Forældre og skærmtid
SPONSORERET indhold

Ny undersøgelse: Fire ud af ti forældre kigger på en skærm, når de er sammen med deres børn

4 ud af 10 småbørnsforældre lader sig opsluge af deres telefon eller tablet, mens de er sammen med deres børn. Det viser en ny undersøgelse fra Børns Vilkår. Og det går hårdt udover børnene, mener ekspert.

Af:: Amalie Louise Bernitt Foto: Getty Images
12. okt. 2021 | Børn | Vores Børn

Finder du din smartphone frem på legepladsen? Mens du putter dit barn? Eller ved middagsbordet, når familien er samlet over spaghetti cabonaraen?

Så er du ikke alene.

En ny undersøgelse fra Børns Vilkår viser nemlig, at fire ud af ti småbørnsforældre ofte eller sommetider er på digitale medier, mens deres børn er til stede og vågne.

Ofte tænker forældrene slet ikke over, at de griber telefonen, før de er godt begravet i Facebook, Instagram eller nyhederne. Ja, nogle gange ænser de måske ikke engang, at deres børn er i fuld færd med at fortælle dem noget, mens de har næsen i skærmen, fortæller Malene Angelo, psykolog i Børns Vilkår.

”Små børn bruger lyde, bevægelser og mimik til at give udtryk for forskellige behov, og hvis forældrene er fraværende, fordi de kigger på en skærm, kan det stå i vejen for, at de opfanger og reagerer på barnets signaler. Det kan skabe utryghed hos barnet,” siger hun i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd: Sådan styrker du dit barns selvværd

Det er især, når ungerne leger selv eller flader ud foran en skærm, at vi griber vores telefon eller tablet. Men de elektroniske tidsrøvere kommer også med på legepladsen og ind på børneværelset, når vi skal putte junior. 

Således svarer 44 procent af forældrene i undersøgelsen, at de har brugt skærmen under putning, mens 41 procent har brugt den på legepladsen og 29 procent har brugt den under fælles måltider.

Mens nogle børn reagerer ved at blive tavse eller gå i stå med det, de var i gang med, vil andre omvendt reagere med gråd eller klynken på din manglende opmærksomhed. Måske vil de endda skubbe telefonen ud af din hånd. Og så er det altså tid til at gå din skærmtid efter i sømmene, så det ikke går udover jeres relation, lyder det fra psykologen.

”Telefoner og digitale medier er designet til at fange og fastholde vores opmærksomhed. Vi anbefaler derfor, at man fx slår notifikationer fra og sætter telefonen på ”forstyr ikke” eller lydløs, når det er tid til at spise, lege eller lægge sit barn til at sove,” lyder det fra Malene Angelo.

En voksen sutteklud

Et hurtigt e-mailtjek, en besked fra fælleschatten med vennerne, som du bare MÅ besvare, og den sædvanlige rundtur på Facebook og Instagram, der egentlig ikke beriger dit liv med synderligt meget nyt.

Sociale medier og kontakt med venner og familie er ifølge undersøgelsen blandt de allerstørste tidsrøvere, når vi er på telefonen, mens vores små børn er til stede. Og selvom langt de fleste forældre godt kunne tænke sig at lægge skærmen væk, har afhængigheden alligevel et godt tag i os, lyder det fra flere forældre.

”Jeg synes det er svært at lade min mobil være, når jeg er sammen med mine børn. Min datter er 3 måneder, så hun bemærker det ikke, men min søn på 4 år siger nogle gange til mig: “mor, du hører jo ikke, hvad jeg siger til dig”, og DER går det op for mig, at han blev glemt, fordi jeg havde mere travlt med min mobil. Og så får jeg skyldfølelse - og så gør jeg det igen 10 min efter,” lyder det bl.a. fra en af deltagerne i Børns Vilkårs undersøgelse.

LÆS OGSÅ: Din baby forstår mere, end du tror

”Det er ren vane. Er den i nærheden, griber jeg automatisk ud efter den og kigger på den uden at tænke over det. Den skal ligge væk fra mig, og så kan jeg sagtens lade være med at pille ved den,” siger en anden, mens en tredje kalder den ”en voksen sutteklud”.

Og de er ikke alene. Også folketingspolitiker Ida Auken har måtte indføre klare regler, når det kommer til sit skærmforbrug. Det har hun tidligere fortalt til ALT.dk.

”Da min ældste søn var fem år, sagde han en dag til mig, at hvis mor kunne bestemme, ville hun leve i mobilens verden. Det rystede mig, at mit barn sagde sådan til mig, men det var jo det, han oplevede: at jeg hellere ville være sammen med mobiltelefonen end ham,” lød det dengang fra politikeren, der i dag har indført skærmtid for både børn og voksne.

En slags parantesfamilier

Lader du heller ikke telefonen være telefon og i stedet retter fokus mod junior og den kasse med LEGO, han er i gang med at tømme, skal du ikke slå dig selv alt for hårdt i hovedet. Det mener speciallæge i almen medicin Imran Rashid, som tidligere har udtalt til Vores Børn, at en stor del af problemet ikke handler om dig og mig og alle de andre forældre, men om det pres, samfundet lægger på os.

"Problemet er, at vi lever i et præstationssamfund, hvor vi alle sammen er ekstremt pressede og ikke har ret meget tid sammen. Vi bliver en slags parentesfamilier, hvor vi kun orker at sidde ved siden af hinanden bag en skærm, mens vi venter på den næste ydre forpligtelse, som vi skal opfylde,” lød det dengang fra Imran Rashid, der også er forfatter til bogen ’SLUK  – Kunsten at overleve i en digital verden’. 

”Men jeg vil gerne opfordre til, at du gør op med dig selv, om du vil leve et familieliv sammen med de vigtigste mennesker i dit liv – eller om det er ved at blive et liv, hvor I lever ved siden af hinanden bag hver jeres skærm," supplerede han.

LÆS OGSÅ: Læge og forfatter Imran Rashid: "De sociale medier giver os ensomme børn"

Du kan selvfølgelig være nødt til lige at få fikset en kommende lægetid, sendt en mail til chefen eller stemple ud fra pligterne et øjeblik. Men så er det vigtigt, at du stadig er opmærksom på dit barns reaktion - og måske endda forklarer ham eller hende, hvad du gør.

Det understreger Malene Angelo, der også opfordrer til, at du generelt prioriterer din tid, så fokus er på familiens mindste.

”Vi bruger telefonen til at klare mange opgaver og aftaler, og derfor kan det selvfølgelig være nødvendigt at kigge på sin skærm, mens man er sammen med sit barn – fx fordi togbilletten og indkøbssedlen ligger på telefonen. Vi kan dog se i undersøgelsen, at forældrene i høj grad også bruger skærmtiden til sociale medier, når de er sammen med deres børn, og her kan man med fordel spørge sig selv, om det er noget, der kan udskydes, til barnet sover,” siger hun.

Anbefalet til dig