Klemens Kro Linette og Rasmus
SPONSORERET indhold

Linette og Rasmus genoprejste forfalden kro: Den skal igen være et samlingssted

Da Linette voksede op, havde hendes bedsteforældre Klemens Kro, og Linette har gode barndomsminder fra stedet. Det var derfor svært for hende at se, at kroen var gået i forfald. Men så tog hun og hendes mand en vild beslutning.

Af: Lise Petersen Foto: Sara Skytte
01. apr. 2022 | Bolig | Hjemmet

Her ser I den gamle festsal, gennem årene har her været holdt mange fødselsdage, bryllupper og kroballer med livemusik og meget mere. Ved istandsættelsen har vi forsøgt at bevare det gamle udtryk. Her har vi de gamle krostuer, hvor vi har spartlet og malet væggene og skiftet vinduerne, og oppe på førstesalen er vi ved at bygge værelser til overnatning.

Vi er på rundvisning i Klemens Kro i Klemensker på Bornholm. Det er en landevejskro med en historie, der går 450 år tilbage i tiden. De nuværende ejere hedder Linette og Rasmus Lintrup og overtog kroen den 1. januar 2021. Pt udlejer de selskabslokaler, ligesom de holder arrangementer, hvor folk bydes indenfor.

– Vi vil gerne gøre kroen til det samlingssted, den var i tidligere tider, fortæller 36-årige Linette og 33-årige Rasmus.

De er begge bornholmere, men hvor Ramus dårligt havde hørt om Klemens Kro, har Linette tidlige minder derfra. Da hun var seks år, købte hendes mormor og morfar kroen og drev den med både selskabslokaler og restauration.

Da Linette som seksårig møvede sig ind på billedet, da hendes mormor og morfar holdt åbningsreception på Klemensker Kro, havde  hun ikke forestillet sig, at hun 30 år senere ville blive ejer af kroen.
Da Linette som seksårig møvede sig ind på billedet, da hendes mormor og morfar holdt åbningsreception på Klemensker Kro, havde hun ikke forestillet sig, at hun 30 år senere ville blive ejer af kroen.

– Min mor hjalp til i køkkenet, så jeg var her næsten dagligt og legede med min moster, der er jævnaldrende med mig, siger Linette og forklarer, at bedsteforældrene efter seks år ville videre til noget andet og solgte kroen.

Men Linette glemte den ikke.

Selv da hun blev voksen, og hun og Rasmus var blevet forældre til Molly og Holger på nu otte og fire år holdt hun lidt øje med Klemens Kro, som nu stod ubrugt hen og var gået i forfald. De var begge glade for deres jobs som henholdsvis kontorassistent og selvstændig tømrer. Det var derfor bare for sjov, at Linette sammen med en kollega stoppede op og kiggede ind ad vinduerne, da de en efterårsdag i 2020 kørte forbi.

Kroejer? Aldrig

Om aftenen skrev kollegaen i en sms, at kroen var til salg.

– Det røg bare ud af mig, at jeg syntes, vi skulle tage hen og kigge på Klemens Kro, siger Linette.

– Hvilken kro? Jeg skulle ikke være kroejer, fortæller Rasmus. Linette forklarede, at hun ikke havde tænkt sig at købe kroen.

– Jeg var bare nysgerrig, siger hun.

Besøget fik et uventet udfald for dem begge, for hvor Linette bare så mug og mørke og ville ud hurtigst muligt, så Rasmus med sine håndværkerøjne store muligheder.

– Alt var koldt og vådt og ulækkert, men det var ikke så slemt, som jeg havde troet, siger Rasmus.

Derhjemme begyndte han at tale om, hvordan de kunne genrejse kroen – sideløbende med deres fuldtidsarbejde og med plads til børnene.

– Så kunne jeg godt mærke, hvor vi endte, siger Linette.

Klemens Kro på Bornholm
Klemens Kro.

Få dage senere skrev de under på købsaftalen, og den 27. december 2020 fik de nøglerne til Klemens Kro.

