Haveaffald ikke brænde

Godt nyt til ”dovne” haveejere: Derfor bør du IKKE fjerne dit haveaffald

Vidste du, at du kan gøre klimaet en tjeneste, hvis du håndterer dit haveaffald på en helt bestemt måde? Det understreger nye beregninger, men det kræver dog, at du gør… ingenting! Læs med her.

Efteråret er kendt som en smuk årstid med sine gyldne farver, mens bladene falder af træerne. Men det er også den tid på året, hvor mange haveejere med et suk kigger på løvfaldet og tænker, at det betyder arbejde med at samle det hele og skaffe det af vejen.

Nu er der dog godt nyt til den klimabevidste haveejer, som ønsker sig lidt mindre havearbejde.

Hvert år kører vi danskere omkring en million tons haveaffald væk fra vores haver. Men der er store CO2-besparelser at hente, hvis vi i stedet lod det blive liggende for at blive nedbrudt i haverne, viser beregninger fra Københavns Universitet.

”Hvis alle gik all-in og lærte at håndtere fx grene og kvas i egen have, kunne vi ifølge mine beregninger lagre godt 600.000 ton CO2 om året,” fortæller Per Gundersen, professor i skovøkologi på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, til Københavns Universitets hjemmeside.

Der findes kommunale ordninger, hvor dit haveaffald bliver brændt eller komposteret dér, men her fremhæver Per Gundersen, at CO2’en i de situationer meget hurtigt ryger tilbage til atmosfæren.

”Beholder man affaldet i haven, sker nedbrydningen væsentligt langsommere. Man opbygger dermed et større og større lager af CO2 i haven i form af kvas, døde stammer og blade, der er under nedbrydning,” siger han og understreger, at det er at foretrække.

Skal bladene samles i en bunke?

Hvis du hører til blandt dem, som ikke synes, at det er kønt at kigge ud på blade på din græsplæne, råder KU-professoren til, at du fejer dem ind i bede, hvor man dyrker grøntsager, eller steder, hvor man gerne vil undgå ukrudt.

”Blæsten har det jo også med at føre bladene rundt i haven, men sjovt nok så bliver de ofte liggende i netop bede eller buskadser, hvor der ikke er så meget vind, og det er kun godt,” siger Per Gundersen.

Og det er ikke den eneste gode ting ved at lade haveaffaldet blive liggende.

”Bladene er med til at give liv i haven, fordi de fodrer et helt økosystem af nedbrydere. Lige fra svampe, bakterier og små usynlige jorddyr til regnorme og bænkebidere, som hjælper med at nedbryde og omsætte organisk materiale, så næring bliver frigivet i jorden. Nedbryderne fungerer dernæst som vigtig føde for større dyr som pindsvin og fugle,” forklarer Per Gundersen.

Fakta om haveaffald og CO2

  • I 2019 smed danskerne 983.000 tons haveaffald ud viser tal fra Miljøministeriet. Tallene inkluderer også haveaffald fra erhverv og parker.
  • Hvis vi beholdt vores haveaffald i haverne og trak den mængde haveaffald fra, som vi bruger til bioenergi, kunne vi opfylde omkring en 1/2 procent af vores 70 procents reduktionsmål for 2030.
  • Når du brænder haveaffald forurener røgen luften med skadelige partikler. På borger.dk kan du læse om regler vedrørende Privat afbrænding.

Kilde: Københavns Universitet og Borger.dk