den kan snos og fylder mere end en almindelig pude.

Nogle gravide oplever, at de bliver kortvarigt dårlige med kvalme eller svimmelhed, når de ligger fladt på ryggen, og det skyldes, at den store blodåre, som løber gennem kroppen, bliver klemt, dette kaldes vena cava-syndrom. Det er ganske ufarligt i en kort periode, så vend dig rundt, hvis du bliver dårlig. Du vil får det ubehageligt længe før, din baby mærker noget.

Læs også: 76 facts du ikke kan undvære, mens du er gravid

… Dyrke motion

Du må rigtig gerne dyrke motion, når du er gravid. Det er faktisk kun godt for dit og barnets helbred, og Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du holder dig fysisk i gang hver eneste dag. Gravide har godt af at bevæge sig dagligt i minimum 30 minutter.

Måske foretrækker du at cykle til og fra arbejde, for det kan særligt i sidste del af graviditeten føles skønt at transportere en tung og træt krop i et roligt cykeltempo. Det kan være, du hellere vil på raske gåture i løbet af dagen eller inden sengetid.

Bonus: frisk luft er et godt værn mod kvalme! Svømning kan også være rart for en gravid krop, for du kan føle dig vægtløs og fri i vandet, selvom du har taget 20 kilo på og kun er få dage fra at føde. Tag en tur i dit lokale fitnesscenter, hvis du foretrækker det. Der findes også masser af muligheder for at gå på særlige hold for gravide, for eksempel yoga, pilates og gymnastik.

Her får du en fagligt dygtig underviser, der har styr på, hvad der er godt og skidt for din gravide krop. Hvis du var meget fysisk aktiv, før din baby bosatte sig i din bug, kan du sagtens fortsættes i samme stil og eventuelt tilpasse niveauet gennem graviditeten. Gør det ved at lytte til kroppens signaler, og stop helt eller hold en pause, hvis det gør ondt, eller hvis du får regelmæssige plukkeveer.

Husk ligeledes at træne bækkenbunden! Den er vigtig, men bliver tit glemt. Lav knibeøvelser hver eneste dag ved at knibe seks-otte sekunder, hold pause, gentag fem gange til at begynde med, og øg antallet derefter.

… Tage på

Det er faktisk meningen, at du skal veje mere, end du plejer. Medmindre du er overvægtig. Hvor meget, man hver især tager på i en graviditet, kan variere en del og spiller en rolle for fosterets udvikling. Du gror et lille menneske, og kroppen har brug for hjælp til at skabe et nyt væsen. Når du tager på, skyldes det blandt andet, at du nu bærer rundt på din babys vægt, en moderkage og en masse fostervand.

Desuden danner du mere fedtvæv, blod samt væske, og dine bryster bliver større og vejer dermed mere. Hvis du har et normalt BMI, så er den gængse vægstigning på omkring 11,5-16 kilo. Tjek eventuelt Sundhedsstyrelsens anbefalinger for vægtøgning i graviditeten.  

… Flyve

Du må flyve, hvorhen du vil, og så langt du ønsker gennem det meste af graviditeten. Tjek de individuelle flyselskaber for regler, for de kan godt variere. De fleste tillader flyrejser helt op til uge 36, men husk at få underskrevet de nødvendige dokumenter hos egen læge eller jordemoder inden afrejse, hvis du vil være sikker på at kunne komme med flyet.

Sørg for at drikke rigeligt med væske særligt på længere flyrejser, hold dig i bevægelse med jævne mellemrum, og brug eventuelt støttestrømper, så du undgår hævede ben og fødder. Som gravid har du også en ganske let øget risiko for at få blodpropper i benene.

… Drikke kaffe

Mange tror fejlagtigt, at man må droppe sit daglige koffeinfix i graviditeten, men det er er ikke nødvendigt. Du må godt drikke kaffe, men hvis du er vant til at hælde otte kopper indenbords, skal du tæmme din trang og begrænse dit daglige indtag.

Når du er gravid, udskiller kroppen koffein i langsommere tempo, end når du ikke er gravid, og fosteret kan ikke omsætte koffeinen. Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor et koffeinindtag på max 300 mg, som er svarende til omkring to-tre kopper kaffe om dagen. Du behøver altså ikke sige nej tak, når din søde kollega tager en cappuccino med fra kantinens kaffemaskine.

Drik den uden dårlig samvittighed. Husk på, at der også findes koffein i sort te, cola og energidrikke, hvis du (også) ynder at slukke tørsten med disse typer af væske. Dog er mængden af koffein væsentligt mindre end i kaffen.

Læs også: Klumme: Kære nybagte mor med skyldfølelse

… Dyrke al den sex, du vil

Seksualitet er en vigtig del af parforholdet – også mens du er gravid. Sex er godt for både krop og sjæl og skader ikke din baby. Nogle tror, at babyen kan blive ramt i hovedet under akten, men bare rolig – det sker ikke. Din lyst til sex kan imidlertid blive påvirket under graviditeten. Nogle oplever en faldende lyst, for kvalme, træthed og forstoppelse kan sætte bremsen i.

Andre oplever at få lyst meget hyppigere end tidligere. Det ene er ikke mere rigtig end det andet. Når maven bliver større og føles i vejen, så udforsk, og prøv nye stillinger. Nogle gravide oplever, at de kan blive en smule tørre i skeden under sex, og det skyldes, at slimhinderne i vagina påvirkes af hormoner. Prøv eventuelt med glidecreme.

… Gå i spa og sauna

Mange kvinder synes, det er skønt at tilbringe tid i spabad eller i en varm sauna. Det kan du sagtens, selvom du er gravid. Det er dog vigtigt, at du ikke bliver (for) overophedet. Drik rigeligt med væske før, under og efter. Pres ikke din krop til at blive for længe i det varme vand eller i saunaen. Lyt til kroppens signaler, og gå ud, når det begynder at blive ubehageligt, eller hvis du begynder at føle dig utilpas.

Der findes ingen officielle råd om spabad og saunabrug under graviditeten, men bakterier, som helt naturligt opstår fra de mange, der befinder sig i vandet, trives rigtig godt i de varme temperaturer, og nogle gravide kan opleve, at de er mere modtagelige for svamp og andre underlivsinfektioner. Det kan være lettere at tilrane sig i miljøer, hvor bakterieindholdet er højt, så hvis du bakser med svamp, kan du måske have mere gavn af at lave dit eget hjemmespa på badeværelset.

… Have rod i (par)følelserne 

Parforholdet bliver sat under en hård prøve gennem graviditeten. Sådan er det for de fleste. Hormoner raser derudad. Hele jeres livsverden er på vej til at ændre sig, og det kan for nogle par være svært og overvældende – også selvom det var noget, I måske havde planlagt og ønsket jer.

Det er vigtigt at huske at tale sammen om følelser og tanker i forhold til jer som par, om det at skulle være forældre, og åbne op for det, der kan være svært. I kan sagtens bruge jeres jordemoder som katalysator til at sætte gang i samtalerne, når I er til konsultation.  

Kilde: Emilie Berg, jordmoder på Hvidovre Hospital

Anbefalet til dig