Indretning
SPONSORERET indhold

I Michael og Thomas’ lejlighed er hvid maling forbudt

Michael Rydal Ravn sværger til farver på væggene, fordi det hygger. Og nye møbler er absolut sidste udvej, for historie og patina er da meget sjovere. Hans og Thomas’ inspirerende hjem er i det hele taget fyldt med unikke fund og geniale gør det selv-løsninger.

Af: Mette Kirstine Brinch Foto: Tia Borgsmidt
06. mar. 2016 | Bolig | BoligLiv

Interessen for indretning havde altid været der. Og dengang Michael skulle vælge uddannelse, overvejede han da også at læse til arkitekt eller møbelsnedker. Men det endte med en uddannelse som journalist, og interessen for indretning blev plejet gennem boligblade, der blev slugt fra ende til anden.

– Jeg læste mig til, hvordan man skulle købe røde puder dette efterår og skifte dem ud med pastelfarvede næste efterår. Men jeg blev efterhånden træt af hele denne her smid udkultur og af at bo med farvekoordinerede ting i sæt. Til sidst tog jeg en beslutning om ikke at købe nyt længere og kun bo med brugte eller hjemmelavede ting, fortæller Michael. Interessen for at finde unikt interiør og gamle møbler i god kvalitet tog om sig, og Michael begyndte at drømme om at åbne sin egen butik.

– Jeg syntes, at der manglede en vintagebutik med anderledes ting. Der findes tusindvis af gamle smukke ting, som kan gøre underværker for et upersonligt hjem. Danskerne bor meget ens og kedeligt, og det blev jeg altså nødt til at lave om på, ler han. Michael gik på deltid på sit job som tv-journalist og startede butikken Old med håndplukkede vintagemøbler, lamper og ting.

Ridser og smuk glød

Når Michael indretter, satser han på hyggen og originaliteten. Der må gerne være mange farver og forskellige typer lamper og møbler. Og naturligvis loppefund.

– Man får noget foræret med vintagefund, som man aldrig gør med nye møbler: en historie, en patina – og som oftest: en billigere pris, fortæller Michael. Hans egne bedste fund er et par Egon Eiermann-stole fra 60’erne i en træsort, der ikke bruges mere. Stolen er sat i produktion igen, men koster mere som ny.

– Så er det da sjovere med en enkelt ridse og smuk glød på en stol, der er 50 år gammel, frem for en helt ny. Og tænk sig, hvad de har oplevet! Jeg kan forestille mig, at de har været brugt som alt fra kantinestol i en gammel tysk fabrik, til et fancy Berliner-hjem i 70’erne, siger Michael.

Hvid maling forbudt

I Michael og Thomas’ hjem finder du ingen hvide vægge, for Michael er inspireret af amerikanske hjem, hvor man ofte maler væggene i en farve.

– I Skandinavien elsker man hvide vægge, da nogle har besluttet sig for, at ens ting kun kommer til udtryk med en hvid baggrund. Jeg synes tværtimod, at malede vægge og møbler kan gå op i en højere enhed, og at farver giver et hjem stil og personlighed, fortæller Michael, som har malet grønt i køkkenet, blåt i stuen og gråt i entreen og soveværelset. Tre farver, som supplerer hinanden godt.

– Da jeg flyttede ind hos Thomas for to år siden, var her ingen farver. Så kom jeg og endevendte det hele, og nu er der ikke så meget som en lille bar hvid plet. Heldigvis synes Thomas, at her er blevet rigtig hyggeligt, fortæller Michael, der ikke synes, at man skal være bange for at prøve noget af i hjemmet. Det værste, der kan ske, er, at man må lave det om eller sælge det videre.

Den blå farve i stuen og den grønne i køkkenet klæder hinanden godt og markerer hver sit rum. Michael er ikke vild med færdigkøbte skabe eller reoler, så han fandt på at bygge en stor reol i krydsfiner, der  strækker sig fra det ene rum til det andet og ender som en bænk.
I stuen står en patineret lædersofa som en flot kontrast til den blå væg. Den smukke væglampe er en Sciolari lampe, mens gulvlampen er en gammel Hanau lampe, som Michael har fundet på et loppemarked i Tyskland. Til højre anes det bedste fund, en gammel Egon Eiermann-stol.

Idé
Michael brugte resterne af en reol til at lave hylderne, som han både bruger til udstilling af sine fund og som bogreol.

Michael har lavet bordet af gamle sildebensparketgulve og sælger lignende i sin forretning. Pagholz-stolene og lampen er fra Tyskland. Bænken er hjemmebygget. På væggen hænger et litografi af Christian Lemmerz og vægkunst af kobber og stål fra et loppemarked i Tyskland.
Michaels butik Old er fyldt med alle de skønne fund, han ikke selv har plads til derhjemme. Find butikken på Nørre Farimagsgade 53, kld. i København K.
Michael går ikke op i, hvem der har tegnet møblerne, bare de er specielle og i god kvalitet som lænestolen, der bare var helt rigtig i farven og rar at sidde i. Vintage færgeplakaten er fra Helsingør ligesom Thomas. Den flotte bordlampe er en gammel Louis Kalff-lampe.
Køkkenet er lille, så Michael har sat hylder op til kopper og skåle. De gamle Midgard lamper giver køkkenet et råt præg. Michael har skiftet grebene ud med læderhåndtag lavet af bælteremme for et maskulint look i det enkle køkken.
Pladsen er godt udnyttet i den smalle entre. Michael er fuld af gode ideer og har selv fundet på opbevaringsløsningen til sko.
Et af Michaels mange cool fund er Marcel Breuer bordet, som er blevet til en god lille skrivebordsplads i stuen.
I soveværelset står et gammelt industriskab, som Michael fandt i Malmø. Det tog ham og en fragtmand en time at slæbe det op i lejligheden. Så Michael har svoret, at skabet bliver stående, når han engang flytter herfra!

SNUP IDEERNE...fra Michael og Thomas' kreativt indrettede lejlighed:

Kasse til opbevaring
Oppe under loftet i det lille køkken er en gammel trækasse hængt op med rød murersnor. En praktisk løsning på opbevaring – og samtidig ser det bare supersejt ud!

Smarte ryghynder
Michael har selv lavet ryghynderne på væggen af gult stof og taskeremme af læder. Han valgte gul, fordi farven giver en flot kontrast til den blågrønne væg.

Hylder af gamle fyrretræsplanker
Michael fandt nogle 100 år gamle fyrretræsplanker hos Genbyg og så straks, at de ville være perfekte som køkkenhylder. De hænger på standard hyldeknægte, der tidligere bar nogle glashylder.

Reoler om døren
I soveværelset er der sat reolkasser på væggen rundt om døren som praktisk opbevaring til tøj. Lignende reoler fås f.eks. i Trævarefabrikernes Udsalg.

Plads til flere sko
Michael sværger til specialbyggede løsninger, især når pladsen er trang. Således blev to stykker krydsfiner og noget tyk grøn elastik beregnet til en trailer tryllet om til en cool opbevaringsplads til hele 35 par sko.

Anbefalet til dig