Heidi Valentin passer køkkenhaven på Gråsten Slot

Foto: Henrik Bjerregrav Heidi Valentin hjælper med at passe Den Kongelige Køkkenhave ved Gråsten Slot, som blev indviet i 2020. Førhen eksisterede den kun i en meget mindre skala.

Mød kvinden, der passer dronning Margrethes køkkenhave

Den Kongelige Køkkenhave ved Gråsten Slot har ikke kun betydning for dronning Margrethe og hendes familie. For 52-årige Heidi Valentin er haven det sted, som får hende hjemmefra og parkerer tankerne i hendes hoved.

Det skarpe blad på hakkejernet får den ene grønne ukrudtstop efter den anden til at falde omkuld på jorden. Føreren af hakkejernet, Heidi Valentin, arbejder hurtigt og effektivt med at få de uvelkomne grønne spirer ud af bedene i Den Kongelige Køkkenhave ved Gråsten Slot.

"Det skal jo se pænt ud," siger Heidi og gør klar til at hente en rive, så ukrudtet kan blive samlet sammen og fjernet. Hun er en af de 35 medarbejdere, som hjælper med at gøre Den Kongelige Køkkenhave til et lækkert sted med grøntsager på snorlige rækker til kongefamilien.

LÆS OGSÅ: Hjemmebygget legehus: Vi startede med 2 kølemontrelåger

Gråsten Slot

"Det er da lidt sejt at arbejde for dronningen," siger Heidi og pointerer med et smil, at hun ikke vil betegne sig selv som "royalist". Det er hendes veninde derimod i højeste grad, og hun fik sig en stor oplevelse for nylig.

"Jeg tog min veninde med herned for at se, hvor jeg arbejder. Og da vi kørte ind på stedet, passerede vi dronning Margrethe, som kom kørende i en golfvogn. Min veninde var helt oppe at køre og talte ikke om andet i 14 dage," siger Heidi og ler.

Samværet med andre medarbejdere og gartnerne betyder meget for Heidi. Her holder hun en pause sammen med gartner Jens Hansen.
Samværet med andre medarbejdere og gartnerne betyder meget for Heidi. Her holder hun en pause sammen med gartner Jens Hansen.

Svære forandringer

Den Kongelige Køkkenhave blev anlagt i 2020, men planlægningen har været undervejs i flere år. Heidi husker, at hun ikke var vildt begejstret, da hun fik at vide, at hun og de andre medarbejdere fra Væksthuset i Sønderborg skulle flytte arbejdssted fra haven ved Augustenborg Slot til den nye køkkenhave i Gråsten.

"Jeg har det ikke godt med forandringer. De er svære for mig. Men jeg fik heldigvis god tid til at vænne mig til tanken," fortæller Heidi, som er førtidspensionist på grund af tre psykiske diagnoser, og fordi hun er tidligere misbruger.

Ligesom de andre borgere i køkkenhaven er hun tilknyttet Væksthuset i Sønderborg og arbejder i det omfang, hun kan. For Heidi er det tre formiddage om ugen. Og det betyder meget for hende at komme hjemmefra.

Kål, kartofler, jordbær, krydderurter og alt det andet, de dyrker i haven, ender på de kongeliges tallerkener.
Kål, kartofler, jordbær, krydderurter og alt det andet, de dyrker i haven, ender på de kongeliges tallerkener.

"Det hjælper på mit humør at komme ud og få noget socialt med andre mennesker. Kom jeg ikke her, var jeg nok blevet eneboer med alt for meget tid til at tænke mig selv i stykker. Men det sker ikke her, fordi jeg bliver abstraheret," siger hun, mens vi går rundt på stierne mellem bedene. Hun peger rundt og fortæller, hvad der kommer op af bedene: Kål, kartofler, jordbær, krydderurter og en masse andet lækkert, som ender på de kongeliges tallerkener.

Heidi stopper et sted og brækker en grøn stængel af. Det er asparges. Hun sætter tænderne i den og giver sin vurdering:

"Den er god, men de var bedre, da de var helt nye tidligere på sæsonen," konstaterer hun.

Heidis opgaver er at luge, slå græs og i det hele taget at holde stier og bede flotte.
Heidis opgaver er at luge, slå græs og i det hele taget at holde stier og bede flotte.

LÆS OGSÅ: Louise har indrettet flere små kroge på terrassen, der går hele vejen rundt om huset

Fine kommentarer

Den Kongelige Køkkenhave tiltrækker et stort publikum. Denne dag skinner solen fra en skyfri himmel, og mange turister har taget turen. Flere steder stopper de op og anerkender Heidis og hendes kollegers arbejde.

"Vi får mange fine kommentarer. Folk siger: "Hvor er det flot!" Det er dejligt, for så giver det virkelig mening, hvad vi laver," siger Heidi, som tydeligt husker de første dage efter åbningen i 2020.

"Her var sort af mennesker. Det var lidt overvældende, efter vi havde gået alene og gjort klar. Men det er dejligt at kunne sige, at det her har vi gjort sammen, og at folk anerkender det," siger Heidi, som kører til Augustenborg, når arbejdsdagen er slut. Her bor hun alene, efter hendes 19-årige søn er flyttet hjemmefra.

"Jeg er godt træt, når jeg er færdig herude. Men det er bare en dejlig følelse," siger Heidi, inden hun griber hakkejernet igen og giver den endnu en skalle.

Gråsten Slot Køkkenhave

Besøg Gråsten Slot og haverne

Gråsten Slot Dronning Margrethe.jpg
Foto: Christian Augustin/Getty Images

Hvis du lægger vejen forbi Gråsten Slot og Den Kongelige Køkkenhave, må du ikke snyde dig selv for at gå en tur i prydhaven ved Gråsten Slot.

Haven byder på et væld af blomster og en sø, som alt det smukke spejler sig i.

Haven er uløseligt forbundet med dronning Ingrid, som fik slottet i bryllupsgave, da hun blev gift med Frederik 9.

Frem til sin død satte dronning Ingrid nye standarder for moderne, kongelig havekunst.

Det betyder, at gæsterne i dag kan nyde dronningens rosenbede, æblelunden og den gamle eg, hvorunder H. C. Andersen skrev Den lille pige med svovlstikkerne.

Læs mere om haven på Kongeligeslotte.dk.

Se, hvad vi ellers skriver om: Dronning Margrethe og Have