– Det var vildt, siger de. Vilde blev også de kommende måneder, hvor Rasmus og Linette med hjælp fra deres familier fik sat skik på nyanskaffelsen.

– Vi begyndte med at fjerne en efeu, der havde vokset sig så stor, at man dårligt kunne se muren på den ene gavl. Vi lejede en lift og fik i løbet af to dage skåret den ned, fortæller Rasmus.

Endnu hurtigere gik det, da de skiftede vinduerne i kroens underste etage. Her havde de så mange hjælpere, at vinduerne var skiftet på en enkelt dag. Sådan gik det effektivt derudaf de kommende fem måneder.

– Vi og børnene boede her nærmest, og hver eftermiddag og weekend kom familien. Vi havde sat et langt bord op med mad og drikkelse, og så blev der ellers bygget, siger Linette.

– Det var som en stor familiefest, selv børnene hjalp til, og folk fra byen kom med kager og havde bagt pandekager. Det var mega-hyggeligt, siger Rasmus.

– Det glæder os, at kroen er blevet et familieprojekt. Her er god plads til at Molly og Holger kan være med, siger Linette og Rasmus.
– Det glæder os, at kroen er blevet et familieprojekt. Her er god plads til at Molly og Holger kan være med, siger Linette og Rasmus.

Første fest

Linette forklarer, at de har genbrugt så meget som muligt. I festsalen har de for eksempel bevaret de gamle sandblæste vinduer og panelerne, der er af palisander.

Der står også en bar, som hendes morfar har bygget. Og i krostuen sidder gæsterne ved de borde, der stod på kroen, da de overtog den.

Andet har de fået foræret.

– Da vi på Facebook efterlyste malerier med bornholmske motiver, som vi gerne ville have en pris på, kom folk med deres smukke malerier og forærede os dem. Det er dejligt med al den opbakning, siger hun.

Opbakning har parret også fået, efter de i 2021 var klar til at modtage det første selskab. Konceptet er, at man lejer lokalerne med adgang til køkken. Hvis man ønsker det, tilbyder Linette at dække borde og pynte op, ellers står man selv for resten.

– Det er overvældende så mange, der har villet leje det, siger Linette.

På hendes bedsteforældres tid blev der drevet restauration på kroen. Det har hun og Rasmus ingen planer om, alligevel kan man godt komme indenfor uden at holde en fest. Linette, Rasmus og børnene er glade for at spille brætspil, så hvorfor ikke sidde på kroen og spille og invitere folk til at være med.

– Så sælger vi fadøl og popcorn. Der kommer både ældre og børnefamilier, og det er rigtig hyggeligt, siger Rasmus.

Både Linette, Rasmus og børnene, Molly og Holger, er glade for at spille brætspil. Hvorfor ikke gøre det på kroen og invitere fok til at være med?
Både Linette, Rasmus og børnene, Molly og Holger, er glade for at spille brætspil. Hvorfor ikke gøre det på kroen og invitere fok til at være med?

Han har også holdt foredrag for folk, der har bedt om at høre om kroen.

– En dag stod jeg og talte foran 70 mennesker. Det var grænseoverskridende i forhold til, hvad jeg er vant til, men det gik superfint, siger han.

Da de den 26. december, hvor der lå sne på en kælkebakke, der ligger bag kroen, holdt ”varmestue” med æbleskiver, gløgg og kakao, gik det så godt, at de måtte opgive at holde åbent dagen efter – fordi de ikke kunne skaffe flere æbleskiver.

– Det er så dejligt, at folk kommer her og støtter op om stedet, siger Rasmus. Han er nu så langt med værelserne på kroens førstesal, at de forventer at åbne bed & breakfast til sommer, hvor Linette vil gå ned i tid på sit kontorarbejde, så hun kan lave morgenmad til gæsterne.

– Klemens Kro tager en masse tid, men vi nyder det, fordi det er blevet et familieprojekt, hvor der også er god plads til børnene, siger parret.

Anbefalet til dig