Boligindretning
Foto: Tia Borgsmidt

Kunstnerhjem: Klassisk stil & strikket kunst

Stine og Daniel har indrettet deres smukke herskabslejlighed med enkle, klassiske møbler men alligevel er stilen personlig og skæv.

Klassisk stil & strikket kunst

Stine og Daniel har indrettet deres smukke herskabslejlighed med enkle, klassiske møbler – alligevel er stilen personlig og skæv, for Stines strikkede kunstværker i fantastiske farver og garnsammensætninger dominerer rummene.

Det der med at strikke er ikke noget, Stine altid har gjort. Da hun startede på kunstakademiet, var det hovedsageligt malerier, som Stine var optaget af. Men langsomt kom interessen for strik snigende. – Jeg skulle strikke et objekt til en bestemt opgave, og jeg blev helt betaget af denne her unikke måde at skabe kunst på. Jeg gik helt i stå med at male på flade lærreder og blev mere og mere optaget af strikken og på at skabe noget tredimensionelt, fortæller Stine. I hendes hjem, som hun deler med kæresten, Daniel, finder man Stines strikforsøg overalt. Som hængende objekter, som puder, dukker og billeder. Ubestemmelige i form og farve og helt deres egne! Daniel har efterhånden vænnet sig til, at der ligger kæmpe strikobjekter på op til fem meter tværs igennem stuen, når Stine er i gang med et nyt kunstværk. – Mine strikprojekter har det med at vokse og vokse. Men heldigvis har min kæreste ikke særlig meget imod at bo med garn overalt, ler Stine.

Som et rent lærred

Hun og Daniel er begge glade for at bo i herskabslejligheden, der ligger i hjertet af Aarhus. Der er en smuk detaljeret stuk og højt til loftet, og så har parret direkte udgang til en lille have. Faktisk byttede de uden at blinke deres lejlighed på fjerde sal til denne i stuen, selvom den var mindre. – Vi synes, det er fantastisk, at der kun er to skridt til den hyggelige fælles have og gård. På den måde er vi kommet tættere på naturen, fortæller Stine. Stine kan godt lide at bruge sin strik i indretningen af den flotte lyse herskabslejlighed. Hun sørger for, at lejligheden er som et rent lærred til det farverige garn, med hvide vægge og ikke for mange møbler i rummene.

Sjove detaljer

– Både Daniel og jeg er opvokset i meget klassiske hjem. Vi kan selv lide at indrette helt enkelt med gode basisting og arvestykker. Men vi synes samtidig, at der gerne må være plads til skøre indslag, som står i  kontrast til de enkle ting og hvide flader i boligen. Det er her, de lidt skæve og finurlige garnobjekter kommer ind i billedet. De er med til at gøre vores hjem farverigt og personligt, forklarer Stine, som elsker jagten efter anderledes garn og at finde på nye farvekombinationer. Når hun strikker, tager hun ofte udgangspunkt i det helt basale og tilfører det en sjov detalje. Som f.eks. når hun dekorerer en ensfarvet pude med strikkede gevækster i alverdens farver. – Jeg elsker at give ting nyt liv og bruge strik steder, man ikke lige havde regnet med, fortæller hun.

Fantastiske karme og stuklofter rammer spisestuen ind. Lampen Koglen hænger smukt som blikfang i rummet. Tæppet er fra Ikea, og det store maleri på endevæggen er et af Signes værker fra de tidlige år på kunstakademiet. I hjørnet er der en lille kontorplads.

Stine og Daniels altan og lejlighed set ude fra gården.

Et af Stines strikobjekter pynter på snedkerskrivebordet af kirsebærtræ, som Daniels far har lavet. På væggen hænger et billede af Erik Heide.

Stine har en stor svaghed for Royal Copenhagen figurer. De fleste har hun arvet, men et par stykker har hun også fundet på loppemarkeder. De står sammen med parrets bøger i en stor Ikea-reol i spisestuen.

TIP
Giv dine gamle arvestykker og porcelænsfigurer nyt liv ved at stille dem i grupper inddelt i farver.

Stine holder meget af at lave mad, så det var vigtigt for hende, at køkkenet var indrettet enkelt, men hyggeligt. Hun har derfor holdt det helt i hvidt og pyntet med platter, som hun dels har købt og dels arvet fra Daniels mormor.

TIP
Skab et flot og råt stilleben i køkkenet med en samling af ting i naturens materialer, f.eks. en morter i marmor, en grå skiferplade til at servere på og bordskånere i sort marmor.

På bordet har Stine samlet nogle vaser, som matcher hendes flotte maleri på væggen. Den sorte vase er fra Hilfling Design, den lysegrå er et arvestykke, den ferskenfarvede er en gave fra Daniel, og de to andre er fra Ikea.

Et af Stines strikobjekter, som hun kalder for en ‘dut’. Her er der lagt vægt på form, farve og materialevalg. I baggrunden har Stine lavet en pude med både hale og gevækst. Lampen, som parret har købt hos Bahne, har også fået selskab af det farverige strik.

Den grønne glasdør i entreen er endnu en smuk detalje i den gamle lejlighed. På gulvet står en cool gammel flightcase, som parret bruger til opbevaring.

I soveværelset hænger et af Stines malerier side om side med et billede lavet i garn – Ferm Living forhandler en serie af Stines unikke strikbilleder. Den kvadratiske grønne pude blev Stine lidt træt af, så hun gav den en strikket gevækst i farver, der matcher det store maleri.

SE OGSÅ: Hyggelig gårdhave: En haves forvandling
SE OGSÅ: Lækker stil på budget
SE OGSÅ: Lys ateliervilla: Hjemme hos Mis med de blå øjne

Hvem og hvor?

Hvem: Stine Leth, strikkunstner og designer, Daniel Jespersen, specialpædagog, og katten Bette
Hvad: Lejelejlighed på 93 kvadratmeter fra 1909
Hvor: Aarhus
stineleth.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning og Kunst